Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het natuurlijk houden van postduiven (6) Open printvriendelijke pagina
Ton v/d Brink  27-1-2010
 

Het is zaterdag 13 juli een uur of twee. Het is goed heet geworden achter in mijn tuin. Dat ene korte broekje wat ik nog aan heb is meer dan genoeg. De duiven van het bondsconcours Ruffec zullen het niet gemakkelijk hebben. Hitte, een zwakke wind en meer dan 750 kilometer voor de boeg zal menige crack teveel zijn. Er zullen er heel wat naar beneden gaan om te rusten en bij te tanken .

Vooral de duiven van de hokken op de grootste afstand zullen het zwaar te verduren krijgen. Ik ben benieuwd of die van mij erdoor kunnen komen. Tenslotte is de spanning voor elke vlucht en de hoop op een goed resultaat één van de belangrijkste drijfveren om onze prachtige hobby te beoefenen. Een vroege duif op een echte fondvlucht, zoals vandaag, is een droom die voor een aantal van u misschien vanmiddag wel uitkomt!

Pollen en propolis

Al maanden lang word ik gebeld, gevraagd en onderwezen over de waarde die deze beide bijenproducten voor onze duiven zouden hebben. Ik waag me hier nu niet aan een theoretische verhandeling over de beide producten, daarvoor weet ik er nog te weinig over. Binnenkort zal ik een deskundige op dat gebied uitnodigen hier eens iets over te schrijven.

Feit is dat beide producten natuurlijke bronnen van mineralen sporenelementen en vitaminen zijn. Propolis zuivert de luchtwegen, een eigenschap die ook aan stuifmeelkorrels of pollen, wordt toegeschreven. Beide stoffen schijnen de natuurlijke weerstand tegen ziekten te verhogen.

Omdat dit jaar toch een overgangsjaar is naar de fond en de strijd om het generale kampioenschap niet de eerste prioriteit meer heeft, wil ik de beide producten eens uitproberen bij mijn jonge duiven. Ik zal ze voorlopig iedere dag een eetlepel fijngemalen stuifmeelkorreltjes door het voer en een aantal druppeltjes propolis in het drinkwater verstrekken. Eens kijken of de gezondheid en/of de vliegprestaties er positief door beïnvloed worden.

Van de penningmeester van de Stichting heb ik vernomen dat er liefhebbers in de kop van Noord-Holland en ook liefhebbers in Zwolle doende zijn deze beide producten uit te testen. Er zijn vast nog meer mensen mee bezig. Bel uw ervaringen eens door of schrijf uw ervaringen met de beide producten eens op, misschien dat u daarmee andere melkers andere sportvrienden van uw ervaringen vertellen.

De Stichting Probio

Zoals u weet is de belangrijkste doelstelling van de Stichting Probio het zo natuurlijk houden van postduiven te bevorderen. Dit doet zij op de eerste plaats door het publiceren van artikelen of het uitgeven van een boekje, waarin sportvrienden op de hoogte gebracht worden van belangrijke informatie. Op de tweede plaats wil zij liefhebbers die deze weg zijn ingeslagen, de mogelijkheid geven elkaar te informeren. Juist van elkaar kun je veel leren. Bovendien heb je mensen die dezelfde weg zijn ingeslagen nodig om er met enthousiasme mee door te gaan. Zij kunnen je stimuleren en aanwijzingen geven.

Praktische tip

In een groot aantal afdelingen zitten de oude duivenvluchten erop. Veel melkers hebben de duiven bij elkaar gezet en de ex-weduwnaars en weduwduivinnen gaan een periode van nestelen en uitrusten in. Langzaam worden ze dan weer in de juiste vorm gebracht om op de navluchten uit te blinken. Juist in deze periode kan het belangrijk zijn dat de duiven eens lekker donzen. Om deze donsrui te bevorderen kunt u een thee zetten van lijnzaad en de takjes van de zwarte bes. U doet drie eetlepels lijnzaad op een liter water en laat dat twintig minuten koken (kijk uit dat het niet overkookt!!). De laatste vijf minuten laat u wat zwarte bessentakjes en wat salietakjes meekoken. (Salie moet u eigenlijk in iedere kruidenthee opnemen. Het werkt conserverend en houdt uw thee dus langer goed.) Giet de thee daarna door een zeef en laat het afkoelen. Bij mij leek het de volgende dag alsof het in het hok gesneeuwd had.

 

Copyright: www.superduiven.nl.

Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Team Noel-Willockx

Comb. Gerritsen

A. Engelen

Hans de Ruig

J. Doldersum & Zn

Combinatie Bruggeman

IFC Zeeland

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Theo de Kruijk

Aad Beerendonk

De Marathonvliegers

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!