Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het natuurlijk houden van postduiven (7) Open printvriendelijke pagina
Ton v/d Brink  31-1-2010
 

Het jonge duivenspel is goed op gang. Bij ons zit, als u dit artikeltje onder ogen krijgt, de vijfde vlucht erop. Ik ben heerlijk met mijn gezin op vakantie. Mijn zwager heeft de verzorging van de duiven overgenomen. Hopelijk brengt hij het er op de vluchten goed van af. Hij is geen melker, maar hij vindt het verzorgen, inkorven en draaien van de duiven erg leuk. Misschien een duivenmelker in spé. Laten we het hopen!

De duivensportbeoefenaars vergrijzen enorm. We zouden veel meer moeten doen aan het promoten van onze sport, het organiseren van jeugddagen en voorlichtingsdagen voor volwassenen en het inschakelen van de media om onze prachtige hobby meer bekendheid te geven.

Het experiment met de stuifmeelkorrels en de propolis verloopt redelijk. Ik ben er niet echt kapot van. Ik vind dat de duiven er niet beter uitzien dan andere jaren en de prestaties vallen me een beetje tegen. Ik zit elke week dik bij de eerste tien in de club, maar ik maak toch niet die echte mooie uitslagen zoals andere jaren. Wie weet komen die echter nog op de vluchten van de langere adem, die nu op het programma staan. Daar wil ik me tenslotte graag op specialiseren en daar zijn nieuwe aanwinsten voor gekregen, geruild en aangeschaft. Ik ben benieuwd hoe deze nieuwkomers zullen afkomen. Vooral op Orleans, Dourdan en Bourges zullen ze moeten laten zien dat ze uit het goede hout gesneden zijn.

En eigenlijk ben ik daar helemaal niet bang voor, ik ken de hokken waar ze vandaan komen maar al te goed.

Voorlopig ga ik nog een weekje door met het stuif meelexperiment. Mochten de resultaten dan niet zichtbaar verbeteren, dan stop ik ermee en wacht ik de resultaten bij andere melkers af.

Tips voor het jonge duivenspel

In dit artikeltje wil ik me beperken tot het geven van een aantal tips waar u misschien uw voordeel mee kunt doen tijdens het jonge duivenspel.

A. De huisvesting

  1. Zorg dat uw jongen niet op de tocht zitten, het is belangrijk dat er voldoende frisse, zuurstofrijke lucht in uw hokken stroomt, maar vermijd trek. 
  2. Houd de nattigheid buiten. Het is dit jaar hopeloos slecht gesteld met het weer. Hete, droge, natte en koude dagen wisselen elkaar voortdurend af. De ene keer kun je de spoetnik rustig de hele dag open laten staan, maar de andere keer kun je daarna het hele hok uitdweilen. Let erop dat dat u niet overkomt.
  3. Maak met plankjes, schotjes, sinaasappelkistjes een gezellig hok voor uw jongen. Bij menig liefhebber die uitblinkt op de jonge duivenvluchten tref je zo'n hok aan. Als u er de ruimte voor heeft, hang dan een paar extra broedbokjes op. Jonge doffertjes maken zich er al gauw meester van en zijn extra gemotiveerd zo snel mogelijk thuis te komen.

B. De voeding

  1. Voor uw jongen de eerste vluchten een lichte mengeling. Zeker als het gemakkelijke vluchten zijn. U loopt anders het risico dat het hele spul op het dak blijft scharrelen of dat ze bij thuiskomst van de vlucht vrolijk op het dak blijven banjeren, en dat is toch zeker niet de bedoeling.
  2. Geef uw jongen de eerste twee dagen van de week gekiemde tarwe, mais, erwten en linzen. Uw gewone mengeling kunt u dan rustig achterwege laten. Zorg ervoor dat ze hun krop er lekker vol van kunnen eten.
  3. Doe dinsdag en donderdag biergist en algenmeel door het voer. Geef niet meer dan een eetlepel door een kilo voer. In het begin laat u het kleven met wat citroensap en later met een paar druppeltjes zonnebloemolie.

C. Het drinkwater

  1. Geef de jongen als ze thuiskomen van de wedvlucht een thee waarin u bijvoorbeeld salie, thijm, knoflook, brandnetel en paardebloem opneemt. Deze thee laat u ook de dag daarna nog in het drinkwater zitten.
  2. Als de jongen een hele slechte vlucht gehad hebben, geef ze dan tarwewater te drinken. Dan zijn ze snel over de gedane inspanning heen en ook gauw weer op gewicht. U weet vast wel wat tarwewater is. Tarwe minstens 24 uur laten weken en het afgietsel geeft u uw jongen te drinken.

D. De manier van spelen

  1. Als u in staat bent de doffertjes en de duivinnetjes te scheiden, doe dat dan. Een paar uur voor de inkorving laat u ze bij elkaar. De jongen komen op deze manier gespeeld veel sneller binnen en ze worden enorm gemotiveerd zo snel mogelijk naar huis te komen.
    Als de verdere vluchten komen kunt proberen de jongen op een nestje spelen. Ze zijn dan gewend aan de wedvluchten, het binnenkomen en hebben de smaak van het hele gedoe van lossen, in de klad vliegen, het inkorven, het in de reismand vertoeven, al behoorlijk te pakken. U hoeft niet zo erg bang meer te zijn om ze te verspelen. De eitjes of de jongen kunnen nu een extra stimulans vormen voor een vroege prijs.
  2. U kunt rustig een paar weduwduivinnen tussen uw jonge doffers gooien op de dag van inkorven. Ook een paar oude kweekdoffers of weduwnaars tussen u jonge duivinnen kan motiverend werken. Zorg dat bij  "knokpartijen"  de jonge doffers altijd winnen, anders is de moraal "geknakt".

Beste mensen het is deze keer een kort artikeltje geworden, maar ik hoop toch dat jullie er iets aan hebben en een en ander in de praktijk zullen toepassen. In de volgende twee artikelen ga ik uitgebreid in op de waarde van gekiemd voer voor duiven. Ik weet dat ontzettend veel mensen gekiemd voer aan hun duiven hebben verstrekt en van een aantal van hen heb ik hele positieve reacties gekregen.

Praktische tip

Als u niet zo erg tevreden bent over uw prestaties en u hebt het idee dat vooral de kwaliteit van uw duiven nog te wensen overlaat, neem dan in deze periode eens contact op met een melker die het afgelopen seizoen sterk heeft gevlogen. Ga naar iemand uit uw eigen kring of eigen vereniging. Die duiven heeft uzelf het hele seizoen kunnen volgen. De contacten zijn gauw gelegd en blijven gemakkelijker in takt. Voor een schappelijke prijs kunt u vast wel in het bezit komen van een ronde late jongen. U kunt van deze jongen in het voorjaar al kweken en u kunt ze africhten op de navluchten.

 

Copyright: www.superduiven.nl.

Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gertjan Knoop

IFC Zeeland

De Marathonvliegers

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gebr. Maas & Zn

Theo de Kruijk

Johan Hamstra

Van Elsacker-Jepsen

Fondunie 2000

Nico Haesen

Familie Huizer

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens