Heel veel melkers zijn op zoek naar een nieuwe manier van duiven houden. Een manier waarbij ze los komen van regelmatig medicijngebruik en toediening van allerlei preparaten, die de gezondheid van hun duiven op peil moeten houden. Ze hebben het gevoel dat deze manier van duiven houden op den duur rampzalige gevolgen heeft. Op het laatst kun je niet meer zonder medicijnen en preparaten. Vandaar dat mensen terug willen naar een natuurlijke begeleiding.
In elke vereniging heb je wel een paar leden die het op zo'n natuurlijke wijze proberen. Maar het valt niet mee om zo'n ”natuurlijk systeem" uit te dokteren. Veel steun van andere melkers ondervind je daarbij niet. Wat een melker met zijn kolonie uitspookt is vaak omgeven met een waas van geheimzinnigheid, zeker als bij nog hard vliegt ook. In ons boekje heb ik zo eerlijk mogelijk beschreven wat ik onder een natuurlijke begeleidingsmethode versta. Enorm veel mensen hebben daar enthousiast op gereageerd. Ze kregen eindelijk een beetje houvast om zelf ook zo'n manier van begeleiden van de grond te krijgen.
Toch is dit boekje pas een begin, want over de natuurlijke begeleiding is nog lang niet het laatste woord gezegd en geschreven. Juist daarom is het voor mij een uitdaging een aantal artikelen over dit onderwerp voor u te gaan verzorgen. Bedenk dat ik daarbij beslist niet pretendeer de wijsheid in pacht te hebben. Verre van dat! Er valt nog zo enorm veel te leren! Schroom daarom niet met opmerkingen, kritiek of aanvullingen te komen. Ze zijn van harte welkom en kunnen onze kijk op de materie alleen maar verbreden.
Deze artikelenreeks wordt een ontdekkingsreis langs de waardevolle stoffen die moeder natuur ons schenkt, langs hokken die een natuurlijke begeleiding realiseren, langs duiven die op een zo´n natuurlijke wijze worden voorbereid op de wedvluchten. De ene keer zal het een praktisch artikel worden de andere keer zal ik eens wat dieper ingaan op de theorie.
Laat merken waar u behoefte aan hebt. Het wordt in ieder geval een ontdekkingsreis, waarbij zich langzaam maar zeker een volledig natuurlijke begeleidingsmethode ontwikkelt. Denk niet dat dat zo simpel is, zoals een van de bekendste duivenkroniekers doet voorkomen.
Met de kreet "vliegen op graan en water" kom je geen steek verder. En denk zeker niet dat u uw duiven natuurlijk begeleidt door het toedienen van het een of andere middeltje. Dit kan hoogstens een onderdeel zijn van Uw natuurlijke begeleidingsmethode. Ik vind de duivensport zoals die op het ogenblik door veel melkers beoefend wordt veel te duur. Er zijn handenvol mensen die dat financieel niet meer op kunnen brengen. Volgens mij is de methode zoals wij die via de stichting Probio willen uitdragen, niet alleen veel verantwoorder, maar ook veel goedkoper dan de gangbare methode waarbij medicijngebruik, preparaattoediening, vitamineverstrekking e.d. schering en inslag zijn.
Praktische tip
Ik ben van plan elk artikeltje af te sluiten met een eenvoudige praktische tip. De ene keer betreft het een of andere goedkoop natuurlijke product, de andere keer een tip betreffende het spelen van de duiven en weer een andere keer de een of andere praktische tip van een melker die gereageerd heeft op een van de artikelen.
Deze keer gaat het om de brandnetel. Zoals u in verschillende kruidenboeken kunt lozen is de brandnetel mm bijzonder waardevolle plant. We zullen er In een afzonderlijk artikeltje misschien nog wel eens op terugkomen. In deze tijd achter komen de eerste jonge brandnetels weer tevoorschijn. Vooral deze jonge plantjes zijn bijzonder, rijk aan mineralen en vitaminen. Neem de moeite om eens een weekje wat vroeger uit bed te komen en pluk elke morgen wat van dit prikkelende plantje. Spoel het goed af, (het is niet erg dat ook wat brandnetelwortels uit de grond trekt, laat die er gewoon bijzitten) giet er daarna kokend water op en laat het een minuut of tien trekken. Giet het daarna door een zeef in de drinkbakken en vul het aan met koud water. Deze thee is uitstekend voor uw gevleugelde vrienden, zeker in het voorjaar. Gebruik een flinke handvol per liter water. Wees maar niet bang dat u er teveel van.
|