Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Geheimen op de duivenbeurs Open printvriendelijke pagina
Beginner  10-3-2010
 

Overal valt te lezen dat de duivensport gestaag af neemt. Ieder jaar valt circa drie tot vijf procent van de duivenliefhebbers af en aanwas is er vrijwel niet. Nu dacht ik in al mijn onnozelheid als beginner dat er dan waarschijnlijk weinig duivenliefhebbers meer over waren.
Met dat idee ging ik naar Houten waar afgelopen weekend dé duivenbeurs was.
Tot mijn grote verbazing stonden de parkeerterreinen zaterdag tegen twaalven vol met auto’s en touringcars. Even vlug rondkijkend kwam ik ook nog eens heel wat kentekens van buitenlandse auto en touringcars tegen. Wat gebeurd hier? Was er iets speciaals in de aanbieding wat ik over het hoofd had gezien. Rond die tijd kwamen er ook al massaal mensen naar buiten gezet met korven en dozen vol met duiven. Allemaal schijnbaar aangekocht op de beurs. Of waren ze soms gratis?
Snel naar binnen. Wat een mensen. Waren dit allemaal duivenliefhebbers?
Ik las onlangs nog dat de duivenbeurs in Rosmalen een grote terugloop kent. In Houten was daar niets van te merken. Je kunt over de koppen lopen. Je merkt het ook aan het enthousiasme van de standhouders. Bijna alles uitverkocht. In ieder geval de jonge duiven gingen als broodjes over de toonbank. De bakken met oude duiven bleven vol wat ik een logische zaak vind trouwens. Diegene die nu nog eens een oude duif wil verkopen is, zeker gezien de moderne internet verkoop, wel aan de late kant om het maar zacht uit te drukken.
Het blijkt dat ook de overgebleven duivenliefhebbers nog vol enthousiasme zijn. Zeker nu het weer omslaat en het voorjaar zich een beetje aankondigt. Je zou toch zeggen dat, wanneer je deze enthousiaste menigte ziet, je een fantastische groep mensen bij elkaar hebt die de duivensport enthousiast naar de buitenwereld uit kunnen dragen. Is het dan zo moeilijk om nieuwe duivenliefhebbers te krijgen?
Wat opviel was dat de PPN (Promotie Postduivensport Nederland), de organisatie om de duivensport te promoten wel aanwezig was met een stand maar niets te doen had, tenminste niet die keren dat ik er langs liep. Een groot spandoek op de achterwand van de stand met daarop de oproep aan alle duivenliefhebbers om zich in te gaan spannen de duivensport mee te gaan promoten was waarschijnlijk aan dovemansoren gericht.
De gigantische beker die Gert Jan Beute gewonnen heeft op de Olympiade was daarentegen onzichtbaar door de massa mensen die zich verdrong om maar een glimp op te vangen van Gert Jan. Of was het de geheimen die hij misschien stiekem prijs zou geven? De verhalen van de mooie ogen kennen we onderhand wel dus nu willen we wel eens het echte geheim…..
Jammer dat een andere grootheid als Ad Schaerlaekens er niet naast stond want dan had je misschien ook nog eens een leuke discussie over ‘de geheimen’ kunnen verwachten.
Veder kwam ik ook nog even langs de stand van Theo Zwanenburg. Ik had hem nog niet eerder ontmoet maar wel al mailcontact gehad met hem in verband met zijn mooie boekje “Natuurlijk duiven houden”. Ik kwam dit boekje toevallig tegen op zijn site www.superduiven.nl. In dit boekje wordt fantastisch goed beschreven wat de duif nodig heeft aan ‘geheimen’.
Logisch, simpel en doeltreffend. Nu kon ik Theo en zijn broer Cees dus eens even de hand schudden. Mannen met een voor mij duidelijke visie. Zeker voor een beginner de moeite waard maar ik denk zelfs dat een gevorderde hier ook een goede leidraad aan heeft.
Dit is toch heel wat anders dan de vele aangeboden potjes en flesjes met speciale elixer. Al had de Druíde van Asterix en Obelix met zijn gouden snoeimes al deze wondere kruiden bij volle maan speciaal voor onze duiven bij elkaar gezocht en in een flesje gedaan. Ik moet eerlijk toegeven, soms heb ik ook de neiging om dit allemaal te geloven en de portemonnee te trekken.

Jonge duiven

Als beginner zoek je een houvast. Een systeem die het beste bij jou past. Maar omdat je begint heb je geen flauw idee wat, waar en hoe. Het enige wat je dan te doen staat is veel lezen. En op een gegeven moment gewoon beginnen en vervolgens een paar keer grof gezegd ‘op je bek gaan’. Vooral dit laatste is grotendeels afhankelijk van de duivenliefhebbers die bij je in de buurt wonen en je eventueel van adviezen kunnen voorzien. Ik had en heb het geluk dat ik een paar duivenmensen om me heen heb wonen waar ik om raad kan vragen. Die adviezen heb je nodig om snel genoeg te kunnen begrijpen wat duivensport inhoud.
Dit snel genoeg is noodzakelijk om beginners niet onnodig lang te laten aanmodderen want op een gegeven ogenblik zal dit enthousiasme een beetje wegebben en wordt de duivenmand aan de wilgen gehangen.
In mijn hok kom ik natuurlijk dezelfde problemen tegen als in ieder ander hok maar het gaat erom hoe je daarmee om gaat.
Zo begon ook mijn duivensport slogan die mij werd geadviseerd door weer zo’n ouwe rot, houd ze gezond…..man….ik wist nog geeneens hoe al die ziektes te herkennen waren…..maar ja, ook daar ben ik met vallen en opstaan wel achter gekomen.

Nu ben ik aan enten toe om straks voor het tweede seizoen mee te kunnen vliegen.
Een bekend ‘duivendokter’ Peter Boskamp schreef op internet over een entstof genaamd Colombovac PMV/POX van de firma Fort Dodge. Dit is een combinatie entstof van Paramyxo en pokken. Ik denk dat ik dit maar ga proberen want mijn vertrouwen in de Poolse pokken entstof van vorig jaar ……
Vorig jaar de tweede jongeduiven vlucht, ik kan me de avond na de vlucht nog herinneren dat ik op de vereniging kom, zwaar teleurgesteld. Van de twintig winterjongen die ik mee had, waren er alleen maar tien duivinnen terug gekomen. De doffers heb ik nooit meer gezien.
Achteraf bleek het pokken te zijn terwijl ik ze wel met een kwastje had gevaccineerd. Doffers blijken nu eenmaal door het onderling vechten vatbaarder voor deze ziekte te zijn dan duivinnen.
Mijns inziens was dit een onoverkomelijk probleem. Hier zou ik jarenlang last van houden. Wel, ik hield er tot en met het eind van de jonge duiven vluchten inderdaad last van maar gelukkig zijn er dan nog een paar duivenvrienden die je helpen de zaak in de winter weer op te starten. Fantastisch…..
Volgens mij heb ik weer een mooie ronde jongen in het hok. Hoe ze het gaan doen…? Ik houd u op de hoogte...

Tot een volgende keer!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Aad Beerendonk

Gebroeders Homma

Nico Haesen

Super Fondclub G.O.U.

Hans de Ruig

Theo de Kruijk

Nico Jan Koenders

Marcel van Zanden

Familie Huizer

IFC Zeeland

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!