Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Pas op voor de hond. Open printvriendelijke pagina
Beginner  27-3-2010
 

Onze kinderen zijn inmiddels een stuk groter en de slaapkamers raken langzaam aan leeg.. De kinderen slaan hun vleugels uit.
Een goed ding, niet dat we ze aanmoedigen, maar op eigen benen leren staan, weliswaar met vallen en opstaan, is onderdeel van het leven.
Soms doet het natuurlijk even pijn en zou je willen dat de kinderen allemaal gezellig thuis waren maar uit eigen ervaring weet ik dat het een verdomd mooie tijd is, “op kamers”. Dingen doen zonder dat je ouders constant zitten mee te kijken over je schouder. Geen gezeur over te laat thuis komen en misschien zelfs eens een borrel teveel op hebben met het risico van een geweldige hoofdpijn de volgende dag, maar daar heb je dan ook zélf last van. Je hebt het zélf gedaan en je hebt zélf controle over de dingen die je doet, zowel goed als slecht.
Natuurlijk kijkt je kind heel anders tegen onze bergen van problemen aan. De problemen die wij zien zijn voor hen slechts kleine obstakels die je onderweg gewoon tegen komt en die je met een big smile even overwint.
Ja, ja... we halen even diep adem en bedenken dat we de duiven nog even voer moeten geven.
Zie ik mijn duivenhobby soms als een uitvlucht voor problemen waar ik misschien voor weg  loop? Ja, ten dele, en is onze hobby daar niet uitermate geschikt voor?
En gezien het feit dat de duiven de laatste jaren enorm in waarde stijgen, blijkt dit ook nog eens een geweldige belegging en heb ik besloten deze belegging op één of andere manier te gaan beschermen.

Wij hebben daarom maar besloten weer een hond te gaan nemen. Dit klinkt een beetje als de ‘moderne stelletjes’ die besloten hebben om maar kinderen te gaan nemen. Iedereen moet dit dan ook weten. “We willen kinderen en we zijn daar dan ook druk mee bezig”. Nou ja... ik zou zeggen, doe dat dan gewoon en vertel mij naderhand dan maar dat er een baby op komst is of zoiets maar “wij gaan een kindje nemen” hoef je van mij niet eerder te vertellen als wanneer er ook werkelijk een op komst is.
In ieder geval, wij hebben een hond aangeschaft. Een waakhond, want zoals ik het al zei, een belegging moet je beschermen.
Jaren geleden kwam ik eens bij een hele grote varkensslachterij voor mijn werk. Ik zocht daar een partij vlees uit wat achterin mijn auto werd geladen. Toen kon dat nog allemaal ongekoeld. De slager, Eelke, was een beer van een vent met zwaar behaarde armen en een woest uiterlijk. Met zijn zware stem vroeg hij of ik even mee wilde lopen want dan konden we in zijn kantoortje wel even afrekenen. En passé vertelde hij nog even dat ik wel op de hond moest passen. U snapt al dat ik beducht was voor ieder mogelijke aanval van een gigantische hond die zo om de hoek van de deur van het kantoor mij naar de strot zou vliegen. Eelke keek mij verwondert aan en begon met spleetoogjes te lachen, ik begon in Eelke nu overeenkomsten te zien met de dieren die ik net had zien hangen. Ik was nu nog meer op mijn hoede.
Maar daar was de hond al, een mini Chiwawa. Zelfs nog gehuld in een afzichtelijk paars truitje, ik wilde absoluut niet weten waar dat kledingstuk goed voor zou moeten zijn maar de gigantische slager nam de hond, die amper groter was dan zijn handpalm, op schoot en begon hem zachtjes te strelen. Hij vertelde dat hij klanten altijd waarschuwde voor de hond, dat ze niet op hem gingen staan. Ik zal maar niet zeggen wat ik toen dacht...

Straks ga ik ook een bordje plaatsen: PAS OP VOOR DE HOND!!!!!!!!!! U bent gewaarschuwd.

Maar u vraagt zich natuurlijk af wat een hond nu toch te maken heeft met mijn duiven. U snapt ook wel dat mijn duiven per kilo nog niet eens aan de poelier zouden worden verkocht dus van een waakhond voor mijn “belegging” kan geen sprake zijn.
Wel, we kregen ook een kraampakket bij de pup en boekjes met tal van adviezen. Zodra de pup zeven weken is kan ze bij de moeder vandaan en dan begint het. Een aaneen schakeling van ervaringen die ze allemaal moet opdoen om tot een ervaren volwassen hond te geraken.
En tussen de regels door worden we ook nog eens gewaarschuwd voor alle gevaren die op de loer liggen.
Mens, we hebben net de kinderen een beetje los gelaten, ga ons nu niet weer op stang jagen met allerlei mogelijke noodsituaties.
Al generaties lang hebben we honden. En daarbij komt nog dat ik ook nog eens duiven heb. Enten en inprentingfase bij honden? Bij duiven is dit niets anders.
Die boekjes hadden net zo goed over duiven kunnen gaan met dit verschil dat een duif niet op commando gaat zitten of liggen alhoewel ik betwijfel of dit niet aan te leren is, ik heb het alleen nooit geprobeerd.
Wel heb ik papegaaien allemaal kunstjes zien doen dus waarom duiven niet... maar uiteraard stellen wij als duivenmelker hier geen belang bij, ze moeten gewoon thuis komen nadat wij ze hebben weggebracht, en als het kan nog voor alle andere duiven.
En wanneer ze dan ook nog genegen zijn om in een beetje tempo even over de constateerplaat te lopen, zodat we andere duivenmelkers kunnen laten zien wat een geweldige duiven er in je hok aanwezig zijn…..
Wat verwacht een duivenmelker dan nog meer van zijn duiven.
Laat het seizoen maar beginnen.

Tot een volgende keer.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

Marcel van Zanden

Gertjan Knoop

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebroeders Homma

Combinatie Lokhorst

Team Noel-Willockx

Nico Haesen

Johan Hamstra

Hans de Ruig

Familie Huizer

Van Hoeck-Noel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!