Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het natuurlijk houden van postduiven (2) Open printvriendelijke pagina
Ton van den Brink  1-1-2010
 

Heel veel melkers zijn op zoek naar een nieuwe manier van duiven houden. Een manier waarbij ze los komen van regelmatig medicijngebruik en toediening van allerlei preparaten, die de gezondheid van hun duiven op peil moeten houden. Ze hebben het gevoel dat deze manier van duiven houden op den duur rampzalige gevolgen heeft. Op het laatst kun je niet meer zonder medicijnen en preparaten. Vandaar dat mensen terug willen naar een natuurlijke begeleiding.

In elke vereniging heb je wel een paar leden die het op zo'n natuurlijke wijze proberen. Maar het valt niet mee om zo'n ”natuurlijk systeem" uit te dokteren. Veel steun van andere melkers ondervind je daarbij niet. Wat een melker met zijn kolonie uitspookt is vaak omgeven met een waas van geheimzinnigheid, zeker als bij nog hard vliegt ook. In ons boekje heb ik zo eerlijk mogelijk beschreven wat ik onder een natuurlijke begeleidingsmethode versta. Enorm veel mensen hebben daar enthousiast op gereageerd. Ze kregen eindelijk een beetje houvast om zelf ook zo'n manier van begeleiden van de grond te krijgen.

Toch is dit boekje pas een begin, want over de natuurlijke begeleiding is nog lang niet het laatste woord gezegd en geschreven. Juist daarom is het voor mij een uitdaging een aantal artikelen over dit onderwerp voor u te gaan verzorgen. Bedenk dat ik daarbij beslist niet pretendeer de wijsheid in pacht te hebben. Verre van dat! Er valt nog zo enorm veel te leren! Schroom daarom niet met opmerkingen, kritiek of aanvullingen te komen. Ze zijn van harte welkom en kunnen onze kijk op de materie alleen maar verbreden.

Deze artikelenreeks wordt een ontdekkingsreis langs de waardevolle stoffen die moeder natuur ons schenkt, langs hokken die een natuurlijke begeleiding realiseren, langs duiven die op een zo´n natuurlijke wijze worden voorbereid op de wedvluchten. De ene keer zal het een praktisch artikel worden de andere keer zal ik eens wat dieper ingaan op de theorie.

Laat merken waar u behoefte aan hebt. Het wordt in ieder geval een ontdekkingsreis, waarbij zich langzaam maar zeker een volledig natuurlijke begeleidingsmethode ontwikkelt. Denk niet dat dat zo simpel is, zoals een van de bekendste duivenkroniekers doet voorkomen.

Met de kreet "vliegen op graan en water" kom je geen steek verder. En denk zeker niet dat u uw duiven natuurlijk begeleidt door het toedienen van het een of andere middeltje. Dit kan hoogstens een onderdeel zijn van Uw natuurlijke begeleidingsmethode. Ik vind de duivensport zoals die op het ogenblik door veel melkers beoefend wordt veel te duur. Er zijn handenvol mensen die dat financieel niet meer op kunnen brengen. Volgens mij is de methode zoals wij die via de stichting Probio willen uitdragen, niet alleen veel verantwoorder, maar ook veel goedkoper dan de gangbare methode waarbij medicijngebruik, preparaattoediening, vitamineverstrekking e.d. schering en inslag zijn.

Praktische tip

Ik ben van plan elk artikeltje af te sluiten met een eenvoudige praktische tip. De ene keer betreft het een of andere goedkoop natuurlijke product, de andere keer een tip betreffende het spelen van de duiven en weer een andere keer de een of andere praktische tip van een melker die gereageerd heeft op een van de artikelen.

Deze keer gaat het om de brandnetel. Zoals u in verschillende kruidenboeken kunt lozen is de brandnetel mm bijzonder waardevolle plant. We zullen er In een afzonderlijk artikeltje misschien nog wel eens op terugkomen. In deze tijd achter komen de eerste jonge brandnetels weer tevoorschijn. Vooral deze jonge plantjes zijn bijzonder, rijk aan mineralen en vitaminen. Neem de moeite om eens een weekje wat vroeger uit bed te komen en pluk elke morgen wat van dit prikkelende plantje. Spoel het goed af, (het is niet erg dat ook wat brandnetelwortels uit de grond trekt, laat die er gewoon bijzitten) giet er daarna kokend water op en laat het een minuut of tien trekken. Giet het daarna door een zeef in de drinkbakken en vul het aan met koud water. Deze thee is uitstekend voor uw gevleugelde vrienden, zeker in het voorjaar. Gebruik een flinke handvol per liter water. Wees maar niet bang dat u er teveel van.

 

Copyright: www.superduiven.nl.

Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Gertjan Knoop

Cor Drost

Dick-Jan & Stephan Göbel

Aad Beerendonk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Combinatie Lokhorst

Gebroeders Homma

Marcel van Zanden

Theo de Kruijk

Van Hoeck-Noel

Comb. Gerritsen

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Duindam Klimaatadvies

Ad Schaerlaeckens

Duivenverkoop, gratis adverteren

Postduivenveiling.com