Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Afscheid van Cees Donker Open printvriendelijke pagina
Pieter Woord  5-4-2010
 

Afscheid van Cees Donker, dé entertainer van de Nederlandse duivensport! Na 54 jaar vrijwilligers- en promotiewerk in de duivensport vond Cees het tijd om te stoppen. Cees is 20 jaar actief geweest als (hoofd)convoyeur maar is daarna een nationale bekendheid geworden met het op onnavolgbare wijze vertonen van zijn zelfgemaakte duivenfilms. Tijdens het duivenseizoen actueel gefilmd bij de nationale overwinnaars en in het winterseizoen stad en land afreizen om overal zijn films te tonen. Iedere liefhebber wilde jaarlijks dolgraag in zijn film, maar Cees filmde alleen bij de winnaars van de in zijn ogen belangrijkste nationale vluchten. Zo zijn absolute Nederlandse toppers als de familie Eijerkamp en Gerard en Bas Verkerk nooit bij Cees in de film geweest.

Zaterdag 27 maart waren zo’n 70 mensen naar het clubgebouw van PV Flevoland in Urk  (www.pv-flevoland.nl) gekomen om het laatste optreden van Cees Donker bij te wonen. Onder de belangstellenden oa. Gerard Koopman (meest gefilmde liefhebber en dus recordhouder in de films van Cees Donker), combinatie Van Houten uit IJsselstein (winnaars internationaal Barcelona 2009), Ronald Geerdink, Peter van de Merwe en vele anderen. Cees zijn laatste voorstelling begon met de winnaars van 2009. Zo was te zien Rik Ross (winnaar St Vincent) met schoonvader Jan Ouwerkerk, combinatie Van Houten als winnaars internationaal Barcelona, Jan en Kathy (wat een stijlvolle presentatie !) Lotterman met hun overwinning van Chateauroux. Ook Jan Hooijmans met verzorger Piet Broeders en hun fenomenale duif Harry kwamen aan bod. Verder nog Peter van de Merwe met zijn stuntwerk van Ablis, waar in de film zijn dochter Gwen al de absolute show stal.

Na een korte pauze werden nostalgische stukken uit de jaren 70 gedraaid. Hierin zaten ook een aantal opnames van Cees zijn reeds lang geleden overleden vader Rien Donker, in zijn tijd een belangrijk bestuurder en hoofdconvoyeur. Tijdens dit gedeelte werd Cees overmand door emotie en was het ontroerend om te zien hoe Cees zijn zoon Remco, zijn vader door deze moeilijke momenten loodste. Daarna kwam goed in beeld de ontwikkeling in het duiventransport; met rieten manden in de trein, met rieten manden in de vrachtwagen en tenslotte de duivencontainer. Ook de lossing van circa 200.000 duiven in het Nationale jonge duivenconcours vanuit Orleans 1987 was heel indrukwekkend om te zien.  Daarna kwam Gerard Koopman uit Ermerveen in beeld met zijn fenomenale 1, 2 en 3 van Nationaal Blois 2009. Ook daar monumentaal beeldmateriaal  uit het verleden; Gerard met zijn legendarische Kleine Dirk op bezoek bij zijn vader en moeder. Helaas is vader Koopman begin dit jaar overleden.

Als besluit van al zijn optredens en dus ook zijn laatste, heeft Cees altijd drie minuten film van de lossingplaats Louvres in 1976. 1976 was het mooiste duivenjaar uit de geschiedenis, iedere week Noordoosten wind. Op de lossingsplaats de manden van Afd Friesland en die van de liefhebbers uit Urk, de plaats van zijn afscheid. De cirkel was rond. Ook op het eind van de film had Cees moeite om zijn emotie onder controle houden, hetgeen iedereen na 38 jaar heel  begrijpelijk vond. Een minutenlang ovationeel applaus viel hem ten deel.

Nadat de organisatie Cees Donker de opbrengst van de kaartverkoop, 700 euro, had gegeven voor het goede doel KIKA (Kinderen Kankervrij) volgden nog twee sprekers. Als eerste spreker topliefhebber en voorzitter van de PPN (Promotie Postduivensport Nederland) Ronald Geerdink. Ronald heeft het grootste deel van zijn jeugd doorgebracht in Bergen op Zoom, ook de woonplaats van Cees Donker. Ronald vertelde op een leuke manier hoe hij Cees heeft leren kennen en over de vele reizen die ze samen hebben gemaakt. Ook gaan Ronald en Cees nog jaarlijks samen lekker eten. Verder sprak hij duidelijk over de belangrijke rol die Cees Donker in de duivensport heeft gespeeld. Ronald overhandigde Cees een lekkere fles champagne en de omhelzing die volgde gaf de warme band tussen hun beiden weer. Als laatste spreker kwam Albert de Jong, voorzitter van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie naar voren. Als eerste werd Cees zijn vrouw Dientje voor het voetlicht gehaald. Zij kreeg een mooi boeket bloemen en dikke zoenen van de voorzitter.  Daarna richtte Albert het woord tot Cees. Hij vond het jammer dat Cees niet in zijn eigen opvolging had voorzien, waardoor Cees een groot gat in de duivensport  achterlaat  (de schrijver dezes kreeg later van de familie Donker te horen dat kleinzoon Mathijs, nu 4 jaar, mogelijk het talent van opa Cees heeft). De voorzitter heeft diverse malen een filmvoorstelling van Cees meegemaakt, zelfs in Duitsland, en heeft daar altijd enorm van genoten.

Helaas is Cees Donker nooit lid geweest van de NPO, waardoor het erelidmaatschap en de gouden speld niet mogelijk was. Nu werd zijn Gouden Prestatie verzilverd met een Oorkonde van verdienste voor de Nederlandse duivensport en de zilveren speld van verdienste, ook uniek in de NPO geschiedenis (note; na afloop waren de meeste bezoekers van mening dat de gouden prestatie veel belangrijker was dan het lidmaatschap). In zijn dankwoord memoreerde Cees Donker dat diverse partijen  in binnen- en buitenland geďnteresseerd zijn in zijn unieke filmcollectie. Een hele grote belevenis voor Cees was de ontvangst jaren geleden op Paleis Soestdijk door duivenliefhebber Prins Bernhard. Ook zijn diverse optredens voor de radio waren hem bijgebleven.  Verder bedankte  Cees zijn fantastische vrouw Dientje en was hij dankbaar dat hij het met zijn kinderen en kleinkinderen zo goed had getroffen. Cees wenste iedereen veel geluk en het allerbelangrijkste een goede gezondheid toe, waarna een hartelijk applaus het programma eindigde.
De Nederlandse duivensport is Cees Donker veel dank verschuldigd en zal de persoon Cees Donker node missen. Wij wensen dat Cees in goede gezondheid nog lang van zijn gezin mag genieten.

Het grootste deel van de familie Donker was aanwezig bij het afscheid; Mathijs, zoon Remco, Jacqueline, dochter Ingrid, Cees, Willem en Dientje.

Combinatie Van Houten, winnaars internationaal Barcelona 2009, en Cees Donker

Peter van de Merwe met zijn dochter Gwen en Cees Donker

Van links naar rechts Ronald Geerdink, Dientje Donker, Cees Donker en Albert de Jong

Cees Donker was blij verrast met de aanwezigheid van Gerard Koopman

NPO voorzitter Albert de Jong decoreert Cees Donker met de zilveren NPO speld

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

Will & Falco Ebben

Hans de Ruig

Super Fondclub G.O.U.

M. van Ginkel

Theo de Kruijk

Gebroeders Homma

Comb. Gerritsen

Huub Hermans

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Dick-Jan & Stephan Göbel

Marcel van Zanden

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duivenverkoop, gratis adverteren

Duindam Klimaatadvies

Ad Schaerlaeckens

Postduivenveiling.com

Gezondere duiven door gezond licht!