Duivensport is niet meer zoals vroeger, dit zeggen vooral de oudere melkers die al sinds jaar en dag met duiven spelen. De manier waarop men vroeger de sport beleefde is niet meer te vergelijken met hoe men nu de sport benadert. Specialisten domineren vluchten op een manier die vroeger ondenkbaar was. Meerdere duiven in dezelfde minuut constateren van een vlucht van zeshonderd kilometer was tot tien jaar geleden ondenkbaar. Laat die oudere melkers vertellen hoe zij vroeger deze vluchten benaderde. Hieruit zal men kunnen opmaken dat men toen angst had om met hun beste duiven naar deze vluchten te gaan. De spelsystemen waren gericht op een generaal kampioenschap waarbij men maar enkele vluchten boven de vijfhonderd kilometer had. Specialisatie was toen niet aan de orde en van NPO vluchten had nog niemand gehoord.
Specialisatie heeft de duivensport veranderd, samen met de introductie van de NPO-vluchten. De specialisten van deze tijd richten zich vooral op deze vluchten om zich in de picture van de rest van het land te vliegen. Was vroeger Orleans jonge duiven het speerpunt waarop men zich richtte nu zijn het de Dagfond vluchten. Maar ook bij deze specialisten zullen de resultaten niet vanzelf komen. Al lijkt het daar voor sommige vaak wel op. Het traject tot aan de eerste Dag-fond vlucht begint net zoals voor iedereen bij de eerste vluchten van het seizoen. Trainen en werken naar dat ene doel is nooit een garantie voor succes maar zonder inzet zullen er zeker geen overwinningen komen.
We zien op de Olympische Spelen velen sporters die jaren getraind hebben voor hun sportieve hoogtepunt. De meeste zullen net zoals in onze sport niet winnen. Je kunt je afvragen waarom altijd dezelfde winnen of anders gezegd waarom verliezen altijd dezelfde mensen. Sporters zullen voor zichzelf doelen stellen die ze na streven. De één is al blij deel te nemen aan de Spelen terwijl de ander voor een Olympische medaille gaat. Maar allemaal hebben ze zich een aantal jaren voorbereid op hun hoogtepunt. Ook voor al deze sporters geld dat ze plezier hebben in wat ze doen. Bij ons moet dat ook altijd de insteek zijn, wat je doel ook is.
Duiven worden geselecteerd op de vluchten waarop wij ons specialiseren. Dat vraagt een andere benadering van het opbouwen van onze vliegploeg. Als we beslissen om Dagfond te gaan spelen zullen we duiven moeten hebben waarvan de familie heeft bewezen deze vluchten aan te kunnen. Niet een enkele keer in kop van de uitslag maar regelmatig. We zien vaak dat vitesse, midfond spelers die een uitstap maken naar de Dagfond de eerste vluchten prima uitslagen neerzetten. Maar diezelfde talenten blijken het volgende jaar niet meer mee te kunnen met de top. Dit heeft alles te maken met de jarenlange selectie van deze liefhebbers. Zij hebben hun duiven altijd geselecteerd op de resultaten van kortere vluchten. Dit wil niet zeggen dat geen enkele midfond topper de Dagfond aankan maar voor de meeste duiven is deze stap niet eenvoudig.
De voorbereiding voor de Dagfond vluchten begint na de kweek. Voor de meeste is dit eind februari. De jongen zijn gespeend en de duivinnen zijn naar hun nieuwe verblijf. Voor de doffers begint nu de voorbereiding op het nieuwe seizoen. We kunnen voorzichtig met de trainingen beginnen. Nog niet te intensief want dan kunnen we geconfronteerd worden met vleugelproblemen. Daarbij worden de duiven verduisterd zoals we jongen verduisteren en wel ongeveer tot een maand voor de eerste Dag-fond vlucht. Dit om te voorkomen dat onze toppers te vroeg in vorm komen. De voeding passen we aan naar een lichte mengeling om te voorkomen dat ze aanvetten.
Voor we starten met de voorbereiding van het seizoen moeten we ons afvragen wat ons doel voor het komend jaar wordt. Als we maar een kleine vliegploeg hebben zal het moeilijk worden om aan alles mee te doen. Kies daarom de vluchten uit waarin je wilt pieken en begin niet blind aan een seizoen en kijken waar het schip strand. Vaak zien we dat als je maar een klein aantal constante duiven hebt, dat op het moment dat men moet spitsen de problemen komen.
Selecteer het hele jaar door op gezondheid. Die doffer die niet in staat is om twee jongen groot te brengen en de rest wel, zal je hoogst waarschijnlijk in het seizoen weinig vreugde brengen. Dit zullen in het seizoen ook duiven zijn die langer nodig hebben om te herstellen. Daardoor zullen ze het ritme verstoren dat de groep nodig heeft om iedere week topprestaties te leveren. Een duif die van nature gezond is zal makkelijker vorm krijgen dan één die dat niet is.
|