Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het natuurlijk houden van postduiven (17) Open printvriendelijke pagina
Ton v/d Brink  20-3-2010
 

Dit korte artikel heeft me bloed, zweet en tranen gekost. Ik heb het wel een keer of drie herschreven en veranderd. Uiteindelijk is dit alles wat ervan over is gebleven. Een fractie van wat ik van plan was. Ik had u willen meenemen naar onze planeten die hun invloed hier op aarde laten gelden. Mens, plant en dier kunnen zich hier niet aan onttrekken. Sommige van die invloeden zijn medebepalend voor processen die zich in onze duivensport afspelen. Denk alleen maar eens aan de relatie tussen de zonnevlek-cyclus, atmosferische storingen en het optreden van rampvluchten.

Uiteindelijk heb ik besloten mijn overdenkingen, ideeën en veronderstellingen toch maar niet te publiceren en het te houden bij één praktische tip. Misschien dat ik te zijner tijd de stoute schoenen aantrek en toch iets over de relatie tussen planten en de duivensport op papier zet. Voorlopig laat ik deze gedachten echter in de ijskast staan. Ik heb er niet de behoefte aan dat u me met het bekende gebaar op het voorhoofd nawijst.

Kweken.

Ik hoop dat u zich één van mijn vorige artikeltjes nog kunt herinneren. Daarin poneerde ik de stelling dat er melkers zijn, die intuïtief aanvoelen welke koppels ze bij elkaar moeten zetten om tot een goed kweekresultaat te komen.

Verschillende mensen hebben me hierover opgebeld en bevestigen deze mening. Het grote probleem bij intuïtie is echter dat het niet overdraagbaar is. Je kunt iemand anders geen intuïtie aanleren, dat heb je of dat heb je niet.

Lees maar eens rustig het boek over de beroemde gebroeders uit Arendonk na en schrijf op wat je daar voor jezelf over het kweken van goede postduiven uit kunt leren. Naast een hoeveelheid alleraardigste anekdotes en een aantal losse flodders, die betrekking hebben op allerlei aspecten van de duivensport, tref je nauwelijks bruikbare informatie aan betreffende het kweken. En dat is toch juist wat de gebroeders wereldberoemd heeft gemaakt. Je zou verwachten dat je geconfronteerd werd met een helder kweeksysteem dat toepasbaar is in andere situaties, maar zo werkt dat kennelijk niet. Intuïtief hebben de gebroeders Janssen hun duiven jarenlang zo gekoppeld, dat daar een wereldras uit ontstaan is. Als ie daarbij terug valt op kreten als inteelt en lijnenteelt, dan zegt dat natuurlijk nog niets, het ging erom dat de gebroeders over een groot aantal jaren in staat zijn geweest precies de goede duiven bij elkaar te zetten, die de vorming van het ras verder uitbouwden.

De kracht van intuïtie is dat je een totaliteit omvat. Intuïtief worden alle aspecten van de duif meegerekend, zodat er een totaalindruk ontstaat, die meer is dan een uit elkaar gerafeld beeld van een postduif. Al zijn de spieren nog ze goed, is de vitaliteit uitstekend, zijn pluim en vleugels uitmuntend en ga zo maar door, dan wil dat helemaal nog niet zeggen dat je uit zo'n duif goede jongen haalt. Zelfs niet met een duif die dezelfde fantastische eigenschappen heeft.

Daarom zijn kweeksystemen achter een bureau ontwikkeld wel aardig, maar ze zijn nooit alomvattend, wat intuïtie wel is. Om u toch niet helemaal in de kou te laten staan, na deze weinig houvast gevende overpeinzingen, een paar suggesties waar ik me altijd aan vast heb gehouden, bij het samen zetten van koppels op mijn eigen hok. Misschien hebt u er wat aan, maar ik kan me heel goed voorstellen dat u het eenzelfde soort losse flodders vindt, als die in het Janssenboek.

1 .Kweek vooral uit duiven die al meerdere goede jongen hebben voortgebracht. Ouderdom maakt daarbij totaal niets uit.
2. Kweek vooral uit duiven van een familie die over een aantal generaties goede duiven hebben voortgebracht.

 

Copyright: www.superduiven.nl.

Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Aad Beerendonk

De Marathonvliegers

Johan Hamstra

Comb. Verweij-de Haan

Team Noel-Willockx

Van Elsacker-Jepsen

Cees van Heijst

Fondunie 2000

Hans de Ruig

J. Doldersum & Zn

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens