Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Column 18 december Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  18-12-2009
 

Het is zondagmiddag 13 december, we komen net terug van een vierdaagse rondreis door Nederland.
Donderdagmorgen was ik nog even bij Gunter Prange in het Duitse Meppen, gewoon even gezellig bijkletsen met deze goede vriend. Na de middag was ik te gast in Emmen bij een liefhebber die veel geïnvesteerd heeft in topduiven, en ook bij deze man was het heel gezellig, en belangrijk natuurlijk: Fijne duiven gezien.

Vrijdag was het een dagje zuid Nederland. Tegen 13.00 uur kwamen Richard en ondergetekende aan bij vader en zoon Damen uit Langeweg, deze liefhebbers hadden een paar jaar geleden de Gouden Crack van de afdeling (van 3 afdelingen zelfs als ik mij niet vergis), en deze superduif, haar ouders en andere familie wilden we graag eens bekijken.
Niet dat je iets aan een duif kunt zien natuurlijk, maar even vasthouden wilden we toch graag.
Wat opviel was de super verzorging bij vader en zoon Damen en natuurlijk hun fijne duiven. De duiven die me het meest bij zullen blijven zijn de twee blauwe broertjes.
Rond 16.00 gingen we een stukje verder, we kwamen aan bij vader en zoon Nulle in Ulvenhout. Ook hier wilden we graag wat duiven bekijken, zo zaten er nogal wat supers op het kweekhok (oude vliegers) van prachtige kwaliteit, maar ook de 1e Nationaal Sector 1 Orleans 2009 wilden we graag zien en voelen.
Deze duivin voelde zeer goed aan, mooie spieren, een leuk oog en een bouw waarmee ze zo op de tentoonstelling kan. Na het duiven kijken in Ulvenhout kregen we nog een Indische maaltijd aangeboden door mevrouw en meneer Nulle, heerlijk toch.
Toen was het nog te vroeg om naar huis te gaan, dus we gingen nog even naar Werkendam. Hier zaten werkelijk zeer fijne duiven in de hand, of het goede zijn kun je niet zien natuurlijk maar je kunt misschien wel voelen of het een slechte is...

Zaterdag gingen we naar het feest van onze vrienden Panny en Peter Fincken wat ze vierden in Echt. Peter was 30 geworden en Panny al 50 (of was het andersom), maar in ieder geval was het een dijk van een feest met veel bekende duivenmannen en vrouwen uit afdeling 4 (Limburg). O.a. een zeer interessant gesprek gehad met Wil Brouwers. Wil is een man met een eigen mening over goede duiven en systemen, en ik leer graag wat bij (Al is het een fondman hahaha).
Voordat we uit ons dak konden gaan (avonds) moest ik eerst nog even 30 km verder rijden naar Ransdaal. Daar hadden de leden van p.v de Vredesduif graag eens dat ik hun duiven kwam bekijken (of ik er verstand van heb), hun voorman Wil Lemmens had me al een paar keer aangesproken over een bezoek (als ik toch in Limburg was). Het was een zeer gezellige middag met grote namen in de zaal (o.a. Lei Kurvers van Kurvers-de Weerd).
De mensen vonden het leuk om te zien hoe je met je ogen dicht het verschil kunt voelen tussen een Vitesse, dagfond of overnachtduif. Ook de informatie over het spel met licht en donker, voeding, bijproducten en eventuele medicijnen werd gretig verslonden. In de afdeling 4 (Limburg) is de gemiddelde leeftijd van de liefhebbers volgens mij wat hoger dan de rest van het land, maar ook deze grijze rakkers werden fanatiek door mij peptalk. Ze kenden eigenlijk geen tafelkeuringen en of praatsessies over duiven, Will Lemmens vond dat het tijd werd.

Op zondagmorgen (vanmorgen dus), waren we om 07.15 uur al weer onderweg richting het noorden, maar konden nog niet naar huis, eerst even langs Zutphen een paar uurtjes duivenplezier met Appie Jurriens, Bennie Schrijver, Ferry van Loo, Erik Plant, Christel Sangers (en Brian natuurlijk, Marcel was op vakantie) en vele anderen. Heerlijk, super gezellig zoals duivensport moet zijn.
Nu (17.00 uur), ben ik thuis, even bij de duiven gekeken (alles perfect verzorgt door de jeugd) en nu achter de pc even een column maken.

Op eigen hok

Gaat het nu prima, ik schreef al over de duivin die kapot gepikt is (de 1e prijs ACG 2009). Haar doffer (Eijerkamp 821) gaan we nu maar Loverboy noemen want ook zijn tweede duivin heeft hij aardig te pakken gehad, maar ze red het wel en is nu tevreden met haar doffer (net als soms in het echte leven).
De kwekers zitten bijna allemaal zoals ik het wilde, helaas hebben twee koppels omgeruild (maar is dit slecht?, vorig jaar koppelde ik deze zo en dacht ik dat het goed was... iets om over na te denken).
Alle duiven hebben nu kweekvoer van Beyers (Premium), ze zien er goed uit vooral omdat ze nog steeds dagelijks een bad krijgen.
Bij controle in de hand zag ik dat geen enkele duif groeistreepjes of een werkpennetje heeft, maar ook geen enkele duif meer met een oude staartpen.
Bij veel oude staartpennen op het hok ben ik altijd bang voor de prestaties van die liefhebber het komende seizoen, in de praktijk is het zo dat veel oude staartpennen (die blijven steken) duid op een niet geheel goede verzorging of ziekte.
Wat ik ook weer even zag op eigen hok is dat de duiven luisvrij zijn, ik weet dat dit altijd moet en dat dit bij tophokken ook altijd zo is maar oei oei wat kom ik veel duiven tegen in het land met luis.
Probeer toch echt twee of drie keer per jaar uw duiven te behandelen tegen luis, U kunt daar Endo-Ecto voor gebruiken, Parasita of gewoon haarwater van de drogist. Probeer zware middelen te mijden in het kweek en vliegseizoen, de meningen zijn er over verdeelt maar ik denk persoonlijk dat luis- en wormmiddelen slecht voor de forme zijn.

B.O.T.B De beste duiven van Nederland 2009.

A.s. zaterdag 19 December hebben we weer de prijsuitreiking van Best of the Best in het partycentrum Wijnand van Delft in Drunen.
De dag begint al om 10.00 uur morgens en zal eindigen in de kleine uurtjes, de officiële prijsuitreiking zal beginnen rond 15.30 uur, hiervoor zal nog een verkoop zijn met duiven van de beste spelers van Nederland.
Asduif Vitesse Midfond is gewonnen door Douwe Soepboer uit Bergum en opvallen is toch ook dat echte eendaagse fondmannen zich wisten te kwalificeren tussen het Vitesse Midfond geweld.
Eendaagse Fond is gewonnen door de wonderduif van Jan Hooymans en verzorger Piet Broeders uit Kerkdriel. Opvallend tussen de eendaagse fondmannen zijn de namen die redelijk nieuw zijn, ze hebben zich aangepast aan de wereldtop, zijn moderner gaan denken en doen en zie hier: de resultaten liegen niet. Voor mij persoonlijk natuurlijk ben ik zeer trots op mijn 3e stek met Missourri’s Girl (Fokker Eijerkamp & znn).
Asduif grote Fond is gewonnen door Wout van den Hoek uit Putten, ook hier zien we weer enkele nieuwe namen en wat opvallend is dat van de beroemde commerciële grote fondhokken er niemand bij staat. Leuk voor mij is plaats 7 van Bas en Ricardo Jansen uit Zutphen (deze duif komt uit een cijfer 9 kweker van Bennie Shrijver).
Asduif Jonge Duiven is met overmacht gewonnen door Jan van der Pasch en dochter, hun 175 haalde een coëfficiënt van maar 0,80, grandioos.
Bij de Asduiven Jaarling was het de 660 van Gerrit Bergman uit Zwolle die de 1e prijs pakte, opvallend in deze categorie waren de twee duiven van Pieter Veenstra omdat één daarvan ook nog eens 2e Asduif Allround is geworden en 4e bij de dagfond ! Bij de jaarlingen zien we de grote mannen weer terug komen zoals Gerard en Bas Verkerk, Koen Minderhout, Pieter Veenstra, Tjipke en Auke Bosma en Cock Groen.
Bij de Asduiven Allround is het de Super 839 van Chris Koring uit Rotterdam geworden (ik begreep dat deze duif reeds bij één der beste spelers van Nederland zit), een geweldige duif en op de voet gevolgt door wederom de super 418 van Gea en Pieter Veenstra. De eerste 10 duiven Asduif Allround werden gewonnen door 8 groten in de duivensport en 2 liefhebbers die ik nog niet kende (let op het woordje nog niet).
We zien u morgen of als deze uitgave op maandag komt, we zagen u afgelopen zaterdag.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Bruggeman

A. Engelen

Cees van Heijst

Comb. Verweij-de Haan

Gebr. Maas & Zn

Hans de Ruig

Dick-Jan & Stephan Göbel

Van Hoeck-Noel

Familie Huizer

IFC Hoogerheide

Team Noel-Willockx

Super Fondclub G.O.U.

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens