Morgen is het weer zover, we hebben er lang op gewacht, maar eindelijk is hij er dan: De voorjaarsbeurs! Na een winter die duurde van 15 december tot 1 maart zijn we het wel zat denk ik zo, althans ik ben het meer dan zat. De duiven konden niet los, het pad van onze achterdeur naar de hokken leek meer op een modderpoel dan op een tegelpad. Als nu de winter achter ons ligt kunnen we mooi alles schoonspuiten en gereed maken voor het nieuwe seizoen. Ja, want ook het onderhouden van het tuintje, het tegelpad of het grasveldje voor uw hokken valt onder voorbereiding op het nieuwe seizoen. Althans dat vind ik (nu heb ik gelukkig een vrouw die dat graag doet), dus makkelijk praten. Maar ik vind het ook echt, bij het hele duivengebeuren is er meer dan het hok met daarin de duiven. Je zou die liefhebbers de kost moeten geven, die met de stront van vorig seizoen in de manden gewoon dit jaar gaan beginnen... echt ongelofelijk. Dus mensen, het is nu begin maart, nog een maandje de tijd op alles perfect te maken, doe even flink uw best op de hokken, het dak, de goten en het tuintje en kijk de manden even na. En als de manden er eigenlijk niet meer uit zien, morgen is de kans om voor een schappelijk prijsje nieuwe te halen op de voorjaarsbeurs.
Nieuwe aankoop
Als u morgen op de beurs te Houten loopt kijk dan even goed uit of u jonge duiven aankoopt en bij wie. In principe is iedereen vrij om duiven te verkopen op de voorjaarsbeurs en bent u ook vrij ze aan te kopen. Maar er word zo’n enorm kwaliteit verschil aangeboden dat u niet alleen naar het verkoop praatje van de eigenaar moet luisteren. Kijk ook naar de presentatie van de duiven, let er even op of ze mooi op roostertjes zitten of op een strookje ribkarton met wat schelpenzand of zomaar op de bodem van het kooitje. Let even op de oogjes van de duiven (niet knipperen), kijk even of ze oud genoeg zijn (gesloten onder de vleugeltjes), en let er goed op of ze dik aanvoelen. Op dit ogenblik raast het Circo virus weer door Nederland, soms zelfs samen met het Paramixo virus, en dat willen we niet op de hokken…let op mensen, wees voorzichtig. Maar ik vertrouw er op dat u de juiste keus maakt. Aankopen jonge duiven geen enkel probleem, maar let op hoe ze er uit zien en let op de algehele indruk wat u krijgt bij de verkoper, let op zijn ogen en niet op de borstpartij van zijn vrouw. En vraag wat er gebeurt als er onverhoopt een duif dood gaat (binnen een paar dagen), krijgt u dan een nieuwe of heeft u pech? TIP: Als u sterfte onder de jonge duiven hebt , meld u gelijk bij uw duivendokter en niet bij de veearts op de hoek. De duivendokter kan dan gelijk ingrijpen als u het wilt (tegen het virus kunnen we niets doen, maar tegen de neveneffecten zeker wel, en door die bij-problemen gaat het duifje dood). Maar u kunt natuurlijk ook de natuur zijn gang laten gaan, jongen die het virus of een andere ziekte oplopen en niet sterk genoeg zijn gaan dood en de rest overleefd..
Dokter Nanne Wolff
Op woensdag 24 februari jl. was ik met vier duiven ter controle bij dokter Wolff te Hattemerbroek, ik had voor deze keer doffers meegenomen (2 dagfond en 2 overnachtduiven). Om iets voor twaalf was ik aanwezig, het was nog druk, wel zo’n 10 mensen stonden in de wachtkamer. Maar gelukkig was ik snel aan de beurt en konden mijn duifjes bekeken, beknepen en besnuffeld worden. Ook dit keer waren ze helemaal top fit, en hoefde er dus niets te gebeuren. Ze werden gecontroleerd op het geel, coccidiose, wormen en luchtweginfecties.
Zoals u waarschijnlijk weet is Laura Wolff heel ernstig ziek, ik mocht gelukkig even bij haar kijken. Ze ligt in de huiskamer, we hebben even vijf minuutjes gesproken, ze vertelde over haar ziekte, het verloop en de kansen. Ze is erg ziek. Ik denk dat ze een kaartje van u heel fijn zou vinden. Kop op Laura, sterkte en we komen snel weer aan, dikke kus van Klaasje!
Op eigen hok
Gaat het prima, we zijn afgelopen maandag 1 Maart begonnen met het trainen van onze duiven, er zijn nog 5 weken tot de eerste vlucht dus het gaat tijd worden. Door het enorme roofvogel probleem kunnen we onze duiven niet “voorzichtig” laten wennen, ze moeten de eerste keer na de winterstop gelijk weer de lucht in en direct na de training weer het hok binnen. Even lekker “spelevaren” is er niet bij, na zo’n vijf dagen een 10 minuten training gaan we beginnen met het uitbouwen naar 60 tot 90 minuten (na gelang het weer en de temperatuur). Met de gezondheid van de duiven lijkt alles dus oké, maar dit houden we wel streng in de gaten, wij zijn dit jaar een testhok voor U, we gaan de medicatie zo lang mogelijk uitstellen, vind dokter Wolff niets dan doen we niets, Gaat het mis om wat voor reden ook dan grijp ik in. We doen al zo’n 40 jaar aan medische begeleiding (vast schema) op onze hokken (bij de vliegduiven) maar het kan ook zonder zegt men, en dan gaat het nog beter zelfs volgens de geleerden, dus wij zijn het testhok voor U. In het seizoenen 2007/2009 ging het wonderbaarlijk goed met ons Beute Systeem op de dagfond(inclusief ontsmetting en voorbehoedende kuurtjes) dus we zien in 2010 hoe het gaat zonder deze poedertjes maar natuurlijk met de eigen natuur producten (Prange Suppe, Herstel power en Beute Sport)
Tot morgen of zondag op de beurs!
|