Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Bij de neus... Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  17-1-2010
 

Duivenverstand. Laat ik eens op een verstandige manier over de duivensport schrijven. Is weer iets anders en ik ben benieuwd waar het me naar toe leidt. Je kunt je afvragen of het verstandig is, want sport is emotie. En verstand en emotie zijn elkaars ‘vijanden’, heb ik altijd gedacht. Ik ben nu drie regels verder en ik merk nu al dat schrijven via verstand niet lukt. “Ja, of je hebt er te weinig van…”, zal iemand zeggen. Dat is mogelijk, zoals met zoveel dingen. Maar ik denk dat we allemaal evenveel of even weinig verstand hebben meegekregen van moeder natuur. Het verschil zit ‘m in het toepassen.

Driewerf nee

Je hebt er die hun verstand inzetten bij het spelen met postduiven. Ik durf te zeggen dat ik veel verstand heb van duiven, maar weinig van sport. Ik heb gemiddeld genomen veel meer verstand van duiven dan een kampioen. Dat is best wel interessant. Ik bedoel, ik beweer met mijn volle verstand meer van duiven te weten, dan een gemiddelde duivenkampioen. Ben ik dan een grotere kampioen. Neen! Driewerf nee. Ik ben ook geen dierenarts, maar ik durf dingen over duiven te schrijven, die geen duivenarts schijnt te weten. Hoe komt dat toch?

Duivenemotie

Dat komt omdat ik mijn duivenverstand aan het ontwikkelen ben. Het was misschien beter geweest dat ik meer zou werken aan mijn duivenemotie, want dan kom ik misschien ook is een keertje op de teletekstpagina van de SBS 6. Mijn advies aan beginnende liefhebbers is: probeer je duivenemotie zo goed mogelijk te ontwikkelen en laat je verstand thuis. Want, als je succesvol wilt zijn in de sport, dan moet je nu eenmaal niet verder willen kijken dan de neus lang is. Let op: ik bedoel, dit niet wijsneuzig. Laat, het me uiteenzetten en oordeel dan opnieuw.

Pinokkioneus

Je weet dat Pinokkio zijn neus langer werd wanneer er een leugen in zijn houten kop zat. Het is me opgevallen dat doffers en duivinnen geboren ‘leugenaars’ zijn, want met het verstrijken van de duivenjaren, worden die duivenneuzen steeds omvangrijker. Iedere melker weet dat duiven onderling regelmatig van ‘danspartner’ wisselen. Hele stambomen zijn vaak halve leugens…
Wanneer een kampioenmelker zijn neus zou gebruiken, zoals ik, dan zou hij bijna dagelijks iets anders ruiken in het hok. Dan zou zijn neus ‘m vertellen, dat de duiven net iets anders ruiken dan gisteren. Je weet misschien, dat ik wel eens iets heb geschreven over de duif als een ‘kaarsvlam.’ Die vergelijking lijkt ver gezocht, maar is het niet. Iedere dierenarts weet dat de spijsvertering een verbrandingsproces is van vnl. plantaardige koolstof, vetten, suikers en eiwitten. En zoals we weten komen er bij verbranden allerlei stofjes vrij en die kun je ruiken met je reukorganen.

Verwarring alom

Ze zeggen wel eens: hij heeft er een neus voor… En dan doelen ze op een kwaliteit, die een persoon ergens voor zou hebben. Maar weet je, dat is een vergissing, want het is juist het ontbreken van een morele kwaliteit, waardoor hij of zij zo goed is in bijvoorbeeld… Heel veel geld verdienen aan weet ik veel wat. Iemand, heeft een neus voor ‘zaken’ en blijkbaar vinden we dat met z’n allen geweldig, want er wordt waardering mee uitgesproken. En dat is vreemd, want diezelfde Pinokkio zakenfiguur ruikt dat hij aan jou en mij geld kan verdienen. En dan meestal niet op een nette manier.
Ik kan me voorstellen, dat je een beetje in verwarring ben gebracht door deze alinea. Maar als je aan je verstand vraagt om mee te denken, dan komt alles weer op zijn pootjes terecht. 

Duivenneus

Wat ik dus wil zeggen is dit: een duif is een geboren leugenaar, want die kijkt niet op een scharreltje. Uitzonderingen daargelaten, want die bevestigen de regel. Leert ons een andere uitspraak, die letterlijk klopt, naar mijn ervaring. De kampioenmelker die doet net alsof zijn neus bloed… Begrijp je wat ik hiermee wil aangeven, denk het wel… En, ik zelf moet leren te begrijpen wat al die hokgeurtjes te betekenen hebben. Ik wil leren begrijpen wat de middenweg is dus duivenhouden, duivenliefhebben en duivensporten. En als ik het denk te weten – of een deeltje ervan zie – dan laat ik het je weten. En, als jij iets ruikt op je hok…? Krijg, ik het dan ook onder mijn neus gewreven?

Tot de volgende keer

Rob van Hove

Nawoord

Was dit nu een verstandige column? Op het eerste gezicht niet écht, maar na een tweede en derde blik al iets meer, want ik zeg eigenlijk dat een duivenkampioen een goeie neus heeft voor de duivensport. Ik beweer goed beschouwd niet meer en minder, dat ik geen duivensportkampioen ben omdat ik daar geen neus voor aan mijn gezicht heb hangen. Oké, misschien zijn er ook kampioenen hebben de neiging om ook een lange neus trekken… Maar, naar wie en wat, dat mag je zelf bedenken.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

Familie Huizer

A. Engelen

Comb. Gerritsen

Van Hoeck-Noel

Gertjan Knoop

Super Fondclub G.O.U.

Team Noel-Willockx

Nico Jan Koenders

IFC Zeeland

Fondunie 2000

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens