Ook mijn mening blijkt stof te doen opwaaien. Ik kreeg toch 3 mailtjes van verontruste schrijvers die vroegen of ik mijn mening niet wilde bijstellen en dit deze week wilde meenemen in “mijn mening deel 2”.
Eén van de liefhebbers die reageerde was Herman Bootsman uit Friesland, hij had er een heel verhaal bijgeplaatst over het vervoer, de drinkwatervoorziening en vieze manden die een week in de auto bleven voordat ze er vrijdags weer nieuwe in komen. Met het drinkwatersysteem wat uitgespoeld moet worden (iedere week na lossing, en pas weer gevuld op vrijdagmiddag), ben ik roerend met hem eens, maar met de vieze manden hebben we toch een iets andere mening. Ik ben met hem eens dat het beter zou zijn om de vieze (gebruikte) manden op zaterdagavond reeds terug te brengen naar de verengingen of op maandag misschien, of door een groep mensen op maandag in de loods te laten schoonmaken. Natuurlijk, dat zou het beste zijn, maar ik denk dat dit een ingewikkelde toestand zal worden, het vervoer zal duurder worden omdat de manden terug moeten of er zal een ploeg liefhebbers moeten komen die alles schoon maken, en zie die maar eens te vinden 26 weken lang. En voor besmetting ben ik niet echt bang omdat de manden er uit gaan op vrijdag, ze gaan niet nog een keer mee. Nee, wanneer duiven nog in vieze manden naar het clubgebouw (met kranten en tabakstelen uit 1984) worden vervoerd, op vieze hokken leven, in de tuin scharrelen is het niet van wezenlijk belang om in de “vieze geur/damp” van de oude manden te zitten. Wanneer onze duiven weer op het zelfde karton moesten als een week ervoor zou ik er tegen zijn. Maar Herman heeft natuurlijk wel een punt (hij heeft wel vaker gelijk!), we willen het allerbeste voor onze dieren dus schoon water in geboende drinkgoten is voor mee heel belangrijk maar met de manden/karton kwestie doe ik nog niet voor 100% mee.
Eén van de andere “berichtgevers”, maar dan nu op het Praathuis forum was Toppertje weer, de naam zegt het al: hij is een weergaloze speler op de overnacht fond, ik geloof dat hij ambtenaar is. Deze meneer vond dat ik oude koeien uit de sloot haalde en dat hij jaren geleden al had gezegd dat het drinkwater systeem een bron van besmetting was, dat rayons in één auto moesten en dat ik van de hak op de tak sprong betreffende het gebruik van medicijnen. Deze meneer leest slecht (heeft toch tijd genoeg als ambtenaar zou je zeggen), maar voor hem zal ik het nog een keer uitleggen. Mijn mening is dat de huidige duivensport op topniveau niet zonder medicatie kan (op zijn tijd), maar omdat enkele het tegendeel beweren ga ik nu de proef op de som nemen en het zelf uittesten. Maar ook hier zal hij wel weer iets op zeggen neem ik aan. Een andere Praathuizer wilde toch ook even wat zeggen over mijn mening betreffende het aantal tellende duiven voor kampioenschappen en teletekst. John vroeg zich af wat men dan met die andere 70 duiven (van de 100) moest doen die niet tellen? Tja, Ajax heeft ook wel 40 spelers die eventueel in de hoofdmacht kunnen maar pakken hun beste 11. Mijn mening is dus anders dan die van John, hij wilde dat alles telde voor TT, dat mag dat is zijn mening, maar die van mij is: Probeer het zo gelijk mogelijk te houden voor een ieder, dus 30 duiven laten tellen. En als men er 100 heeft en 100 speelt, prima, maar daar kun je toch wel 30 “getekenden” van uitzoeken lijkt me. Grote hokken hebben sowieso meer kansen, dat zal altijd blijven, de begroting van Ajax is ook groter dan die van Utrecht, maar ze spelen wel samen. Maar wel 11 tegen 11. De overeenkomst die de liefhebbers hebben die reageren is dat ze niet lezen dat het mijn mening is, en mijn mening hoeft niet die van hun te zijn.
Kapot spelen van jaarlingen of duiven in het algemeen
Vorige week was ik in IJzendijke en daar hadden we een discussie over het spelen van jaarlingen op de dagfond en over kapotspelen van deze duiven. Mijn mening is dat wanneer je met beleid speelt, dus je duiven optimaal verzorgt naar de methode van deze tijd, en wanneer de duiven super gezond zijn en echte talentjes zijn, kapotspelen niet zo makkelijk is. Naar mijn niet geheel bescheiden mening bent u zelf de baas en coach op eigen hok, u zorgt dat de duiven in optima forma zijn, en wanneer het dan gewone vluchten zijn kan een duif best 5 dagfondvluchten als jaarling of 2 a 3 overnachtvluchten. Maar, zoals al eerder gezegd: U bent de baas, u beslist, en als uw keuze is om ze maar tot 500 km te spelen is dat prima, respect er voor. Maar mijn mening is dat jaarlingen best 4 of 5 keer dagfond kunnen als de omstandigheden goed zijn. Zoals u weet hadden we de Europaduif op de dagfond en zij is reeds van 2006, en is in 2007 en 2008 ook gewoon op alle dagfondvluchten mee geweest en onze beste doffer van 2009 was er reeds eentje van 2005 (!), dus kapot spelen anno 2009/2010... moeilijk.
Snelheid er uit na fondvluchten?
Ook iets waar ik totaal niet in geloof. Volgens velen worden duiven trager en zijn niet meer geschikt voor de vitesse wanneer ze een keer of meerdere malen op de fond gespeeld zijn. Ik geloof daar helemaal niet in, bewijzen te over! Onze 598 speelde 1 of 2 weken na Berlijn de 1e op een natourvlucht, op Berlijn hing ze twaalf uur en twaalf minuten in de lucht, daarvoor was ze ook op de 5 gewone NPO vluchten gespeeld en nog op Chateauroux, dus 7 x dagfond en daarna een 1e winnen op een vitessevluchtje. No problem, althans dat is mijn mening. Wat je wel moet doen na een dagfond is blijven trainen op vitesse afstanden, wegbrengen, lappen etc. Een duif heeft geen kilometerteller, hij weet niets van afstand. U als coach zorgt ervoor dat hij het kan qua training, voeding en andere verzorging. En als U de dagfondvluchten gewoon lekker op de natour speelt, pakken ze hun kopprijzen gewoon weer op de Vitesse, dan zijn ze die fondvluchten en dat lange hangen allang vergeten.
Tot volgende week
|