Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Over mensen en duiven (2) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  12-2-2010
 

Ja lieve mensen, over 2 maanden hebben we weer de eerste vluchten, zo zitten we nog met zijn allen aan het kerstdiner en zo staan we weer met ons voerblikje buiten te rammelen...
De grote fondspelers liggen nog diep onder de wol, hun duiven zitten rond deze periode nog gewoon samen, of zijn net gescheiden. De vitesse spelers daarentegen (vooral die België) zitten al op het puntje van hun stoel te wachten op het startschot.
In vroeger jaren was ik zelf rond deze tijd ook onrustig aan het worden, ik telde de dagen tot aan eind maart, ik kon er niet van slapen.
Maar nu als veertiger ben ik wat rustiger geworden, ik slaap goed, de duiven zitten nog lekker op rust, en alles komt goed hahahaha, ik ben bijna een overnachtspeler aan het worden..

Helmut & Doris

Afgelopen week hadden we weer eens bezoek van dit bejaarde echtpaar uit Duitsland. De sneeuw lag in het dorp nog 30 cm dik, maar toch stapten ze in de auto naar Wilhelminaoord; Afspraak is afspraak.
We kennen ze nu een jaar of tien, de 73 jarige Helmut Struning en zijn vrouwtje Doris, zo’n vier keer per jaar maken ze de trip van 300 km van Remscheid (van de beroemde kabelbaan, waar eens een jonge circus-olifant uit viel) naar Wilhelminaoord. Sinds jaren speelt Helmut niet echt meer met duiven, door vroeger zeer hard gespeeld te hebben op de programmavluchten en later de marathons zijn ze niet meer welkom bij de concurrentie. De laatste jaren mogen ze weer inzetten maar worden niet opgenomen in de uitslag... Tja ook in Duitsland is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.
Maar genoeg hier over, hun passie is het kweken van duiven geworden en dan vooral het beredeneerd kweken in lijn. Op hun kweekhok zitten naast de vele Beute-Janssens nog duiven van Gunter Prange, C & G Koopman en Pieter Veenstra. De duiven worden eerst zeer sterk ingeteelt (soms wel tot 30 keer de zelfde oorsprong duif in een stamboom) en dan gekruist. Op dit ogenblik zijn ze bezig de ingeteelde lijn van Mister Surhuizum (via zijn in Duitsland zeer bekende zoon: Mackaay) te kruisen met die van de Witpen Mooie 212 x het Wondervoske van Beute & Zn.
En nu komen we weer op de reden voor hun bezoek aan Wilhelminaoord van de afgelopen week, ze kwamen 28 jonge duiven brengen voor Richard van der Horst uit Hoogersmilde, Richard was zeer onder de indruk van de kwaliteit bij Helmut & Doris en kreeg als testhok uit alle 15 kweekkoppels de jongen van de winterronde.
Voor beide liefhebbers is het natuurlijk interessant om te zien hoe de jongen uit deze kruisingen presteren. Als tegenprestatie gaan straks natuurlijk een flink aantal jongen van de Eijerkampen (Heremans-Ceusters, van Loon en Troyes) weer naar Remscheid. We houden u op de hoogte.

Op eigen hok

Zitten de kwekers weer op eitjes, de vliegers gescheiden en de jongen in de volière. Zoals in de aanhef al werd vermeld, het is een beetje een rustige tijd voor me, ik ben het niet gewend, maar het bevalt goed. Ondertussen ben ik maar begonnen met de nieuwe internetsite, althans met de teksten er voor. Gert Krab uit Elst van www.duivensites.nl maakt hem natuurlijk, ik heb twee linkerhandjes en ben een computer analfabeet dus dat wordt niets als ik het zelf moet doen, maar teksten schrijven gaat nog net hahaha.

Klaasje daarentegen is wel druk aan het werk, ze is al dagen potjes aan het vullen met Beute-Sport en Herstel Power voor de voorjaarbeurs straks in Houten, daarnaast gaat ze elke dag wel even een keer naar het postkantoor met paketjes, veel liefhebbers hebben graag wat in voren en straks met de vluchten hebben ze het “duiven” geld wel nodig voor de vluchten, nu is er nog een beetje en bestellen ze vast. Ach, zo kruimelen we een beetje naar het nieuwe seizoen toe, nog even rustig aan en straks: knallen.

Nog even een nadenkertje: In statistieken zit de waarheid.

Gert Jan Beute, tot volgende week.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Aad Beerendonk

Comb. Gerritsen

Cor Drost

IFC Hoogerheide

Hans de Ruig

Gebr. van Toor

M. van Ginkel

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Johan Hamstra

Huub Hermans

Comb. Verweij-de Haan

De Marathonvliegers

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!