Hoe mooi duivensport ook is in de zomer, de lol van duiven houden in deze tijd van het jaar (september) is toch moeilijk uit te leggen aan iemand die niets met duiven heeft. Nadat je het hok hebt schoongemaakt ligt het enkele uren later al weer vol met veren. De duiven zien er ook niet uit en het enige waarmee we ze een plezier kunnen doen is het geven van een bad. In de zomer krijgen ze bij ons twee keer in de week een bad maar nu gaan ze er graag om de dag in. Als je dan ziet wat er achterblijft in het water begrijp je waarom ze er zo vaak in willen.
Duiven in deze tijd van het jaar buiten een bad geven is niet zonder risico. Wanneer het enigszins kan moet je er bij blijven. De duiven zijn na het baden zo nat dat zij moeilijk op kunnen vliegen. Zij zijn daardoor een gemakkelijke prooi voor roofvogels of katten. Wij geven alle duiven dan ook nu alleen een bad in het hok. Het is wel even wat werk om het later weer op te ruimen maar met wat aanpassingen valt het werk nog wel mee. Je hoeft niet erg handig te zijn om een houten bak te maken met schuine kanten, waarover de duiven in het bad kunnen lopen. Langs deze kanten kan ook het geknoeide water weer teruglopen.
Tijdens de rui hebben de duiven minder weerstand dan de rest van het jaar. Het is dan ook belangrijk om de duiven goed in de gaten te houden. Een ziekte die ieder jaar in de ruitijd de kop op steekt is paratyfus. Op het einde van de ruiperiode is het raadzaam om een erkende duivendierenarts te bezoeken met een meststaal die gedurende vijf dagen is genomen van alle afdelingen. Wanneer er in deze staal iets gevonden wordt heb je nog ruim de tijd de duiven te behandelen voor de eventuele winterkweek. Door nu de juiste dingen te doen kun je rustig naar de kweek toeleven. Als de kweek niet goed verloopt door veel onbevruchte eieren of jongen die niet goed opkomen dan begin je het seizoen slecht. Dit zal je het hele jaar achtervolgen. De inhaalslag die je moet maken om toch voldoende jongen te krijgen gooit de hele planning van het nieuwe jaar in de war.
In deze tijd zullen we ook onze hokken goed moeten schoonmaken. De broedkooien eruit halen om ongedierte wat er het hele jaar achter is gaan zitten verwijderen is hard nodig. Een steeds groter probleem wat zich al jaren bij kleine vogels, vooral kanaries voordoet is rode- bloedluis. Deze vogelmijt parasiteert op wilde en gedomesticeerde vogels. Ze leven niet op de dieren maar komen alleen op hun gastheer om bloed te zuigen. Met behulp van warmtesensoren kunnen ze potentiële gastheren ontdekken. Voor een bloedmaaltijd verlaat de mijt, meestal ’s nachts haar schuilplaats ( meestal donkere kieren en speten ) en gaat op rooftocht. De mijt verblijft 30 tot 60 minuten op de vogel waarna ze haar schuilplaats weer opzoekt. Nu kan de mijt zich voortplanten. Bij afwezigheid van bloed kan de vogelmijt 8 tot 9 maanden overleven. Nestduiven die in hun omgeving veel bloedluizen hebben zullen hun nest, ook al liggen er jongen, in de steek laten. Daarom is het belangrijk voor ons om in het stille seizoen de wanden van de hokken achter de broedkooien goed te reinigen.
Nu we allemaal uitrusten van het vliegseizoen barsten op internet de verkopingen weer los. Het lijkt wel als we de advertenties lezen dat er alleen maar supers worden verkocht. Internet is voor velen een uitkomst om duiven te verkopen. Wij kunnen allemaal nog wel wat goede duiven erbij gebruiken om onze stam te verbeteren. Maar koop niet maar zo een duif omdat er een goed verhaal bij staat. Verdiep je eerst in de liefhebber die de duiven aanbied. Is hij wel degene die ermee gespeeld heeft? Vaak zie je dat men “naamduiven” verkoopt om alleen maar geld te verdienen. Kijk of de liefhebber duiven houd op een manier zoals je zelf ook doet. Is dit niet het geval dat wordt de kans dat je zult slagen met zo’n duif ook al minder. De beste manier om informatie over de duiven te krijgen is contact te zoeken met de eigenaar. Tijdens een direct gesprek kun je vaak informatie krijgen over het hok en de manier van spelen. Daarbij kun je informatie vragen over de andere aangeboden duiven. Internet heeft op deze manier ook zijn voordelen. Je kunt via internet op site’s vaak veel informatie vinden om dit toe te passen op je eigen hok. Het zijn vaak kleine dingen waaraan je zelf niet eens zou denken als je ze niet gezien had.
|