Laat ik beginnen om iedereen te wensen wat ze mij ook wensen! Dus hopelijk veel gezondheid, liefde, geluk voor U en de uwen en succes met de duiven.
Wat gaan we doen in 2010 op eigen hok?
Kweek
Op dit ogenblik zitten alle duiven op kleine jongen of nog op eieren, de koppeldatum was 5 december dus u kunt uitrekenen hoe het er voor staat hier. Het ging buitengewoon goed dit jaar moet ik zeggen, bijna geen problemen gehad met koppelen of met het leggen van eitjes. Natuurlijk zijn er koppeltjes die wat langer nodig hebben en dan vooral omdat er hele oude of juist hele jongen duivinnen bij geplaatst zijn. Van Gerard en Bas Verkerk heb ik een schitterende duivin bijgehaald, deze jonge duivin moest even wennen aan haar Temptation-Max doffer, maar ook zij had na 14 dagen eitjes in de schaal liggen. De doffer die ik haalde bij Eijerkamp & zonen uit hun Super Heremans-Ceusters duiven was nog erg jong in mijn ogen (September), maar zelfs hij had met zijn ervaren duivin (2006) de 9e dag al het eerste ei, dus dat was vlot te noemen. Maar ook de twee kleinkinderen Tornado (Grootvader Chè) en Jackpot (vader Di-Caprio) hadden binnen 14 dagen eitjes en ook deze zijn in laat zomer geboren. Maar ook het “kapotte koppel” zaten binnen 10 dagen op eieren. Hoe kom ik op deze naam? En wat zij het voor duiven? De doffer is van 2009, hij is geboren uit Bailey (Zoon Sokar, kleinzoon Olympiade Leo Heremans/Gust Jansen) x dochter Missouri’s Girl. Deze nog jonge doffer kwam op èèn van de africhting vluchten totaal kapot thuis, zijn poot, borstbeen en stuitjes lagen aan stukken, dus om te gaan spelen ongeschikt…maar omdat hij uit Bailey komt (superduif) x een dochter van onze beste duif van de laatste jaren Missouri’s Girl maak je hem maar niet zomaar dood.. Dus even een paar weken afgewacht en hij was weer het mannetje. Zijn duivin (de 07-610) was èèn van onze beste dagfond duivinnen en kwam ook totaal kapot thuis van een vlucht, ook zij had 3 botten gebroken.. zo ontstond het idee om het “kapotte koppel” te maken in het kweekhok. Ze krijgen samen een nieuwe kans, en misschien gaat het geluk brengen voor mij.
In 2009 kropen twee late jongen van 2008 bij elkaar en hieruit kwam de “Vechtmachine”, deze doffer van maart 2009 is nooit gespeelt omdat hij in de nestschaal anders deed dan gewone jonge duiven, hij beet zich zo vast in je handen dat je hem iets omhoog kon trekken uit de nestschaal (net als een terriërhondje). De mensen die hem later dat jaar in de hand namen zeiden allemaal het zelfde “Dit is een aparte duif, met de kwaadste ogen ooit gezien”, hij is geboren uit de Triller 313 van Hans Eijerkamp & zonen uit Brummen x Vanity 387 van C & G Koopman uit Ermerveen. Deze Vechtmachine heb ik weer gekoppeld tegen een duivin van 2005 (508) uit Royal Exposure x Pole Position, en ook dit koppel kwam moeiteloos op eitjes. En voor de kenners onder u (of de geïnteresseerden) de Vechtmachine is een geeloger en de 508 een zeer donkere witoger dus vlieg x kweek en qua bloedlijn Heremans x Koopman x Beute… dat moet goed komen toch?
Veel goede vliegduiven van 2009 zijn verhuisd naar het kweekhok, waaronder onze beste twee: Missouri’s Girl 338 en Hiramaya 354, maar ook Bailey 146, Bazooki 944, Adamina 562, Kobayashi 884 en de 3e NPO Morlincourt (720), zijn allemaal van het vlieghok gehaald. Dus zal het wel niets worden met de ouden in 2010(?). We doen graag goede vliegduiven naar het kweekhok, maar zo grootschalig als dit jaar niet zo vaak, dus afwachten maar.
Bij de 30 koppels vliegduiven ging alles ook perfect , ook deze zijn gekoppeld op 5 december jl. , ook zij zaten eigenlijk allemaal vlot met eitjes in de schaal. Bij deze vliegduiven dus veel jonge duiven (2009), maar onze hoop voor 2010 is toch nog gevestigd op de 598 van 2007 en de 782 van 2007 (althans voor de aangewezen plaatsen), voor de vroege prijzen zullen het wel jaarlingen worden maar voor de zekerheid (aangewezen) pakken we die twee oude rakkers.
Een leuk koppel in het vlieghok vind ik de 09-332 x 08-182, althans waar ik de jongen graag van hou. De Rode 332 komt uit onze Alimpique die in 2004 de 1e Asduif Dutch Open was gekoppeld tegen de Claes-duivin 435, deze Claes-duivin is weer de moeder van de rode Superduivin van combinatie B & H de Boer uit Steenwijk (3 x 1e, 4e NPO en Asduif Natour), en dan over de 08-182 deze rechtstreekse Eijerkamp duivin uit Vale Piet x dochter Olympiade Leo Heremans/Gust Jansen speelde in 2009 als jaarling maarliefst 9 x bij de 1e 10 ! met nog èèn kopprijs er bij was ze een topper geweest bij B.O.T.B. jaarlingen. Kijk, uit zo’n koppel hou je graag de jongen toch?
Het systeem 2010.
We hebben dus gekoppeld op zaterdag 5 december jl., de vliegduiven brengen gewoon hun jongen groot, maar wanneer de jongen rond de 15 dagen zijn (ligt een beetje aan de temperatuur) worden de duivinnen van het hok gehaald en gaan naar hun eigen “vlieghok met zitjes” , de doffers moeten dan de jongen verder groot brengen. Waarom doen we dat? In 2009 hebben we dit voor het eerst gedaan (het wegpakken van de duivinnen), en dat is super goed bevallen. We proberen hiermee het voor de 2e keer leggen bij de vliegduivinnen te voorkomen. Bij duiven die een 2e keer op eieren komen is er en reële kans dat de rui begint in een vroeg stadium en dat willen we niet. Wanneer de jongen eind januari allemaal groot genoeg zijn staan alle duiven dus op weduwschap. In vorige jaren lieten we de duiven in maart nogmaals op eieren komen, maar om het probleem met pennen gooien te voorkomen, doen we het niet meer, en met succes in 2009. Vanaf ongeveer 1 maart beginnen we met verduisteren van de oude duiven en dit tot ongeveer 15 april. De tijden hiervan zijn van 18.00 uur tot en met 08.00 uur. Dit verduisteren van de oude duiven doen we om twee redenen, de eerste om de duiven later in form te krijgen m.b.t. de eendaagse fondvluchten, en de 2e reden is weer om de rui later te laten beginnen ook dit weer m.b.t. de eendaagse Fond.
De vluchten beginnen hier in afdeling 11 begin april, en de eerste NPO vlucht is dan rond 15 mei. Dus 4 weken voor de eerste NPO vlucht zijn we gestopt met verduisteren. Na de eerste NPO vlucht (weekend 15 mei) gaan we beginnen met verlichten en dit steeds van 05/23.00 uur (ook overdag), dit verlichten blijven we doen tot de laatste vlucht in september (natour).
Wat we in 2010 anders gaan doen is het volgende: De doffers blijven de week tussen de eendaagse fondvluchten thuis. We deden dit de laatste jaren niet, ze gingen gewoon iedere week de mand in net als de duivinnen, maar door gesprekken met enkele grootheden gaan we het in 2010 anders doen (met de doffers), zij blijven op de midfondvluchten thuis. Duivinnen hebben geen enkel probleem met 20 vluchten, maar het blijkt dat doffers soms beter komen (qua kopprijzen) als je ze een weekje rust gunt tussen de dagfondvluchten.
Dokterbezoek
Zoal we u in een vorige column reeds beloofden houden we u op de hoogte met alles wat er op medisch gebied gebeurt (of juist niet gebeurt). Op donderdag 31 december ben ik met twee duiven naar dokter Wolff geweest te Hattemmerbroek (duivin 598 en doffer 765), deze twee vliegduiven werden gecontroleerd op het Geel, coccidiose, wormen en luchtweg infecties. Beiden werden helemaal schoon verklaard. Dus op dit moment komt er dus geen medicijn over het voer of door het water.
Alwin Petrie Brummen
Op maandag 28 december jl. waren we te gast bij Alwin Petrie uit Brummen (de buurman van Hans Eijerkamp en Zonen) om zijn duiven eens te bekijken. We kregen alle kwekers in de handen, waarbij duiven die 1,2 of zelfs 3 eerste prijzen in groot verband gespeeld hadden. Natuurlijk alle duiven uit zijn “ Porsche Bond” lijn, maar ook de nieuwe aanschaf uit België mochten we bekijken. Ongelofelijk goed gebouwde duiven daar op het hok te Brummen, zeer sterk spelende duiven en allemaal ogen, pluimen en spieren zoals bij toppers gebruikelijk is.
Volgende week gaan we verder. Groetjes
|