Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport, een manier van leven (1) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  3-3-2010
 

Voor ons als duivenliefhebbers begint ieder nieuw seizoen eigenlijk met de kweek. De hele winter zijn we bezig met koppelen, velen van ons gebruiken hele schrijfblokken anderen laten zich helpen door hun stamboomprogramma om maar dat superkoppel samen te stellen dat hun jongen moet brengen die ze eigenlijk het vorige jaar zo misten op de vluchten.

Maar om die succesvolle kweek te hebben zullen we onze duiven perfect aan de start van dat nieuwe seizoen moeten brengen. En juist de periode die nu voor ons staat is wellicht de belangrijkste van het jaar. In de ruiperiode wisselen onze duiven hun hele verenkleed in een relatief korte periode. De dagen worden korter het wordt vaak vochtiger en veel liefhebbers hebben niet meer de “drive”om er nog voor te gaan.
 Daarom is het belangrijk onze kolonie zo snel mogelijk terug te brengen naar dat aantal duiven dat de winter mag overblijven.  Minder duiven in de hokken geeft meer zuurstof voor diegene die erin zitten, en belangrijk meer ruimte. Wij moeten zorgen dat de voeding bestaat uit zaden waaruit de duif genoeg kan halen om een perfect verenkleed te krijgen. Bezuinig daarom niet op voeding kies voor een rijke gevarieerde mengeling en niet voor een schrale vierseizoenenmengeling. Omdat het bestand  duiven gehalveerd is  zal de hoeveelheid voer dat nodig is ook minder zijn.

Wellicht heeft het afgelopen jaar niet iedereen gebracht wat zij er op voorhand van hadden verwacht. Volgend jaar beginnen we allemaal weer op nul dus moeten we er voor zorgen dat we onze toekomstige vliegploeg zo snel mogelijk weer op de rails hebben. De jonge doffers zullen overgewend  moeten worden vanuit hun jonge duivenhok.

 Deze doffers komen in een nieuw hok waarop zij eerst hun “aard” moeten vinden. Hoe sneller zij zich er thuis voelen hoe beter het is. De jongen die verduisterd zijn zullen nog helemaal uit moeten ruien in hun nieuwe omgeving. Om ze een handje te helpen is het raadzaam deze doffers in hun jonge hok
te koppelen met oude duivinnen die in het weduwnaarshok een eigen bak hebben. Als je ze dan wanneer ze goed zijn gekoppeld overzet in hun nieuwe hok zullen zij zich daar snel thuis voelen. Enkele dagen broeden is voldoende en tijdens het drijven hebben we de mogelijkheid om ze uit te wennen in hun nieuwe hok.

Door nu op te schrijven welke jonge duiven er aangepaard zijn kun je volgend jaar problemen tijdens het koppelen vermijden.  Denk niet dat onthoud ik wel want over 3 maanden weet je het misschien nog wel van je oogappel maar zeker niet meer van allemaal.  Jaarling doffers koppelen aan hun jeugdliefde geeft enorm veel voordelen. We willen meestal toch geen jongen van al onze jaarlingen, deze zullen we meestal gebruiken als voedsterkoppels.
Daarom is het belangrijk dat ze tijdens de kweek gelijkmatig op eieren komen. Wanneer ze dan tijdens het koppelen vechten met hun toekomstige partner zal van het overleggen niet veel terecht komen. Juist door ze aan hun jeugdliefde te koppelen zal dit geen problemen geven.

Onze hobby vraagt veel energie van ons om een heel jaar lang scherp te zijn. Ieder bedrijft zijn of haar hobby op geheel eigen wijze. Het belangrijkste is nog altijd het plezier dat je er zelf aan beleefd. Of je aan het einde van het seizoen tevreden bent met je eigen resultaat heb je vaak zelf in de hand. Wanneer je er veel energie in stopt zal dit zich ook uitbetalen. Als je er voor kiest dit niet te doen moet je ook niet klagen. De collega met betere resultaten heeft ook zijn energie erin gestopt en heeft zijn succes zelf verdiend. Aan u de keus wat het nieuwe jaar gaat brengen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gertjan Knoop

Fondunie 2000

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cees van Heijst

Team Noel-Willockx

Familie Huizer

Combinatie Bruggeman

Nico Haesen

Johan Hamstra

Gebroeders Homma

Van Hoeck-Noel

Marcel van Zanden

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens