Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Jong geleerd, oud gedaan...? (6) Open printvriendelijke pagina
Beginner  7-1-2010
 

De 11 stedentocht. Aangezien ik aan de directe vaar- cq schaatsroute van de Elfstedentocht woon, is het nu een drukte van belang wat pers e.d. aangaat. Komt er al een Elfstedentocht binnenkort?
Op zich altijd wel heel spannend. De sfeer zit er gelijk goed in wanneer er geschaatst kan worden.
Helaas is dit nu niet het geval. Er ligt een dik pak sneeuw op de ijsvloer die nu bij mij voor huis ongeveer 8 cm dik is. Op zich is 8 cm. ijs een mooie dikte om een stukje op te gaan schaatsen zolang je maar niet met een groep mensen bij elkaar staat. Echter vooral de sneeuw speelt nu parten. De sneeuw verhult de gevaarlijke plekken. Je ziet niet waar je schaats. Wakken die een paar dagen geleden nog open lagen zijn nu net bevroren met een dun laagje ijs met daarover dezelfde sneeuw laag als op het dikkere ijs.
Ook deze sneeuwlaag zorgt voor een enorme isolerende werking. Het ijs groeit nu maar gestaag. Dezelfde isolerende werking van de sneeuwlaag is voor mijn duiven echter weer goed want er ligt sneeuw op het dak van het hok en terwijl het de laatste nachten bijna 10 graden heeft gevroren zat er amper ijs in de drinkwater potten.’Johan Cruijff zou zeggen, “Ieder nadeel heb z’n voordeel”.

Bijlichten

Ik heb mijn duiven rond Sinterklaas gekoppeld net als vorig jaar. Dit doe ik niet alleen omdat ik persé winterjongen wil, maar ik vind het dan ook een leuke gezellige drukte in het hok.
En bovendien heb ik dan net even tijd dus dat komt prima uit.
Helaas van de 10 koppels zijn er een aantal van de eieren door de vorst niet uitgekomen. Dit klinkt wat dubbel. Eerst schrijf ik dat ik door de sneeuw vrijwel geen last heb van de vorst en tegelijkertijd toch wel….?
Ik zal het u uitleggen.
De dikke laag sneeuw lag ook op mijn kantelramen en mijn transparante dakpannen van mijn zolderhok die moeten zorgen dat er licht in het duivenhok komt. Hierdoor was het aardedonker in het hok, waardoor ik ook overdag bij moest lichten, wat ik eerst alleen maar van 4 uur ’s middags tot 9 uur ’s avonds deed. Dit werkte vorig jaar ook prima. Ik deed dit tot het moment dat alles op eieren zat om vervolgens weer terug te gaan naar het normale daglicht schema.
Het voordeel van een beetje bijlichten is ook nog eens dat je tegen het eind van de middag nog even kunt voeren.
Doordat de sneeuw op het dak het daglicht nu tegen hield, moest ik overdag ook bij lichten. Normaal heb ik een tijdschakelaar op het licht maar ik besloot om deze dag het wel even met de hand te doen, echter er geen rekening mee houdende dat, wanneer ik in de schuur kom, de duiven schijnbaar horen dat ik het ben en ze automatisch van het nest komen omdat ze verwachten nog wat lekkers te krijgen. Nu hoorden ze me 9 uur ’s avonds de schuur in komen en vlak voordat ik de stekker eruit trok hoorde ik een paar duiven op de bodem van het zolderhok landen. Stom, ik had het even moeten checken. Gevolg, zes eieren die wel bevrucht waren, maar waarschijnlijk gedurende een nacht niet bebroed. Drie keer raden wanneer….
En natuurlijk ook nog eens van de koppels waar je het meeste vertrouwen in had voor het komend jaar. Nu moet ik zeggen, er zijn ergere dingen. In één van mijn vorige artikelen schreef ik al dat ik tijdens mijn 3e jonge duiven vlucht in één keer al mijn jonge doffers heb verspeeld omdat ze pokken-difterie onder de leden hadden die ik (nog) niet had herkend. Dat was natuurlijk veel erger.
Nu praat je over de voorbereiding van het vliegseizoen en eieren die niet uitkomen omdat ze niet bevrucht zijn, is vaak een teken dat er iets aan mankeert, in ieder geval wanneer er meerdere onbevruchte eieren zijn, maar mijn eieren wáren allemaal bevrucht. Ach, volgens mij is het moeilijker om weinig duiven te hebben dan veel!!! En het eindresultaat zal waarschijnlijk beter zijn wanneer je het aantal duiven in de wintermaanden beperkt…..
Wat het bijlichten betreft met het risico van het plotseling donker worden wanneer je de lampen uit doet; wanneer je ’s ochtends bij licht ben je van dat probleem af.

Goede duiven

Natuurlijk net als iedere andere duivenhouder probeer je af en toe een duif bij te halen die net even beter is dan de duiven die je hebt. Wanneer je er op uit bent, kun je te kust en te keur op internet kopen. Ongelooflijk, wat een duiven. Maar ik vraag me toch af wat de kwaliteit van de duiven is die een paar jaar oud zijn en worden verkocht, soms zelfs voor veel geld. Waarom doen deze mensen deze duiven weg???? Wanneer het goede zijn, echte goede, zoals ze natuurlijk lekker commercieel beschreven worden op de verkoopsite, dan werden ze wel door de duivenmelker op het kweekhok gezet. En wanneer ze al op het kweekhok zaten, dan gingen ze heus niet weg. Hoewel, een slechte duif bij een hele goede melker zou misschien wel de beste duif op mijn hok kunnen zijn, maar dat weet je natuurlijk nooit. Je kunt het alleen proberen. Alleen dat kost je jaren want daar moet je dan zeker een aantal ronden jonge duiven uit halen. Dit is dus kostbaar, tijdrovend en ook nog eens heel onzeker.
Waar haal je dan als beginner je “super”duiven vandaan?? Ik schrijf hier trouwens beginner, maar hoe zit het met die gevorderde die niet tevreden is met wat hij heeft en maar zelden op de uitslag voor komt en steeds ongemotiveerder wordt?
Ik las laatst een oproep van een beginner op een internetforum; hij zocht duiven om mee te starten. Er kwam al snel antwoord;”hoeveel geld deze meneer er voor over had, want anders kon deze duivenmelker hem wel even helpen”. Ja, van zijn geld af zeker.
Op zo’n manier draai je de beginner toch direct de nek om. Hij moet al investeren in een duur hok, duur constateersysteem, voer, ringen, noem maar op. Geef de beginner en gevorderde die een zetje in de rug nodig heeft, gewoon een stel goede duiven en help hem met wat advies en reken maar dat je daar later geen spijt van hebt.

Beginner

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Super Fondclub G.O.U.

M. van Ginkel

Combinatie Bruggeman

Gertjan Knoop

Huub Hermans

Comb. Verweij-de Haan

Cees van Heijst

Will & Falco Ebben

Theo de Kruijk

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens