Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Roofvogel compensatie Open printvriendelijke pagina
Beginner  13-2-2010
 

Heerlijk koffie! Ik houd niet zo van cappuccino, ik vind dit een beetje te laf maar wanneer het buiten koud en guur is, dan is zo’n kop geurende koffie met daarboven op een laag melkschuim met kaneel eens heel passend. Natuurlijk doet die kaneel het.

We wonen aan de rand van een klein Fries stadje en hebben uitzicht op de Friese landerijen. Buiten is de sneeuw nu weg maar het winterse tafereel doet je koffie alleen maar beter smaken.
Massa’s kol-, riet- en brandganzen komen vanaf het IJsselmeer ’s morgens weer naar de Friese grasvelden om hun maaltje bij elkaar te zoeken. Ze kunnen heel wat gras op een dag verorberen maar de boeren hier in dit gedeelte van Friesland vinden dit niet een onoverkoombaar probleem want ze worden vrijwel allemaal gecompenseerd.

Eigenlijk een vreemde situatie maar de boeren zijn er blij mee. De jacht op deze ganzen is nu weer ten dele toegestaan nadat deze enige jaren volledig gesloten was. Echter door de enorme toename van deze dieren werd de overheid eigenlijk wel gedwongen om de jacht op de ganzen weer te openen.

Duizenden ganzen maken hun rondjes om vervolgens op de landen vlak bij neer te strijken. Ook deze boer wordt gecompenseerd dus hij mag ze niet verjagen.
Ganzen schijnen ook nog eens mest te produceren die dermate scherp is dat de boer de komende zomer het gras van dit land niet kan opvoeren aan de koeien. Ik zeg ‘schijnt’, ik heb echter mijn twijfels hierover, alleen de theorie is al voldoende om de compensatie beter verdedigbaar te maken.
In ieder geval zijn het prachtige dieren en wie heeft er nu zo’n uitzicht wanneer hij aan het koffie drinken is? Al deze dieren zie je een beetje met de vorstgrens mee gaan en zo tegen het voorjaar gaan ze allemaal weer naar de noordelijke landen.
Dit eigenlijk net als bij vele andere trekvogels. Weliswaar gaan er ook veel Nederlandse vogels naar het zuiden maar we krijgen er ook wat voor terug. Of je daar altijd gelukkig mee mag zijn weet ik niet want er komt ook een overvloed aan uitgehongerde roofvogels mee.
Zeker zo aan het eind van de winter wanneer ze weinig prooidieren in het open veld kunnen vinden zie je deze roofvogels steeds meer in de bewoonde mensen wereld.

En zo zit ik, al genietend van mijn koffie, te kijken naar al die ganzen. Dan valt er plotseling een grote bruine schaduw op één van onze kippen. Het was een wolk van veren. We hebben onze kippen gewoon loslopen en afgezien van een enkele kip die we in de jaren hebben verspeeld door het jachtinstinct van de jachthond van de buren zijn we eigenlijk nooit een kip verloren.
Het zijn kleine Wyandotte kippen dus een mooi formaatje voor de buizerd die er boven op zat. Gelukkig vond hij mijn reactie waarbij ik direct op spatte en een flinke dreun op het raam gaf, genoeg aanleiding om toch maar zijn heil ergens anders te zoeken. De kip kwam met de schrik en nog vrij ongeschonden vrij.

En zo hoor ik net van een duivenmelker dat hij de duiven voor het eerst weer eens los had. Er viel direct een roofvogel tussen. Hij had twaalf koppels en is na enkele dagen nog steeds drie doffers en een duivin kwijt. Wat voor impact dat heeft op zo'n hokje duiven hoef ik niet uit te leggen. En dat terwijl het seizoen nog lang niet begonnen is...  Dat is verschrikkelijk pech hebben. Ik vind eigenlijk dat wij ook compensatie moeten hebben.

Beginner

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Gebr. Maas & Zn

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Theo de Kruijk

Van Hoeck-Noel

Nico Haesen

IFC Zeeland

Combinatie Bruggeman

M. van Ginkel

Super Fondclub G.O.U.

Hans de Ruig

Marcel van Zanden

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duivenverkoop, gratis adverteren

Duindam Klimaatadvies

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!