Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Over mensen en duiven (1) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  5-2-2010
 

Het sneeuwt nog steeds in Nederland, volgens mij is het al begonnen rond 15 december vorig jaar en nu: begin februari sneeuwt het nog steeds. De vitesse spelers gaan zich reeds zorgen maken, hun duiven moeten er uit voor de eerste trainingrondjes.
Bij mooi droog weer hadden we onze duiven deze week ook voor het eerst los gelaten, zo’n twee maandjes voor de eerste vlucht mag ik ze toch graag eens in de lucht zien fladderen. Gewoon even kijken of ze goed door de rui en kweek zijn gekomen, trekt de koppel in zijn geheel goed rond of zijn er achterblijvers.
Wanneer de duiven na de winter weer zo’n 5 keer zijn los geweest, heb je enig inzicht is mijn mening over de conditie, vliegen ze met de bek open dan zijn ze misschien nog wat te zwaar maar dan is er nog tijd genoeg om te lijnen.
De vliegduiven krijgen vanaf nu drie keer per week twee koffie lepels Beute-Sport per kilo voer. Deze Beute-Sport zit vol met Calcium en Magnesium (naast de bekende vitaminen natuurlijk). Dit Calcium/Magnesium preparaat hebben we nu voor het 3e jaar succesvol ingezet tegen de bekende scheef vliegers. Die scheefvliegers kunnen ontstaan zo rond februari tot en met eind april door overbelasting (training) of onverwachte bewegingen bij roofvogel bezoek.
De grote borstspier verkrampt dan door te weinig training tijdens de wintermaanden, gevolg is dat duiven niet meer in hun broedbak kunnen komen en uitgeschakeld zijn voor de wedvluchten. Beute-Sport is in de praktijk en goede hulp gebleken om het te voorkomen (wel in februari reeds beginnen).

Advies: Na het grootbrengen der jongen even zo’n 2 weken alleen zuivering of recup voeren aan de toekomstige vliegduiven, de duiven raken dan even hun “wintervet” kwijt en komen makkelijk in het vlieg/trainingsritme.

Op eigen hok zijn de jongen nu afgezet en het ziet er allemaal prima uit tot nu toe, de jongen groeien als kool, hebben goede mest en zijn goed op gewicht  (hun buikjes als voetballen zo rond). We hebben er een 80 stuks gespeend voor eigen gebruik en er zijn nog 10 bijgekomen van Hans Eijerkamp en zonen uit Brummen. Ik heb het geluk dat ik een grote familie heb en er is altijd wel iemand die ik naar het wooncentrum in Zutphen kan sturen om mooie spulletjes en dan de duifjes voor mij natuurlijk.
De Eijerkamp jongen en de mijne kon ik precies gelijktijdig spenen, dus ook dat kwam super uit. Bij het spenen allemaal gelijk een telefoonnummer ringetje om gedaan. U vraagt zich misschien af, waarom een telefoonnummer ringetje? Omdat ik vind dat ik het diegene die mijn duif opvangt zo gemakkelijk mogelijk moet maken de duif te kunnen melden. En natuurlijk kan dat via de ringenlijst, via npo.nl,m maar stel de liefhebber die mijn duifje in zijn hok vind heeft daar helemaal geen zin aan... dan kan hij met zijn mobieltje gelijk 0521-382644 draaien.

Wanneer de jonge duiven zo’n 5 a 6 weken oud zijn worden ze geënt met de witte stroperige entstof tegen paramixo (op advies zo vroeg mogelijk), met deze entstof even uitkijken bij koud weer, zet uw jongen even warm in de mand binnen als de dokter komt met zijn naaldje (de entstof is uit zich zelf al wat dikker, maar door de koude nog meer en kan dan nare ent knobbels veroorzaken). Ik laat de duiven dit jaar 2 x enten, wanneer precies weet ik nog niet, maar in ieder geval ruim voor de vluchten nogmaals. Er heerst nog steeds Paramixo in ons land en ik ben als de dood dat het op mijn hok toe slaat en twee keer enten is beter vertelde de dokter.
In januari hoorde ik weer van een uitbraak van waarschijnlijk Paramixo samen met Circo Virus, bij deze liefhebber waren zo’n 15 ouden dood gegaan en een gedeelte van de kleine jongen van 14 dagen oud.

Europacup voor duiven

In het weekend van 13 en 14 februari is er weer de W.E.N.cup voor duiven in Dortmund, deze Pre-Olympiade is een serieuze strijd geworden. Iedereen die een topper in huis heeft wil natuurlijk graag zijn land vertegenwoordigen in èèn van de categorieën (Vitesse/Midfond, Eendaagse Fond, Grote Fond en Allround), en het is natuurlijk voor een ieder een grote eer als je zo’n superduif bezit om dan in het kooitje te mogen zitten (de duif hahaha), Onze Missourr’s Girl is de vaandeldrager op de eendaagse Fond 2010. en reken er maar op dat ik zo trots als een pauw ben. De beroemde Harry van Jan Hooijmans was de beste van 2009 en onze duivin 2e , maar door afzeggen van de heer Hooijmans schuift onze trots een plaatsje op naar goud !
Volgend jaar op de Olympiade probeer ik er ook bij te zijn, misschien wel met Babette 182 in de Allround klasse, of met Ace 98 of Aureole 782 op de eendaagse fond? we gaan er in ieder geval alles aan doen in 2010.

Contact met GJ Beute

Ik krijg zoals u weet veel vragen via de telefoon of de mail, ik probeer deze steeds zo snel mogelijk te behandelen, maar door het enorme aantal moet U wel eens een paar dagen wachten op antwoord, maar het komt wel !
Voor vragen gelief ik u alleen te bellen met nummer 0521-382644 en dan tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Het mailadres is beute_zn@hotmail.com met een _ tussen beute en zn.
Op dit ogenblik krijg ik veel vragen over het Beute systeem 2010, of er nog veranderingen zijn ten opzichte van 2009. Wacht nog even af, het komt vanzelf op Duivensites.nl. En kijk vanaf 1 april even op www.duivensites.nl/beute , de geheel vernieuwde site moet dan zo’n beetje online zijn, het werd tijd ook (staat al stil vanaf 2005).
We krijgen er ook een “dagboekje” op, waar ik alleen wat op kan zetten, dus geen discussie haha.
Nu we toch bezig zijn met contacten, wilt u een hokkenkenner op bezoek er zijn er drie geloof ik, èèn ervan ken ik heel goed omdat hij bij me in de club speelt: Jaap Bakker 0561-432758 (heel veel liefhebbers pakten teletekst na zijn bezoek in 2009).

Groetjes en tot de volgende week!

Ten slotte dit: Wie zich omringt met blije mensen zal moeite hebben chagrijnig te blijven..

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

De Marathonvliegers

Aad Beerendonk

Theo de Kruijk

Huub Hermans

Marcel van Zanden

Hans de Ruig

Gebroeders Homma

Johan Hamstra

Gert Jan Beute Duivenproducten

Van Hoeck-Noel

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens