Je ziet en hoort het de laatste tijd steeds meer, fondduiven, daar bedoel ik mee duiven die hun beste prestaties leveren op afstanden boven +/- 750 km., gekruist met programma duiven. Zowel fond - als programma spelers zijn hiermee bezig. Men probeert hiermee een sterkere duif te kweken voor de dagfond van 500 km. tot 700 km. en dan vooral voor de vluchten die te traag en te onregelmatig verlopen. De liefhebbers die veel aan de zgn. "one loft races" deelnemen zijn hier al enkele jaren langer mee bezig, mede omdat ze er achter kwamen dat veel bekende soorten wel de afstand aan konden maar niet de natuur (daarmee bedoel ik het slechte weer of het heuvelachtige landschap of zelfs de zee en er zullen best nog wel een paar meer obstakels te bedenken zijn).
Voor de grote fond en dan vooral de fond met de morgenlossingen probeert men het andersom, men probeert er meer snelheid, meer felheid in te krijgen en het orientatie-vermogen te verbeteren. Op zich niets nieuws want de bekende duiven kronieker Piet de Weerd schreef er een halve eeuw geleden al over, al bedoelde die waarschijnlijk meer voor de overnachtfond. Veel liefhebbers probeerden het en veel liefhebbers kregen de deksel op hun neus, waardeloos, fondduiven die de afstand niet aankonden en/of programma duiven die nooit op tijd kwamen. Totdat we in het najaar een super duif in handen kregen met in de stamboom Aarden X Janssen. Als ik over de grote fond praat of schrijf moet ik altijd aan misschien wel één van m'n beste vrienden in de duivensport denken, wijlen Piet Lazeroms uit Zegge -Nederland, zonder twijfel het beste Jan Aarden hok van Nederland, al was Piet betere kweker dan vlieger.
Ik maakte voor het eerst kennis met Piet toen deze me een dag na de diefstal van onze duiven in '84 opbelde om eens samen te praten daar in dezelfde week ook bij hem duiven gestolen waren, U begrijpt van het één komt het ander. Ik zal proberen een korte beschrijving van hem te geven, Piet was ijzervlechter van beroep, begon met niets maar bouwde een prachtig bedrijf op, dat harde werken en z'n manier van leven, hij rookte bv. erg veel, ging voor een deel ook ten koste van z'n gezondheid. Daarnaast was hij hard, sterk, voor de duvel niet bang, recht voor z'n raap en wat veel mensen niet verwachten ook een beetje emotioneel. Maar misschien wel het belangrijkste, goud en goud eerlijk, een man die je nooit in de steek zou laten en... verslaafd aan "Jan Aarden" duiven. Ik zou een boek nodig hebben om alles te beschrijven wat we allemaal meegemaakt hebben, vooral de eerste 5 jaar, daarna verloren we elkaar een beetje uit het oog ook omdat wij van zogenaamd overnacht speler weer programma speler werden, daarover verder in het artikel meer.
Totdat, we zaten zeer gespannen op de enigste Nat. Dagfondvlucht met de oude duiven te wachten zodat geen duif ons kon verrassen, ik schrijf dit omdat er altijd nog mensen zijn die van zulke belangrijke vluchten hun duiven op het hok vinden,onbegrijpelijk (dit er even tussendoor), de telefoon ging, ik wou net tegen mijn zoon, die hem opnam, zeggen dat ze over een half uur terug moesten bellen toen deze zei: Piet Lazeroms aan de telefoon en hij huilt. Ik was een moment volkomen van de kaart en wist niet goed wat te doen, want de combinatie huilen en Piet dat kon absoluut niet, aan de telefoon feliciteerde hij ons met een Nadoen uitslag en zei dat het met z'n gezondheid niet helemaal goed ging. Op de vraag of ik een keer langs moest komen antwoorde hij als het kan volgende week. Toen ik de week erop voor de deur stond zei z'n vrouw, die open deed:"Zo Co Verbree je bent nog precies zoals ik je me herinnerde en nu kom je maar eens wat vaker want zoals afgelopen jaren dat lijkt nergens op."
En weer was ik volkomen van de kaart en wist totaal niet meer wat ik moest zeggen. Bij Piet in de woonkamer was het die middag en halve avond een feest, zijn vrouw had een pot koffie en thee neergezet, Piet rookte nog steeds als een ketter, vergeef me de uitdrukking en verder hebben we over alles en iedereen gepraat, natuurlijk ook over z'n Jan Aarden duiven, maar vooral over al die mensen die hij aan topduiven geholpen had en waarvan hij nooit meer iets hoorde of zag, maar ja dat is ook sport. 2 Maanden later was alles voorbij, veel te vroeg.
Sorry, misschien een beetje emotioneel maar ik kon er niet omheen toen ik die Aarden-Janssen duif in m'n handen kreeg en dan nog Aarden via Lazeroms. Zo af en toe lukt zo'n kruising, dan heb een grote-fond duif met snelheid, ik ken er een paar zoals het "St.Vincent duifje" van Gebr. De Wit, een pure Aarden, vloog zelf kopprijzen van 100 km. t/m. 1000 km. maar gaf dat ook door aan haar kinderen, "de St.Vincent" van Jan Ouwerkerk was er zo'n ééntje met veel Klak bloed, je komt ze nog tegen in de stambomen van vader en zoon Verkerk. Andersom kan ook, één van de beste Barcelona duiven die ooit in Nederland gevlogen heeft, een halve Klak-duif, kwam ook van Gebr. De Wit echter met dit verschil dat hij voor de kweek waardeloos was. Wat je nu ziet is dat veel dagfond specialisten kruisen met duiven van liefhebbers die uitblinken op de fondvluchten met een morgenlossing. Die mensen die zo kruisen denken dus waarschijnlijk dat er verschil bestaat in duiven die de overnachtvluchten (middaglossing) met succes aankunnen en duiven die uitblinken op de vluchten die als het weer meezit in 1 dag naar huis komen van ongeveer 900 km. of soms nog verder. Over verschil gesproken, ik denk dat er een groot verschil is tussen grote fond spelen en programma spelen, ook omdat we het zelf ook een paar jaar geprobeerd hebben, met de nadruk op proberen.
Dat verschil begint al bij de liefhebber, Fondspelers zijn rustiger, gemoedelijker , hebben vaak alle tijd, zijn vaak meer natuurmensen die natuurlijke middelen gebruiken in geval van ziekte, ach U begrijpt me wel. Vitesse-Midfond spelers zijn driftiger, tonen vaak meer emotie, praten sneller en hebben nooit geen tijd en geven meestal andere medicijnen omdat ze vaak ook hier geen tijd hebben want ze moeten wekelijks mee. Het beste kunt U dit zien bij een prijsuitreiking, de snelheids-specialisten staan al op het podium terwijl de fondspelers nog op hun stoel in de zaal zitten. Dat verschil zie je ook bij de duiven, Fondduiven zijn rustiger, minder gestrest, trainen anders, hebben meer tijd nodig om te vertrekken op de losplaats, je kunt het al zien als je ze zelf een eindje wegbrengt, zijn door meestal iets kleiner enhebben andere spieren.
Er zit ook verschil in de manier van duiven houden, de hokken, het systeem of anders gezegd de manier van spelen van de duiven. Al met al er zijn nogal wat verschillen, geen wonder eigenlijk dat het zo moeilijk is om te slagen, zelfs al houdt je de boel gescheiden en wordt je specialist op Dagfond en Overnachtfond apart op één hok dan nog is het vaak een grote teleurstelling.
Je moet dus proberen bepaalde eigenschappen over te brengen en vast te leggen in je eigen duiven, vaak heb je daar verschillende jaren (generaties) voor nodig. Maar het allerbelangrijkste is dat je er altijd vanuit moet gaan dat je er beter van moet worden, al het andere telt niet. Je redt dat alleen door veel te kweken, veel in te korven en streng te selecteren, zonder pardon. Ik ben er ook van overtuigt dat wil je slagen in kruisingen tussen deze dan moet je ervoor zorgen dat de verschillen tussen de Grote-Fond en de Dag-fond (programma) zo klein mogelijk zijn, op alle gebied. Daarmee bedoel ik dat je de ingehaalde duiven moet behandelen zoals je eigen duiven, dus bv. aan winterkweek doen, veel trainen, veel inkorven ook op de vitesse enz.. Maar moeilijk blijft het, met vaak veel teleurstelling, wij kunnen daar over mee praten.
De beste wensen voor 2010 met vooral een goede gezondheid en een geweldig sportseizoen.
Succes, Co Verbree
|