Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport, een manier van leven (8) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  15-4-2010
 

Het mooie van deze periode van het jaar is dat we allemaal vol enthousiasme bezig zijn met onze hobby. De meeste van ons zijn al bezig met de kweek en al zal dit in deze tijd niet allemaal vanzelf gaan, de gedachte aan het komende seizoen moet toch voldoende motivatie geven om zo goed mogelijk aan de start te komen.

De winter die ons mensen nu nog parten speelt lijkt geen invloed te hebben op de kweek bij onze duiven. Als de duiven gezond zijn en goed voorbereid komen ze normaal op eieren. Alleen jaarlingen hebben vaak in het voorjaar wat meer tijd nodig. Dit kan vervelend zijn wanneer we ze als voedsterkoppels willen gebruiken, maar omdat dit ieder jaar hetzelfde is kun je er eigenlijk rekening mee houden door deze enkele dagen eerder te koppelen.

Niet alleen de duiven moeten goed voorbereid zijn, ook geld dit voor de liefhebber. Vaak worden ongemakken bij het koppelen toegeschreven aan de duiven. Maar wij als liefhebbers zijn vaak zelf de reden dat bepaalde zaken mislukken. Het uitsluiten van problemen door van te voren goed na te denken kan veel narigheid voorkomen.

Die oude duivin die telkens haar oude bak invliegt hadden we beter in die oude bak kunnen koppelen zodat zij direct gewend was en niet telkens verkeerd vliegt, waarbij ze gevolgd wordt door die “domme” jaarlingdoffer die opeens niet meer schijnt te weten waar zijn bak is.

Jaarlingen koppelen aan jeugdliefdes kan doffers doen veranderen waardoor opeens een duif met meer zelfvertrouwen op je hok loopt. Hierdoor zal hij in het seizoen beter gemotiveerd zijn en makkelijker vorm krijgen. Door zijn zelfvertrouwen kan hij zich beter wapenen tegen zijn 3 jarige buurman die hem telkens het hele hok doorjoeg waardoor hij zich is gaan gedragen als aangeschoten wild en tijdens de training altijd als laatste naar binnen gaat.

De koppels niet te snel allemaal tegelijk loslaten op het hok vraagt geduld van een liefhebber. Vaak lijkt het dat na 2 dagen alle koppels hun bak wel kunnen vinden maar omdat we ze door het winterweer niet los kunnen laten krijgen de duiven in het hok niet de kans rustig te paren waardoor we de kans lopen meer onbevruchte eieren te krijgen.

Bovenstaande zaken lijken niet van belang en als het mis gaat wordt er te snel gesproken over domme pech. Maar we willen graag een perfecte kweek en deze zullen we alleen krijgen als we zoveel mogelijk zaken uitsluiten.

Het jonge duivenhok

Nu we bezig zijn met kweek hebben we de tijd om ons jonge duivenhok klaar te maken voor het seizoen. In de winter verblijven er de weduwduivinnen maar nu deze allemaal gekoppeld zijn kunnen we het verblijf van onze toekomst klaarmaken. Ook in dit hok zal ongedierte zitten op plaatsen waar we ze niet kunnen zien. We hebben nu de tijd om hier iets aan te doen. Achter de loketkasten zullen bloedluizen weggekropen zijn en rustig zitten te wachten op onze jonge toekomst. Zoals al eerder vermeld kan bloedluis zes tot negen maanden overleven zonder te eten. We hebben nu de mogelijkheid hier iets aan te doen.

Wanneer we het komend jaar met de jongen bijvoorbeeld op de deur willen gaan spelen zullen we de inrichting van ons hok af moeten stemmen op het spelletje dat we voor ogen hebben. Kapelletjes geven nu niet direct de mogelijkheid voor een koppeltje om bij elkaar te gaan zitten. Of die loketkast met een schuine mestplank is wel effectief bij het schoonmaken maar niet geschikt voor jongen die samen weg willen kruipen. En het spel op de deur werkt alleen als er de mogelijkheid wordt geboden om koppels te vormen. Ook hier wordt vaak gesproken over de duiven zijn niet geschikt voor het spelletje maar eigenlijk is in dit soort gevallen de liefhebber die tekort schiet. We kunnen nooit alle problemen voor zijn maar we kunnen wel proberen zoveel mogelijk te voorkomen.

Het inzetten van lokduiven bij de aankomst van de jonge duiven wordt steeds populairder. Vaak worden hiervoor bepaalde sierduiven gebruikt die hiervoor uitstekend geschikt zijn. Belangrijk is dat onze jonge duiven wel gewend zijn aan deze lokkers. De beste periode hiervoor is het moment van spenen. Dit is de tijd dat ze alles nog normaal vinden en niet schrikken van andere kleuren. We kunnen de lokkers verwijderen als we de jongen uitwennen maar de lokkers kunnen we nu al vast wennen op het hok dat leeg is. Vooral niet samen met de jongen gaan loslaten want anders leren we deze lokkers meevliegen en dat is nu net wat ze niet moeten leren.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Aad Beerendonk

Huub Hermans

IFC Hoogerheide

Gebr. van Toor

Gert Jan Beute Duivenproducten

Nico Jan Koenders

Van Elsacker-Jepsen

Will & Falco Ebben

Dick-Jan & Stephan Göbel

De Marathonvliegers

Hans de Ruig

Combinatie Bruggeman

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens