Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (21-03-10) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  21-3-2010
 

We zijn afgelopen week weer een jaartje ouder geworden. Wat duivenliefhebbers betreft zullen velen misschien best jaloers zijn op mijn leeftijd. Dit kan ik best zo schrijven gezien de toch wel hoge gemiddelde leeftijd van de meesten onder ons. Zelf ben ik afgelopen woensdag 43 jaar geworden, terwijl de meesten liefhebbers daar toch wel ruimschoots boven zitten.

Koppelen

Afgelopen dinsdag is hier, na een grondig onderzoek door de dierenarts dan inderdaad gekoppeld. In het hok van de jaarlingen zijn alle overgebleven jaarlingen (doffers en duivinnen) gedaan met wat enkele oudere (twee jaarse) duivinnen. Gewoon, lekker zelf hun gang laten gaan!!! In totaal zitten er zo net voor aanvang van het nieuwe seizoen een 19 jaarling doffers en een 10 stuks duivinnen. In het hok van de oude duiven zitten zowel de oudere vliegduiven als enkele zo gezegde kweekduifjes. Het geheel wordt compleet gemaakt met de 6 koppeltjes kweekduifjes in de schuur. Kijkend naar de totale ruimte heb ik die tot op de centimeter daadwerkelijk benut. Er kwamen hier wel eens mensen die vertelden van dat ik gezien mijn ruimte eigenlijk geen kweekduiven moest hebben. Ik snap deze mensen best wel, althans, als ik kijk naar mijn ruimte, maar mijn standpunt is en blijft, je moet, welk onderdeel je ook zal spelen, altijd zorgdragen voor een basis waar je altijd op terug kan vallen. Dat ik in mijn geval dan enkele koppels vliegduiven minder heb, oke, dat neem ik voor lief want ook de stelregel van, "niet het vele is het goed, maar het goede is veel" is zo'n uitspraak waar ik me aan vast blijf houden.

Nog even

Nu dat ze eenmaal gekoppeld zitten is hier dan ook gelijk een aanvang gekomen aan het nieuwe seizoen. Nee, niet qua loslaten en voeren hoor. Nee, het voer is nog licht, al staat er bij de gekoppelde duiven nu een vollebak. Dit doe ik omdat de koppeltjes die dan los zijn op hun gemak kunnen eten en drinken. Ook komen ze (de oude) nu even niet buiten tot dat ze allemaal de bakken goed kennen en op eitjes zitten. De bedoeling is om ze een dag of tien te laten broeden en dan van elkaar te doen en in te gaan spelen. Eerdaags zal ook de meganische afzuiging weer gaan draaien bij de oude duiven. Deze gaat dan in de ochtend rond een uur of zeven aan en zal draaien tot een 19:00 uur in de avond. En dit zal ook gedaan worden met het licht in het hok van de oude duiven. 

Geheimen

Mijn inziens bestaan deze echt niet in de sport. Oké, bij Piet zal dit goed werken en bij Klaas zal dat goed werken, maar geheimen. Nee, alles valt en staat met goede duiven. Wel geloof ik heilig dat je hok tot in de puntjes up to date moet zijn. Als een hok bij liefhebber A zo staat wil het niet zeggen dat er op dit hok bij liefhebber B ook goed op gedraaid zal worden. Voor hen die mij persoonlijk een beetje kennen weten dat ik alles probeer er uit te halen wat er in zou zitten. Althans, mits dit in en tot mijn mogelijkheden kan behoren. Mijn eigen hokje is, gezien hoe het staat en dergelijke zeer gevoelig voor wat de veranderingen wat het weer aangaat. Enkele jaren geleden heb ik zo eens Chris en Jaap van der Velden, Gerard en Bas Verkerk en een Martin van Zon uitgenodigd om alles eens nader te bekijken. Allen deze grootheden hadden zo hun eigen inzicht op het geheel, maar na grondig overleg heb ik toen op advies van Martin van Zon wat aangepast. Deze aanpassing moet dan gezien worden qua verluchting. Deze aanpassing is later nog wat uitgebreid na overleg met de gekende gebroeders Limburg uit Zuidveen.

Ook dit jaar weer een behoorlijke aanpassing

Ondanks de aanpassingen der laatste jaren was ik met het veranderen van het weer niet altijd even tevreden op eigen hok. Nee, zo gauw als het weer veranderde deden de duiven dat mijn inziens ook. Nu kan je dit soort dingen niet altijd en eeuwig beinvloeden, maar toch!!! En eerlijk is eerlijk, ik bleef zoeken en heb het hopelijk gevonden.

ATX Stralingswarmte

Ik probeer, zoveel als mogelijk te lezen van en over de duivensport. Zo kwam ik tijdens het lezen ook achter de werking van de ATX platen. Ik ben mezelf toen flink gaan verdiepen in dit gebeuren en ook met de contactpersoon voor Nederland, Joop Koch uit Eindhoven contact genomen. Na vele mailtjes met vragen over en weer en heb ik ook enkele maanden geleden contact genomen met de grote kampioenenformatie, Pieter en Gea Veenstra. Ja, ook met hun heb ik, zowel de nodige mail als telefonisch contact gehad over de platen en het gebruik er van. En het mag gezegd worden, mede door de gesprekken met de Veenstra's heeft dit alles me afgelopen winter doen besluiten om ook deze platen toe te gaan passen.   

Winter onderkomen

Zo, nu dat de duiven weer gekoppeld zitten heb ik gelijk afgelopen week de ren, die in het najaar altijd neergezet wordt maar weer afgebroken. Kijk, als je een tuin heb van weet ik veel hoeveel meter bemerk je dat niet, maar als je een tuintje van slechts enkele vierkante meters bezit, nou, dan heb je direct een zee aan ruimte hoor als zo'n ren afgebroken is. En het weer had ik ook mee op de woensdag en donderdag. Wat was het trouwens een zaligheid zeg, afgelopen donderdag!!!

Planning

Of ik kan ook schrijven van, "regeren is vooruit zien". Mijn inziens moet je als liefhebber allemaal een bepaalde planning hebben en of maken. Is dit niet voor het koppelen of het spelen dan wel voor een bepaalde doelstelling die je wil behalen. Wie wil er niet kampioen van zijn kring worden? Wie wil er niet dagfondkampioen van zijn afdeling worden? Wie wil er niet die grote Nationale overwinning behalen? Ja, zo heb ik ook doelstellingen, planningen. Maar bovenal heb, en blijf ik dromen !!!

Selectie planning

Afgelopen jaar was het moeilijk selecteren hier op eigenhok. Moeilijk selecteren, hoe kan ik het eigenlijk schrijven, en toch is het zo. Een hok wat gewoon in goede doen is zo in het jaar, ja, daar kan je gemakkelijk selecteren. Maar ojee, als er dan plots een jaar komt dat je beste duiven niet eens een normale prijs kunnen verdienen. Ja, geloof me, dan is het een geheel ander verhaal. Sinds ik in mijn schrijven de stelregel van Piet de Vogel (twee keer geel is rood) heb aangehaald kreeg ik de nodige reacties. Daarom hoop ik voor mezelf dan ook dat ik aankomend jaar toch weer zo kan selecteren. Twee keer mis (geel) is dus gewoon rood en dit, ongeacht hun afkomst. Geloof me, stamboomduiven, ik heb er een hok vol van net als U.

Ik sta voor een moeilijke opgave. Dit weekverhaal wil ik afsluiten met het volgende. Recentelijk ben ik benaderd om een verslag te maken. Nee, niet zomaar een verslag zoals anders. Nee, wat is het geval, ik ben benaderd om van en over een zeer gekend persoon in duivenland een stuk te schrijven wat we eigenlijk moeten en kunnen zien als een soort eerbetoon aan deze persoon. De man in kwestie is ons enige tijd geleden ontglipt en nu hebben enkele leden van een vereniging van en over deze man een museum opgericht. Dus, U begrijpt het, een moeilijke opgave!!!

Zo, voor deze week laat ik het hier maar weer eens bij en voor een ieder: Tot de volgende kijk op...

Groet Johan

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

Van Elsacker-Jepsen

Gert Jan Beute Duivenproducten

J. Doldersum & Zn

Comb. Gerritsen

Comb. Verweij-de Haan

Aad Beerendonk

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gebr. van Toor

Johan Hamstra

De Marathonvliegers

Will & Falco Ebben

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens