Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het natuurlijk houden van postduiven (9) Open printvriendelijke pagina
Ton v/d Brink  11-2-2010
 

In het vorige artikeltje heb ik geprobeerd u te overtuigen van het belang van het verstrekken van gekiemde granen aan uw duiven. In dit artikel wil ik iets vertellen over de soorten granen en peulvruchten die je naar mijn mening het beste kunt gebruiken. Ik vertel ook iets over de manier waarop je de granen het gemakkelijkst kunt laten kiemen.

1. Welke granen en peulvruchten kiest u uit.

Eigenlijk kunt u alle granen, zaden en peulvruchten gebruiken. Tenslotte geldt voor elk gekiemd graan dat de vitamine- en mineraalinhoud zich vermeerdert. Zo was ik eens bij iemand, die na lezing van ons boekje zo enthousiast geworden was, dat hij ook hele fijne oliehoudende zaden liet kiemen. Zijn duiven aten het gekiemde zaad erg graag en ik moet eerlijk zeggen, de duiven vlogen prima. Toch lijkt het me belangrijk het in het begin een beetje eenvoudig aan te pakken. Dat betekent niet te veel soorten graan en een simpele kiemmethode.

In ons boekje hebben we gekozen voor tarwe, mais, linzen, erwten en katjang- idjoe.

Tarwe

Tarwe is een graan dat u beslist moet gebruiken. U kunt het namelijk voor meerdere doeleinden gebruiken. Ik heb u al een keer verteld van het waardevolle tarwe-water, waarmee uw duiven snel weer op gewicht kunt brengen als ze volledig uitgeteld zijn. Tarwe bevat behoorlijke hoeveelheden fosfor, ijzer en kalium. Bovendien zijn vooral de vitaminen van de B-groep behoorlijk aanwezig. Omdat tarwe erg gemakkelijk kiemt, ligt voor de hand dat we ons ook op tarwe laten vallen.

Mais

We hebben vaak genoeg ondervonden dat het niet eenvoudig is goed kiemende mais op de kop te tikken. Toch is het een enorm waardevol graan. De duiven zijn gek op gekiemde mais. Mais bevat een bevat een enorme hoeveelheid vitamine A, terwijl ook vitamine C aanwezig is.

Pop-corn-mais kiemt nog het beste, maar is ontzettend duur. Ook is het niet overal in het land te krijgen.

Linzen en erwten

Beide peulvruchten bevatten enorme hoeveelheden kalium. U weet nog uit het vorige artikel dat kalium belangrijk is voor het goed functioneren van de spieren. Bovendien is het mineraal ijzer rijkelijk aanwezig. Ook bevatten beide peulvruchten redelijke hoeveelheden vitaminen A en B. Ik zou dan ook zeker een van beide soorten uitkiezen. Erwten kiemen heel gemakkelijk en goed, maar de duiven zijn er niet echt gek op. Linzen vinden ze veel lekkerder, maar het nadeel is dat ze veel duurder zijn.

Katjang-idjoe

Ik heb katjang-idjoe expres als laatste in het rijtje opgenomen. Als u het teveel moeite vindt om meteen volop aan de gang te gaan, zou ik katjang-idjoe laten vallen. Het is verschrikkelijk duur, maar het bevat grote hoeveelheden vitamine C. Het kiemt erg gemakkelijk en de duiven lusten het over het algemeen graag.

2. Hoe laat je granen kiemen?

Het laten kiemen van granen en peulvruchten is een werkje van niets. Je hebt er een paar glazen of plastic potten voor nodig en wat horrengaas, dat je over elk potje, dat je gebruikt, heen kunt spannen.

Weken

Het eerste wat je moet doen is het graan laten weken. Daarvoor zet je het in de meeste gevallen 12 uur onder water. Mais kun je wat langer laten weken, omdat het langer duurt voordat dit graan voldoende water heeft opgenomen. Met haver daarentegen moet je erg voorzichtig zijn, omdat het zo snel water opneemt. Een paar uur onder water staan is voor dit graan al voldoende.

Spoelen

Als het graan geweekt is, moet het elke dag gespoeld worden. Het handigst is het om dat elke morgen en avond te doen. Je houdt gewoon het potje een tijdje onder de kraan, zodat het schone water er even lekker door heen spoelt. Rottingsprocessen kunnen op deze manier niet op gang komen. Daarna zet je de pot omgekeerd op een afdruiprekje. Het horrengaas is er voor om het spoelen te vergemakkelijken en het laatste restje water er uit te laten druppelen.

De kiemen

Je moet niet stoppen met spoelen zodra de kiemen te voorschijn komen, want de kiemen zijn na een dag of drie het krachtigst. Dan bevatten ze de meeste vitaminen, mineralen en suikers. Als u teveel gekiemde granen hebt, bewaart u ze gewoon in de koelkast. Daar blijven ze ongeveer een week goed. Het voordeel is dat ze dan niet verder meer groeien. Je kunt er op deze manier een grote hoeveelheid tegelijk van klaarmaken.

 

Copyright: www.superduiven.nl.

Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

IFC Hoogerheide

J. Doldersum & Zn

Team Noel-Willockx

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

Gebroeders Homma

Comb. Verweij-de Haan

Gertjan Knoop

Theo de Kruijk

Cees van Heijst

Familie Huizer

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!

Duindam Klimaatadvies

Postduivenveiling.com

Duivenverkoop, gratis adverteren