Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het natuurlijk houden van postduiven (8) Open printvriendelijke pagina
Ton v/d Brink  4-2-2010
 

Zoals ik in het vorige artikeltje al aankondigde zou ik twee artikelen besteden aan het verstrekken van gekiemde granen, zaden en peulvruchten aan de duiven. Volgens mij vormen gekiemde granen een belangrijk onderdeel van een natuurlijke begeleiding van uw postduivenkolonie. Ik hoop dan ook dat u na lezing van deze twee artikeltjes gekiemde granen als vast onderdeel van uw voedingsregime opneemt.

Gekiemde granen zijn enorm waardevol. Zij vormen een belangrijke aanvulling op de normale mengeling die u uw duiven verstrekt. Kiemen bevatten een schat aan vitaminen en mineralen. Bovendien is het gehalte aan natuurlijke suikers enorm hoog.

Ik wil deze elementen één voor één met u doornemen om u van het belang van gekiemde granen voor uw duiven te overtuigen.

1. Het hoge gehalte aan vitamines.

Het valt niet mee om tijdens het gehele seizoen uit te blinken op de wedvluchten. In het koude voorjaar starten. De temperaturen lopen 's nachts vaak nog tot het vriespunt terug. Dan de zomer waarin hete, natte en winderige dagen elkaar afwisselen. Zeker deze zomer is er nauwelijks sprake van echt zomerweer.

En daarna nog de navluchten, als de zomer al op zijn end loopt, de rui een aanvang neemt en de duiven hun laatste ronde jongen grootbrengen.

De duiven worden tijdens het seizoen aan een behoorlijke stress blootgesteld. De manier van spelen die erop gericht is de duiven steeds super-gemotiveerd aan de start te brengen en het vervoer in de manden, waarbij de duiven op elkaars snavel zitten, dragen daar het hunne toe bij.

Verder komen de duiven met veel ziektekiemen in aanraking tijdens het transport en moeten ze vaak grote krachtsinspanningen leveren. Zeker als ze een keertje misvliegen, grote afstanden moeten overbruggen, of in erg slecht weer terecht komen.

Als je al deze zaken zo eens voor jezelf op een rijtje zet, dan is zo'n vliegseizoen een uitputtingsslag, die de duiven alleen met een sublieme gezondheid tot een goed einde kunnen brengen. Het ligt voor de hand dat de duiven tijdens het vliegseizoen een verhoogde vitaminebehoefte hebben om aan bovengenoemde zaken het kopje te kunnen bieden. Veel Melkers lossen dat op door toediening van, vaak kostbare, vitaminepreparaten, maar u kunt net zo goed kiemen aan uw duiven voeren om deze vitamine - behoefte te dekken.

Want wat is er namelijk aan de hand. Als je graan gaat kiemen blijkt het vitaminegehalte enorm toe te nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat elk vitamine dat aanwezig is toeneemt, maar dat de toename per vitamine verschilt. Gemiddeld is de toename zo'n 300%. Ann Wigmore maakt in haar boekje, " Wees uw eigen dokter", melding van een onderzoek aan de Yale University. Uit dit onderzoek bleek dat kiemen de eerste levensdagen een enorme vitaminefabriek zijn.

Dr. Paul Burnholder die het onderzoek heeft uitgevoerd, constateerde bijvoorbeeld een toename van 10% bij Thiamine(B1), bij Riboflavine(B2) was die toename wel 1350%, bij Pyridoxine(B6) 500% en bij Niacine (B3)ook 500%.

Als je vooral die laatste getallen ziet, dan krab je je toch wel even achter je oren. En als je bedenkt dat dit alleen nog maar een paar vitamines van de

B-groep betreft en dat deze cijfers alleen gelden voor haver, want daarop hebben deze cijfers betrekking, dan beseft u misschien de enorme mogelijkheden van het kiemen van granen. leder graan immers heeft zijn specifieke eigenschappen en bevat bepaalde vitamines en mineralen die andere granen weer niet, of in mindere mate bevatten. En alle kiemen (van tarwe, linzen. erwten, mais enz.) ontwikkelen zich op dezelfde manier!

HIER LIGT EEN ENORME MOGELIJKHEID UW DUIVEN OP EEN NATUURLIJKE WIJZE DE BENODIGDE VITAMINES TE VERSCHAFFEN.

Hoe je kunt kiemen en welke granen en peulvruchten je er bijvoorbeeld voor zou kunnen gebruiken, komt in het volgende artikeltje aan de orde.

2. Het hoge gehalte aan mineralen en sporenelementen.

Net zoals onze duiven een grote behoefte hebben aan vitaminen, zo hebben ze ook grote behoefte aan mineralen en sporenelementen. Neem bijvoorbeeld ijzer. Dit mineraal speelt een enorme belangrijke rol als het erom gaat het bloed rijk en schoon te houden en te maken. Duiven die na een vermoeiende vlucht op hun hok terugkeren zullen naar alle waarschijnlijkheid een verhoogde ijzerbehoefte hebben.

Of kijk eens naar natrium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij de reiniging van ons lichaam en bij duiven misschien wel in het bijzonder bij de reiniging van de luchtwegen. Over verslijming van de luchtwegen hoef ik u niet veel te vertellen. Hoeveel duiven hebben daar geen last van? De behoefte aan natrium ligt daarom voor de hand.

Een vermeerdering van mineralen en sporenelementen in ons voer is dus best belangrijk. Het maakt de toediening van allerhande preparaten, drankjes en tonicums overbodig en zal op die manier tot een belangrijke kostenbesparing leiden. Nu blijkt uit onderzoek dat ook mineralen en sporenelementen zich vermeerderen als je zaad laat kiemen.

EEN TWEEDE REDEN DUS OM GEKIEMD GRAAN AAN UW DUIVEN TE VERSTREKKEN.

3. Het hoge gehalte natuurlijk suiker.

Het zetmeel dat in alle granen rijkelijk aanwezig is, wordt tijdens het kiemen voor een groot gedeelte omgezet in suikers. Het voordeel van deze suikers is dat ze direct opneembare energie leveren. Het zetmeel, het eiwit en het vet dat de kiemen nog bevatten zijn bovendien gemakkelijker verteerbaar door het hoge gehalte aan enzymen dat ze bevatten. U zult dan ook zien dat duiven enorm snel recupereren als u ze na een vlucht gekiemde granen verstrekt. Ze houden echter honger, omdat er zo weinig eiwitten en vetten in gekiemd graan zit. Daarom is het aan te bevelen vooral bij thuiskomst wat eiwithoudende granen aan de duiven te geven.

Al met al lijkt me dat ook u, na dit korte stukje theorie, toch minstens zult gaan nadenken over de waarde van gekiemd graan voor uw duiven. U hebt nog een paar weken om het uit te proberen. Nog een paar jonge duivenvluchten en de navluchten. Misschien dat u er wel erg enthousiast over bent. Dan kunt u er het volgende vliegseizoen vanaf de eerste vlucht mee beginnen.

 

Copyright: www.superduiven.nl.

Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Gertjan Knoop

Combinatie Bruggeman

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

IFC Hoogerheide

A. Engelen

J. Doldersum & Zn

De Marathonvliegers

Johan Hamstra

Aad Beerendonk

Comb. Gerritsen

Van Elsacker-Jepsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!