Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Problemen in het kweekseizoen. Open printvriendelijke pagina
Co Verbree  28-1-2010
 

Wat de winterkweek betreft zit het dit jaar niet mee, wie begin December koppelde kreeg vorst toen de jongen uitkwamen en wie rond kerstmis koppelde begon met vorst vanaf de eerste dag dat ze bij elkaar gezet werden.

Die kou is meestal erger voor de liefhebber dan voor de duiven, vooral de ouderen onder ons hebben er last van. Wijzelf koppelden met de kerst en nu ik terug kijk hadden we misschien iets eerder met bijlichten moeten beginnen ( 5dgn. voor het koppelen van 06.00uur t/m. 18.00 uur), vooral voor de doffers en de oudere duivinnen misschien iets te kort. Ik had het idee dat de doffers iets stiller waren of anders gezegd niet zo fel dreven, maar ja wat wil je met 17 graden vorst.

Toch viel het allemaal mee, het enigste verschil met andere jaren was dat de laatste koppels legden op de 15e  en de 16e dag (3 dagen later dan in andere jaren) en één koppel kreeg helemaal geen eieren, daarnaast hadden we 3 bevroren eieren. Voor de rest was alles hetzelfde als voorheen, niet slecht maar ook niet super, bij ons is in tegenstelling tot veel andere hokken de 2e ronde altijd beter.
Je moet daar niet van wakker liggen en vooral niet in paniek raken want op tal van goede hokken gebeurt hetzelfde als bij ons.

Toch begint met het koppelen ook vaak de misérie en heb je meteen al te maken met tegenvallers.
Een favoriete duivin die erg terug valt tijdens het drijven, een top doffer die zich helemaal kapot gevochten heeft, duiven die terug vallen omdat de natuurlijke weerstand minder is dan z'n hokgenoten, iedereen kent dat al willen sommige het niet zien, ook een manier om rustig te slapen.
Misérie en winterkweek het hoort een beetje bij elkaar, ook in het kweekhok, oude doffers die ineens niet meer bevruchten, natuurlijk had je er rekening mee gehouden, het is ook heel normaal want aan alles komt een einde, maar tegen zulke goede oude doffers zet je vaak een goede duivin en dat is jammer want na 2 x eieren leggen heb je er nog niets van, verloren energie.

Met deze koppels heb je alleen nog op een natuurlijke manier kans door ze een jong te laten groot brengen van een ander koppel of te scheiden en over 2 maanden weer te koppelen, nog niet, dan moet je naar de dierenarts en misschien dat die het nog een jaartje kan uitstellen maar haast altijd is het na zo'n jaartje voorgoed voorbij.

Bovenstaande is niet negatief bedoeld, nogmaals het komt op veel hokken voor, alleen praten veel liefhebbers er liever niet over, ik las zelfs dat een bekende Belgische dierenarts zijn gehele eerste ronde de vuilnisbak in kieperde, hij had dan de ergernis niet van kapot gevochte eieren, onregelmatig leggen enz...

Natuurlijk zijn er ook hokken waar alles ondanks de kou, de kortere dagen,de nieuwe koppels enz. wel alles op rolletjes loopt, tenminste dat zegt men. Wij leggen de eerste ronde van de kwekers over onder de weduwnaars, tijdens het schrijven van dit artikel kon ik zien hoeveel eieren van de tweede ronde bevrucht waren, de verrassing was groot toen we zagen dat van de 28 koppels die we overgelegd hadden en nu opnieuw op eieren zaten er 1 koppel onbevrucht was, er 1 koppel 1 vlies-eitje gelegd had en 1 koppel veel te laat legde, voor ons doen is dit prima ook omdat we  door een Chinese trip met aansluitend de Olympiade in Dortmund  er zelf weinig aandacht aan besteed hadden, het is wel eens anders geweest als we terug kwamen van een Olympiade.

Dat ene koppel met onbevruchte eieren (ook de eerste ronde was onbevrucht ) was, zoals meestal het geval is, misschien wel het belangrijkste koppel van ons kweekhok en nog jong, maar ja dit hoort er ook bij.
Wat duiven betreft die jongen hebben moet je opletten dat deze niet te licht worden, duiven die leeg aanvoelen, zonder massa, zonder gewicht, deugen niet, nergens voor, ze zijn zelfs een gevaar voor het hele hok omdat ze vaak geen weerstand hebben, dus opruimen.

Voor het eerst sinds jaren was de 1e ronde van de kwekers in verhouding beter dan van de vliegers, dit was achteraf gezien geen toeval. Dit jaar hebben we de kwekers 5 weken voor het koppelen niet geënt tegen paratyphus, maar zoals bij de vliegers op 5 dagen broeden maar dan op de 2e ronde, het resultaat was zogoed als geen onbevruchte eieren.

De vliegers enten we nu 4 weken voor de eerste opleer vlucht dit op aanraden van de dierenarts, goed we weten het nog niet, natuurlijk hopen we van wel. Zo doen we ieder jaar wel wat anders, of anders gezegd, we proberen ieder jaar wel iets nieuws uit, soms met succes, soms is het helemaal mis.
Één van de veranderingen van de laatste jaren waar we het meest baat bij hadden was de verandering van voeren, dat resulteerde in beter trainen en betere prestaties in de tweede helft van het seizoen.
Kort gezegd kwam het hier op neer in het begin van de week meer eiwitten en in de tweede helft meer vetten, we hebben hier al vaker over geschreven.

Een andere verandering  of beter gezegd een aanpassing waar we baat bij hadden was het korter bijlichten tijdens het vliegseizoen waarmee we bedoelen dat we niet meer begonnen met de langste dag maar einde Juli, de conditie van de duiven de laatste vluchten was absoluut beter wat zich vertaalde in de uitslagen, ik schrijf dit omdat we steeds veel vragen hierover krijgen vooral ook tijdens de Olympiade.

Dus nogmaals, overdrijven met verduisteren en bijlichten ondermijnt de gezondheid en dan vooral de natuurlijke weerstand, het niet in conditie krijgen van de duiven kan een gevolg hiervan zijn.
Het zou zelfs kunnen dat een vraag die we kregen over gebrek aan poeder op de duiven met bijlichten te maken heeft.

We kregen namelijk 2 vragen over hetzelfde probleem, oude duiven die in het bad gingen en  niet meer omhoog konden komen, zo nat waren ze en dat openbaarde zich al tijdens het vliegseizoen en nu 6 maanden later waren er nog steeds enkele.
U kunt zich voorstellen dat dit ernstige problemen geeft met regenvluchten, beide liefhebbers hadden dan ook een matig seizoen gehad.
Het is normaal dat aan het einde van het seizoen het poeder op het water ( veel) minder wordt,maar tijdens de rui moet dat probleem geheel verholpen zijn, erger nog als de duiven gezond zijn moet er dan een laag poeder op het water liggen.
2 vragen over hetzelfde probleem is op zich al vreemd, ook omdat we dit zelf nog nooit meegemaakt hadden, daarom vroegen we door en het bleek dat alle 2 de liefhebbers bijlichten vanaf de langste dag, maar ook tijdens de kweek bijgelicht hadden, overdreven bijlichten de oorzaak? Misschien wel.
Je moet alleen verduisteren en bijlichten als het nut heeft, wat heeft het voor zin om in Duitsland voor de programma spelers bv. de oude duiven te verduisteren, U bereikt waarschijnlijk het tegenovergestelde van goed presteren en vaak een verloren seizoen.
Voor de overnachtspelers is het een ander verhaal, het zou eens de moeite waard om het met 1 afdeling te proberen. Als ik grote fond speler was zou ik, maar wie ben ik, het als volgt proberen.
Vroeg koppelen, rond 1 Januari, als de jongen er van af kunnen de oude duiven 14 uur verduisteren tot 7 weken voor de eerste belangrijke vlucht daarna de augustus vluchten bijlichten van 05.00 uur t/m. 23.00 uur, het is het proberen waard.

Succes,
Co Verbree

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Zeeland

J. Doldersum & Zn

Van Hoeck-Noel

Fondunie 2000

Will & Falco Ebben

Gebroeders Homma

Super Fondclub G.O.U.

M. van Ginkel

IFC Hoogerheide

Johan Hamstra

Nico Haesen

Cees van Heijst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens