Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het natuurlijk houden van postduiven (5) Open printvriendelijke pagina
Ton v/d Brink  20-1-2010
 

Ik zit op mijn gemak de duiven voor Chateauroux af te wachten. Ik heb er nog nooit zoveel mee gehad op een dergelijke vlucht. Maar ja, als je wilt overschakelen op de fond zul je toch je selectiemaatstaven een beetje moeten veranderen, dus vandaar.

Het valt dit jaar niet mee om er elke week bij te zitten. Het weer is uitgesproken slecht. Koud en nat zijn geen van beide, bevorderlijk voor de conditie van onze beesten. En juist deze beide omschrijvingen zijn van toepassing op het karakter van het weer van de afgelopen weken. Mijn hygrometertje loopt al weken tegen de 100, dan kun je wel nagaan!

Begrijpelijk dat een groot aantal melkers ten einde raad is en aan zichzelf en hun duiven gaan twijfelen. Ondanks de vermanende woorden van een zeer geleerde heer professor dat het met de gezondheid van onze dieren best wel goed zit, tijgen veel mensen met hun mandje (ex)-kampioenen naar de dierenarts om te laten onderzoeken of er soms iets aan de gezondheid van hun dieren hapert. En in veel gevallen blijkt er wel degelijk iets aan te mankeren...

Een vriend van me, die dit jaar beduidend onder zijn kunnen presteert, overkwam hetzelfde. Ten einde raad besloot hij naar de dierenarts te gaan. Hij moest een kaartje trokken, net zoals bij de bakker, had nummertje (schrik niet) 68, en kreeg te horen dat zijn duiven barstten van het geel en van de ornithose. Hij bleek lang niet de enige te zijn. Hele volksstammen gingen met dezelfde medicijnen onder de arm de dierenartsenpraktijk uit. Nee, met de gezondheid van onze duiven valt het niet zo mee. Misschien dat onze vereniging een uitzondering vormt, maar in diezelfde week zijn er, nog vijf leden op bezoek geweest bij de dierenarts. Het resultaat kunt u wel raden!

Om het verhaal van mijn vriend af te maken. Zijn duiven knapten tijdens de kuur zienderogen op. Hij begon zowaar weer een beetje hoop te krijgen. Om niets aan het toeval over te laten hield hij zijn weduwnaars ook nog een week thuis. Hij speelde ze pas weer op Orleans. Het resultaat was verbluffend. Hij had een keivroege!

En daar zit je dan met de terug-naar-de-natuur theorie. Ofschoon ik nooit gezegd en geschreven heb, hoewel boze tongen dat maar al te graag beweren, dat je geen ziekte onder je duivenstam krijgt als je je dieren op een verantwoorde natuurlijke wijze verzorgt, lijkt het me raadzaam om toch vooral met beide benen op de grond te blijven staan. Als het blijkt dat uw duiven last hebben van het geel, kuur ze dan.

Maar ga niet twijfelen aan uw manier van begeleiden. Die manier van begeleiden is goed. Daar krijg ik veel te veel enthousiaste reacties over. Dat er vanuit de gevestigde orde zo negatief op onze begeleidingsmethode gereageerd wordt, moet u zich maar niet al te zeer aantrekken. Dat is altijd zo als er geknaagd wordt aan instituties die er baat bij hebben zichzelf te overleven en te rechtvaardigen.

Zo wordt er zelfs op forums beweerd dat vrienden van mij met tassen vol medicijnen de achterdeur van de dierenartsenpraktijk verlaten. Het is jammer dat in dergelijke gevallen man en paard niet worden genoemd, anders kon je je verdedigen. Gelukkig wordt er ook positief vanuit deze hoek gereageerd. Een bekende dierenarts is heel enthousiast over onze benadering van de duivensport en heeft een vorm van samenwerking voorgesteld.

Dat zijn hoopgevende ontwikkelingen die ons vertrouwen geven voor toekomst. Als je het belang van duif, de duivenmelker en de sport vooropstelt zul je elkaar positief en met vertrouwen moeten benaderen en zeker niet als kemphanen.

Knoflook

Een van de waardevolste natuurlijke producten die u uw duiven kunt geven is knoflook. Mellie Uyldert, een van de bekendste Nederlandse auteurs op dat gebied, zegt er het volgende over: "Knoflook verjaagt alle kwade stof en ziektekiemen, veegt de bloedvaten schoon, verwijdt de vaten, die het hart voeden, reinigt de darm grondig en gaat als een stevige werkster in het lichaamshuis tekeer, tot alles schoon en ’op orde’ is”.

U ziet het, dat is nogal wat. Onderschat de waarde van knoflook dan ook niet. Ik wil u zelfs aanraden een paar teentjes in uw eigen tuin, kasje, of ’op de vensterbank’ uit te poten en te laten groeien. De knoflookbollen die wij in de winkel kopen zijn maar al te vaak met onkruidbestrijdende middelen behandeld of op met kunstmest behandelde grond geteeld. Aan zulke knoflookteentjes hebben we niet zo gek veel, die zullen de duiven misschien eerder kwaad doen dan goed.

 

Copyright: www.superduiven.nl.

Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Nico Jan Koenders

Huub Hermans

Team Noel-Willockx

Fondunie 2000

De Marathonvliegers

IFC Hoogerheide

Gebr. Maas & Zn

Theo de Kruijk

Van Elsacker-Jepsen

Johan Hamstra

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens