Heeft u al gedurende een week of drie gekiemde erwten aan uw weduwnaars gevoerd in het begin van de week? Ik hoop het, want de gezondheid van uw duiven gaat er beslist op vooruit. Het kost u geen cent, alleen een beetje extra energie en dat komt er dubbel en dwars uit. Mocht het u goed bevallen voeg dan ook gekiemde tarwe toe aan het menu. Tarwe kiemt bijna altijd goed en snel. Bovendien heeft het kiemen van tarwe nog een ander voordeel. Je kunt het ”tarwewater” heel goed gebruiken voor andere doeleinden. Maar daarover later meer. Vandaag wil ik met u het kruidje tijm wat nader onder de loep nemen.
Tijm
Er zijn twee soorten tijm. De wilde tijm en de gewone tijm. Aan beide soorten wordt dezelfde werking toegeschreven, hoewel de laatst genoemde wat krachtiger schijnt te werken. Over het algemeen kun je stellen dat tijm een ontsmettende werking heeft. In verschillende kruidenboeken kom je dit aspect tegen. Zo citeer ik een aantal uitspraken voor u om een idee te krijgen van de werking van dit kruid...
- Tijm werkt tegen alle vormen van kou, die in hoofd- en luchtwegen slijm en kramp hebben teweeggebracht...
- Zij zuiveren de atmosfeer van alle bacteriën en virussen, door hun geur (tijmkamfer), en vernietigen ziektekiemen in het lichaam...
- Een heerlijk kruid dat de kramp opheft en ziektekiemen, alsmede darmparasieten doodt...
- Tegenwoordig weten we dat deze plant thymol bevat. Oftewel tijm-kamfer, een stof die zeer antiseptisch (zuiverend) werkt. Hij helpt bij griep, verkoudheid en angina.
- Tijm verdringt darmparasieten en spoelwormen.
U merkt het, over de schrijfwijze van tijm zijn de heren kruidendokters het niet bepaald met elkaar eens, over de werking ervan echter zijn ze behoorlijk eensgezind. En daar gaat het ons natuurlijk om. Juist de elementen die in de citaten naar voren komen zijn voor ons van enorm belang. Onze vliegduiven komen tijdens het verblijf in de manden voortdurend in aanraking met allerlei ziektekiemen. Als zij van een vlucht op hun hok arriveren is het een goede gewoonte uw duiven te helpen zich op een natuurlijke wijze zo snel mogelijk te ”ontgiften”.
Het is tegenwoordig een rage om allerlei mixen en preparaten na een vlucht aan de duiven voor te zetten, maar daar zet ik enorme vraagtekens achter. Trouwens in ieder geval één dierenarts begint daar ook moeite mee te krijgen. Toen wij vorig jaar als Stichting onze medewerking verleenden aan een informatieavond, beweerde een Belgische dierenarts doodgemoedereerd dat al die ontsmettingsmiddelen die dierenartsen je aanraden, je reinste flauwekul zijn, en betitelt kan worden als ”geldklopperij”. Jammer voor een aantal sportvrienden om dat na jaren uit de mond van een dierenarts te moeten horen.
Maar de man had het volgens mij inderdaad bij het rechte eind. Op den duur kan een dergelijke begeleiding alleen maar funeste gevolgen hebben. De duiven kunnen geen natuurlijk weerstand meer opbouwen tegen allerlei infecties. Preparaten helpen op den duur niet meer. Je duiven gaan naar de knoppen. En denk nou niet dat dit overdreven is. Ik heb de laatste maanden al heel wat reacties gehad van duivenmannen die hun kolonie op die manier naar de vaantjes hebben geholpen.
In dit kader kan tijm een belangrijke rol spelen. Tijm helpt bij het opbouwen van de natuurlijke weerstand, die voor een duif van enorm belang is. Een kruiden dokter zelf formuleert het zo: ”En ik beweer dat het heel wel mogelijk is het lichaam weerbaar te maken door een regelmatig gebruik van ontsmettende kruiden, vooral tijm en wilde tijm.
|