Zo mensen, het seizoen zit er nu echt op. Het is tijd om te evalueren om maar eens een deftige term te gebruiken. Met evalueren bedoel ik dat we eens rustig het afgelopen seizoen aan ons voorbij laten gaan, en proberen op te sporen waar het goed en waar het fout ging. We proberen de oorzaken voor falen of gelukken te achterhalen. Misschien dat je daar dan het volgend seizoen profijt van kunt trekken. Ik denk dat dit nadenken over je eigen manier van duiven houden erg belangrijk is. Er valt altijd wel iets te verbeteren! En als het erg goed ging probeer dan ook de oorzaken hiervoor op te sporen en vast te leggen. Dan kunt u die goede resultaten in de toekomst misschien wel weer behalen.
Ik zelf heb een redelijk seizoen achter de rug, maar dan ook niet meer dan dat. Ik zal de evaluatie van mijn eigen handelen ze eerlijk mogelijk aan u voorleggen. Misschien heeft u er wat aan. U zult zien dat schrijvers van artikelen ook maar gewone mensen zijn en net zoveel fouten maken als iedere andere melker. Bij schrijvers die zichzelf presenteren als de allesweters heb ik persoonlijk mijn grootste bedenkingen.
1. Mijn huisvesting.
Ik heb in de tuin twee hokken van vier meter. Beide hokken staan op de grond en zijn niet hoger dan 2.40 meter (gemeentebepaling). Aangezien mijn tuin aan het park grenst, waar om de meter een fikse boom of struik is geplaatst, kun je rustig zeggen dat mijn hokken tussen de bomen staan. Tot nog toe was dat niet zo erg want de bomen waren nog niet zo hoog, maar nu is er echt geen houden meer een. De beuken, eiken, meidoorns, populieren en vlierbessen beginnen nu zulke afmetingen aan te nemen dat de zon praktisch niet meer in mijn hokken kan schijnen.
Het gevolg daarvan is, zeker in een zomer als deze, permanent vochtige hokken. De hygrometer is de hele zomer niet onder de 80 geweest. Het gevolg daarvan is dat de duiven het gehele seizoen niet die conditie konden bereiken die nodig was voor echte topprestaties. In de vereniging heb ik toch nog vijf keer een eerste gespeeld en een stuk of zes prachtige uitslagen gemaakt, maar dat was toch beduidend minder dan voorgaande jaren.
Al met al betekent het dat ik of verwarming op mijn hokken moet aanleggen of een groot aantal bomen en struiken moet verwijderen. Omdat ik eigenlijk vind dat een duivenhok niet kunstmatig verwarmd moet worden, heb ik voorlopig voor de laatste oplossing gekozen. Ik ga in gesprek met de mensen van de plantsoenendienst en lag ze mijn problemen voor. Misschien kan ik hen ertoe bewegen een aantal bomen en struiken te kappen. Lukt dit niet, dan zal ik zelf de zaag ter hand moeten nemen en avonturen waar een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid toe leidt. Doe ik dit niet, dan zal ik elke slechte, vochtige zomer met dezelfde problemen te maken krijgen.
2. De duiven
Vorig jaar zijn er in het voorjaar een aantal van mijn kweekduiven dood gegaan aan paratyfus. Tot dan toe had ik alleen de jongen van mijn vijf kweekkoppeltjes aangehouden, door het overleggen van eieren. Elk jaar leverde deze handelwijze wel een paar goede vliegers op. Die vlieger ging toen niet meer op. Mijn drie beste kweekkoppels raakte ik kwijt. Dit had toen tot gevolg dat ik de jongen van mijn weduwnaars (14) moest aanhouden. Het bleek dat er onder de geringde jongen een groot aantal duiven zaten met minder kwaliteiten dan de jaren daarvoor. Ze behaalden nog wel het jonge duiven kampioenschap, zelfs met ruime voorsprong, maar dat was eigenlijk te danken aan vier excellente jonkies die ik elke week voorop draaide. Dit jaar kwam dat gebrek aan kwaliteit duidelijk naar voren. Vooral de jaarlingen vlogen matig. De beste successen worden eigenlijk behaald door oudere duiven die al een aantal jaren op mijn hok zitten.
Ik denk dan ook dat de beste basis voor een hok gevormd wordt door een aantal kweekkoppels die voldoende kwaliteiten in zich hebben. Daar zal ik dan ook naar streven bij de opbouw van ” mijn fondhok “. Een aantal duiven worden thuis gehouden om de kweekwaarde te testen. Pas als je een paar goede kweekkoppels in je bezit hebt ben je verzekerd van een doorlopende aanvoer van goede vliegduiven en kun je een eigen stammetje opbouwen.
3. De manier van begeleiden
De afgelopen vijf jaar heb ik samen met Adriaan de Bruin, Theo Krijnen, Theo Zwanenburg, Enrico Koene en Henk Stoker gewerkt aan en geknokt voor een natuurlijke begeleidingsmethode van je postduivenkolonie. Ik heb er een boekje over geschreven. Ik heb het drie jaar lang heel consequent op mijn eigen hok uitgevoerd. Ik heb er artikeltjes over geschreven en ben naar voorlichtingsbijeenkomsten geweest.
Maar dit jaar kon ik het zelf niet opbrengen... Een degelijke ontboezeming moet u toch wel eigenaardig in de oren klinken, maar het feit ligt er! Ik ben dit jaar gestart in een nieuwe werksituatie, waar veel meer tijd in ging zitten. Mijn gezinnetje eiste zijn aandacht op. Gestimuleerd door de wens over te schakelen op de fond, heeft dit ertoe geleid mijn begeleiding dit jaar lang niet zo consequent uit te voeren dan de jaren daarvoor. Ik heb lang niet elke week een kruidenthee voor de duiven gezet om van gekiemd graan maar te zwijgen!
Ik heb een aantal weken pollen en propolis aan mijn duiven verstrekt en ik heb gekeken of tamari en gerstewater een positieve invloed op de gezondheid van mijn duiven hadden, maar daar bleef het bij. Het volgende vliegseizoen, mijn eerste fondseizoen, met hele andere duiven aan de start, zal ik het systeem zoals ik dat in deze artikelenreeks beschreven heb weer consequent gaan volgen. Dat betekent dat ik me in het vliegseizoen veel meer op de duiven moet concentreren dan het afgelopen jaar het geval geweest is. Een vaste begeleidingsmethode is daarbij van het grootste belang.
U merkt het ...... Mijn evaluatie van het afgelopen seizoen valt niet erg positief uit. Ik had best kunnen schermen met een paar zeer fraaie uitslagen of het eerste aangewezen generale kampioenschap, maar dan hou ik alleen mezelf voor de gek. Er zijn een groot aantal punten waar ik, het volgende seizoen, en zelfs nu al, aan moet werken om de prestaties te verbeteren
Ik denk, als u heel eerlijk bent, dat u ook tot een aantal suggesties ter verbetering zult komen als u het afgelopen seizoen nog eens rustig overdenkt. Zet uw overpeinzingen rustig op papier, net zoals ik net gedaan heb. En maak plannen voor het volgend jaar .... misschien valt uw evaluatie dan (nog) positiever uit. Mijn evaluatie van het volgend seizoen zult u bij leven en welzijn over een jaar in Duivensport Nederland aantreffen
Praktische tip.
Mocht de rui niet goed op gang komen zet dan een thee van de rabarber wortel. U haalt een gedeelte van de wortel van een rabarberplant uit de grond. De rest laat u zitten, het groeit gewoon weer aan. U spoelt de wortel af, giet er een liter kokend water over en laat het even doorkoken. Daarna laat u de thee een kwartiertje trekken en gooit het daarna door een zeef in de drinkbak (aanvullen met koud water).
|