Het is zaterdag 13 juli een uur of twee. Het is goed heet geworden achter in mijn tuin. Dat ene korte broekje wat ik nog aan heb is meer dan genoeg. De duiven van het bondsconcours Ruffec zullen het niet gemakkelijk hebben. Hitte, een zwakke wind en meer dan 750 kilometer voor de boeg zal menige crack teveel zijn. Er zullen er heel wat naar beneden gaan om te rusten en bij te tanken .
Vooral de duiven van de hokken op de grootste afstand zullen het zwaar te verduren krijgen. Ik ben benieuwd of die van mij erdoor kunnen komen. Tenslotte is de spanning voor elke vlucht en de hoop op een goed resultaat één van de belangrijkste drijfveren om onze prachtige hobby te beoefenen. Een vroege duif op een echte fondvlucht, zoals vandaag, is een droom die voor een aantal van u misschien vanmiddag wel uitkomt!
Pollen en propolis
Al maanden lang word ik gebeld, gevraagd en onderwezen over de waarde die deze beide bijenproducten voor onze duiven zouden hebben. Ik waag me hier nu niet aan een theoretische verhandeling over de beide producten, daarvoor weet ik er nog te weinig over. Binnenkort zal ik een deskundige op dat gebied uitnodigen hier eens iets over te schrijven.
Feit is dat beide producten natuurlijke bronnen van mineralen sporenelementen en vitaminen zijn. Propolis zuivert de luchtwegen, een eigenschap die ook aan stuifmeelkorrels of pollen, wordt toegeschreven. Beide stoffen schijnen de natuurlijke weerstand tegen ziekten te verhogen.
Omdat dit jaar toch een overgangsjaar is naar de fond en de strijd om het generale kampioenschap niet de eerste prioriteit meer heeft, wil ik de beide producten eens uitproberen bij mijn jonge duiven. Ik zal ze voorlopig iedere dag een eetlepel fijngemalen stuifmeelkorreltjes door het voer en een aantal druppeltjes propolis in het drinkwater verstrekken. Eens kijken of de gezondheid en/of de vliegprestaties er positief door beïnvloed worden.
Van de penningmeester van de Stichting heb ik vernomen dat er liefhebbers in de kop van Noord-Holland en ook liefhebbers in Zwolle doende zijn deze beide producten uit te testen. Er zijn vast nog meer mensen mee bezig. Bel uw ervaringen eens door of schrijf uw ervaringen met de beide producten eens op, misschien dat u daarmee andere melkers andere sportvrienden van uw ervaringen vertellen.
De Stichting Probio
Zoals u weet is de belangrijkste doelstelling van de Stichting Probio het zo natuurlijk houden van postduiven te bevorderen. Dit doet zij op de eerste plaats door het publiceren van artikelen of het uitgeven van een boekje, waarin sportvrienden op de hoogte gebracht worden van belangrijke informatie. Op de tweede plaats wil zij liefhebbers die deze weg zijn ingeslagen, de mogelijkheid geven elkaar te informeren. Juist van elkaar kun je veel leren. Bovendien heb je mensen die dezelfde weg zijn ingeslagen nodig om er met enthousiasme mee door te gaan. Zij kunnen je stimuleren en aanwijzingen geven.
Praktische tip
In een groot aantal afdelingen zitten de oude duivenvluchten erop. Veel melkers hebben de duiven bij elkaar gezet en de ex-weduwnaars en weduwduivinnen gaan een periode van nestelen en uitrusten in. Langzaam worden ze dan weer in de juiste vorm gebracht om op de navluchten uit te blinken. Juist in deze periode kan het belangrijk zijn dat de duiven eens lekker donzen. Om deze donsrui te bevorderen kunt u een thee zetten van lijnzaad en de takjes van de zwarte bes. U doet drie eetlepels lijnzaad op een liter water en laat dat twintig minuten koken (kijk uit dat het niet overkookt!!). De laatste vijf minuten laat u wat zwarte bessentakjes en wat salietakjes meekoken. (Salie moet u eigenlijk in iedere kruidenthee opnemen. Het werkt conserverend en houdt uw thee dus langer goed.) Giet de thee daarna door een zeef en laat het afkoelen. Bij mij leek het de volgende dag alsof het in het hok gesneeuwd had.
|