Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (20-12-09) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  20-12-2009
 

De winter is weer in het land. Naar buiten kijkend en eenmaal een rondje met de hond gelopen te hebben ben ik blij dat ik weer binnen ben. De kachel op volle toeren, de lichtjes in de kerstboom aan, en het vrouwtje heeft ook de kaarsen die her en der opgesteld staan in de huiskamer aangestoken.

Ja, voor mij persoonlijk altijd wel een mooie tijd van het jaar hoor. Nog een weekje werken en dan hebben we enkele dagen vrijaf en kunnen we het jaar afsluiten. Voor ons best een heel bewogen jaar met veel tranen en verdriet. Maar goed, dat zijn dingen die bij het leven horen, hoor ik sommige zeggen. Ook de kerstkaarten met al hun goede bedoelingen vallen hier weer in de bus. En hoe raar het ook klinkt misschien, zowel Monique als ik kunnen ons er niet toe zetten om ook zelf de kaarten te gaan zitten schrijven. Nee, wat dat betreft...

Maar nadat er vorige week geen "Kijk op ...." was verschenen van mijn hand gaan we op deze koude, witte en echt mooie winterse zondagochtend proberen om toch wat op papier te krijgen. Waar moet ik eigenlijk beginnen zijn dingen die door mij gedachten gaan. Het weer, de duiven .... En ook nog eens dat ik zelf niet helemaal top ben. Het lijkt wel of ik ook een beetje door de griep bevangen bent. Gister middag, koud in het hok en zo beroerd als een hond. De duiven maar wat gevoerd, schoon water in de pannen en het schrappen maar een dagje overgeslagen en lekker tot in de avond naar me bedje gegaan. Ik dacht, zo, nu gaat het wel weer maar niets is eigenlijk minder waar...

Op eigen hok

Het is koud op eigen hok. De opening naar de ren staat dag en nacht open, als het even kan de horren met het windbreekgaas er voor vandaan. Trouwens, ik heb al enkele jaren helemaal geen glas meer in het hok. Nee, al het glas is toen vervangen door het bekende windbreekgaas. Als je de duiven dan zie zitten zo met deze kou denk je van... Maar de neusdoppen, krijt en krijtwit, op de mest de donsjes en als je in het hok komt zitten ze er plots bij of het schilderijen zijn. Ik lees wel eens liefhebbers die altijd afgepast voeren, dus zoveel gram per duif. Hoe zouden die dat nu doen dan met dit weer? Nou, ik heb ze een enkel weekje, voordat de vorst in sloeg wat krapper gehouden omdat er enkele dikbillen (o nee, dat zijn koeien) bij kwamen. Maar nu met die kou, ja, ze eten, en krijgen dan hier ook duidelijk meer dan anders hoor. Kijk in de zomer maar eens als het echt van die warme dagen zijn, dan eten ze ook duidelijk een stuk minder toch? Verder is er eigenlijk gewoon weinig of niets te vermelden voor wat de duiven qua verzorging op eigenhok aangaat. 

De huldiging van de Supercup

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover. In het Grevelingenrestaurant, gelegen tussen Oude - Tonge en Bruinisse stond de huldiging van de genomineerde in de agenda. In het gezellig ingerichte restaurant kwamen velen van hen te samen. De opkomst was mijn inzienst beduidelijk minder dan vorig jaar. De reden was vermoedelijk dat het slechte winterse weer parte speelde. Maar ondanks het slechte weer kon ik persoonlijk toch diverse Limburgse en zelfs ook Belgische duivenvrienden de handen weer eens schudden. Met een redelijk goed gevulde zaal werd het toch een avond om niet snel te vergeten. Met enkele weken zal er dan ook van mijn hand afkomstig een uitgebreid verslag te lezen zijn in de krant.

Voor nu, al is het maar een klein stukje wat ik op papier heb gekregen ga ik het er bij laten. Gewoon, ik ben niet fit genoeg om zomaar mijn gedachten de vrije loop te laten om mijn week verhaaltje te schrijven. Daarom dan ook dat ik het  hierbij wil laten voor deze week. Dus voor U allen zou ik dan ook willen zeggen, tot ziens en of horens. Een ieder wens ik tevens een hele fijne, en hopelijk witte Kerstdagen toe. Geniet van uw duiven en van elkaar.

Tot de volgende kijk op...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Haesen

Combinatie Lokhorst

Johan Hamstra

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebroeders Homma

Van Hoeck-Noel

Van Elsacker-Jepsen

Cees van Heijst

Fondunie 2000

Will & Falco Ebben

Theo de Kruijk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!