Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De toekomst is mooi! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  15-1-2010
 

Als ik zo de jonge duiven in de nesten zie liggen dan weet ik het wel zeker: “De toekomst is mooi”. We zijn hier op de hokken in Wilhelminaoord echt met de toekomst bezig en zien 2010 weer als een tussenfase net als het jaar 2006.

Hoe bedoel ik dat? Na het seizoen 2005 hebben we besloten ons vizier te richten op de dagfond en dan met name de nationale vluchten Blois, Le Mans en Chateauroux. 2006 was dus een jaar waar de kweekkoppels samengesteld moesten worden op afstandgeschiktheid en er andere duiven bij moesten worden gehaald.

U zult misschien vragen waarom andere duiven, het ging toch goed? Jazeker ging het goed, maar na de dood van mijn vader in 1999 was ik een beetje een vitesse/midfondspeler geworden en hadden de duiven zich aangepast aan dit systeem (door selectie op korte afstanden). En onze ingeteelde Janssen stam was natuurlijk ook uitermate geschikt om op die kortere afstanden te spelen. Maar voor vluchten met 8 uurtjes of meer vliegen waren ze misschien niet goed genoeg meer (630 km, 75 km per uur is 8,4 uur vliegen), dus werd er rond gekeken naar de beste duiven voorhanden die 10 uur of meer konden vliegen zonder af te haken.

Tussen de eigen Janssens zaten ze ook deze “10 uurtjes vliegers” maar deze waren minder talrijk dan de “5 uurtjes vliegers”. In 2006 werden dus eerst maar eens de duiven van eigen soort tegen elkaar gezet die voelbaar andere spieren hadden dan de doorsnee “Janssens”, deze andere spieren staan verder van het borstbeen, zijn voelbaar tot eind van het borstbeen en hebben meer volume.
Het jaar 2006 was ook het jaar dat de supers van Eijerkamp & zonen hun intrede deden op onze hokken, nu 4 jaar later zien we toch dat we met deze duiven een enorme sprong voorwaarts gemaakt hebben op de dagfond en nu vooral in kruising met onze 063 lijn.

De twee beste duiven van de Eijerkampen 2006 zijn nu zo’n 4 jaar later de Missouri’s Girl en de Claes Duivin. De eerste kent u allemaal, deze duivin presteert buitenaards, maar ook de 2e, de Claes Duivin is haar gewicht in goud waard op het kweekhok.
In 2007 werd met een ploeg jaarlingen begonnen op de dagfond (en enkele ouderen uit de 063 lijn), het ging gelijk onwaarschijnlijk goed met 3 x Teletekst 9e NPO Orleans (met een 063 duif), 4e NPO Blois (met een 063 duif) en de 3e NPO Offenburg (met een Eijerkamp “Missouri’s Girl).
Kwam het alleen door de “eendaagse fond spieren” nee, natuurlijk niet, het hele Beute voer en vliegsysteem was aangepast aan de dagfond (daarover later).

In 2008 pakten we èèn keer Teletekst maar was voor mij toch een goed jaar in de breedte, er kwam al meer lijn in de prestaties en meer prijzen.

En natuurlijk het jaar 2009 was voor ons een doorbreekjaar op nationaal niveau met de 3e Beste duif van Nederland op de Eendaagse fond in B.O.T.B., de 2e Beste duif van Nederland voor de W.E.N. cup en een 5e plaats bij de Gouden Duif. Maar ook nog een Teletekst plaats op Pithiviers.

Maar het jaar 2009 was ook het jaar van de “kruising”, we hadden namelijk in 2007 en 2008 diverse supers (in de hand) aangekocht bij Verkerk & Zn, Eijerkamp & Znn, C & G Koopman en Geerdinckx (België). En deze zijn dus in 2009 allen gekruist met onze eigen 063 Janssen lijn.

Eind 2009 hebben we alle bewezen vliegduiven naar het kweekhok gezet en hebben we een jong vlieghok met veel “nieuwe duiven”, dus 2010 word wederom een testjaar of zoals u wilt een nieuw begin.

Het systeem

Op dit ogenblik krijgen de duiven Beyers Premium kweek (blauwe zakken van 20 kg), ze zitten natuurlijk op jongen nu en moeten goed eten. Twee a drie keer per week krijgen de duiven naast dit voer nog een mengsel van pinda’s, kaas, Herstel Power en Beute Sport.
Ik maak dit zo:
Een vol blik pinda’s gaat in de keukenmachine met een stuk kaas van 10 cm3 dus 10 x 10 x 10 cm, hierbij twee eetlepels Herstel-Power (96% eiwit) en 1 eetlepel Beute Sport (Vitaminen plus calcium en magnesium). Wanneer dit goed fijn gemalen is in de keukenmachine gaat het 10 seconden in de magnetron op volle sterkte (800 watt), hierna gaat het nogmaals in de keukenmachine.
Waarom magnetron? Om twee redenen 1. Kaas te laten smelten, het hecht zich dan beter aan de Herstel-Power en Beute Sport en 2. Stel je voor dat de pinda’s niet helemaal optimaal zijn dan zijn de problemen (schimmel) wel dood gebrand.
Verder krijgen de duiven op dit moment ook twee dagen in de week Prange Suppe door het drinkwater, alle duiven worden er prachtig van dus dan is het ook wel goed voor de jongen in de schaal (en geen spuiters). Medicijnen krijgen ze niet.

De jonge duiven gaan we vrij snel na het spenen enten tegen paramixo en dan voor de vluchten nogmaals. De oude duiven zijn reeds geënt in oktober of zo dus die hoeven niet weer dit seizoen.
Wanneer straks de jongen gespeend zijn gaan de oude over op Beyers Elite Enzymix Recup, de jongen blijven nog enkele weken op kweekvoer.

Missouri’s Girl en het tweelingzusje!

Deze duivin komt zoals u allang weet van de hokken van Hans Eijerkamp & zonen, uit Missouri x een dochter van Don Leo. Maar eind 2006 is Missouri helaas gestorven (was nog maar van 2002), dus broers en zusters kon ik niet meer aanschaffen. Ja Eijerkamp heeft er zelf nog èèn, maar dat is z’n enorme goede kweekster dat ze die niet verkopen natuurlijk. En Marco Klein Falcenburg had er èèn maar is deze helaas verspeeld op de vluchten, maar ook deze nestgenoot van Missouri’s Girl was een ongelofelijke vlieger en kweker, de nazaten maakten Marco tot een nationale topper, helaas zijn al deze duiven verkocht via Pipa en zijn de “Missouri duiven” wereldwijd verdeeld en onbetaalbaar voor een gewone jongen.

Maar nu komt het: Er was nog èèn uit dit koppel gekomen, deze was als meubelduif weggegeven aan een meneer uit Delft, en deze werd verkocht afgelopen december op een fondduiven verkoopsite Toppigeons.
Die moest en zou ik hebben, op de foto leek het gewoon mijn duif, het was met recht een tweelingzusje. Maar ja, hoe moet je het aanpakken als je een duif echt wilt hebben en niet teveel wilt betalen?
Ik heb de duif door Richard van der Horst laten kopen, en heb er niemand over verteld (misschien gingen ze dan mee bieden haha, je weet maar nooit).
We hadden op de eind datum de site goed in de gaten, en Richard had een vrijbrief om de duif te kopen tot een x bedrag.
Maar wat schetst onze verbazing, de duif bracht nog niet een kwart op van het bedrag wat ik in mijn hoofd had, gelukkig voor mij, jammer voor de verkoper.

Dus even een tipje voor toekomstige verkopers, heeft u een aparte duif, bel eerst even rond, misschien wil de fokker, of iemand die er groot mee geworden is wel meer geven dan u had gedacht..
En tip 2, zet een snelheids duif nooit op een site waar praktisch alleen fondmannen op kijken.
Maar om het verhaal kort te maken, ik heb het “tweelingzusje” van Missouri’s Girl en ben er zeer blij mee.
Rond April gaat ze gekoppeld worden met een kleinzoon van Missouri’s Girl en nu staat ze op een zoon van de Oude Borgmansdoffer (van Peter Fincken) x Figo-Aske (Heremans-Ceusters via Eijerkamp)

Bonte Beute Avond

Afgelopen week was ik te gast bij p.v. de Koerier te Utrecht. Tjonge jonge, wat een feest daar. De meest luidruchtige duivenavond in mijn carrière. Fantastische mensen daar met fantastische duiven. Er zat een 8,5 bij van Danny Vermeulden, 2 duiven met een 8,5 van Cor van der Linden maar zelfs een 9- van Combinatie van der Vooren. En het mooiste was dat de 9- ook nog eens de duifkampioen van de club was. Deze blauwe duivin heeft de ogen van Golden Lady van Gerard Koopman en dan ook nog eens super prestaties. Ik zou haar gelijk op de kweek zetten, maar de combinatie gaat haar weer spelen in 2010.

Wat ook opviel was dat er twee schitterende overnachtduiven tussen zaten, ook van deze twee gaan we in de toekomst veel horen hoop ik.

Dus de toekomst is mooi !

Waarschijnlijk wel, ik ga er alles aan doen ten minste, U ook?

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Team Noel-Willockx

Van Elsacker-Jepsen

Huub Hermans

IFC Zeeland

Marcel van Zanden

Gert Jan Beute Duivenproducten

M. van Ginkel

IFC Hoogerheide

Combinatie Lokhorst

Hans de Ruig

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!