Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Handel is handel Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  14-4-2010
 

Het is even geleden dat ik een artikel heb geschreven.  De winter was dit jaar weer vol gepland met  beurzen en veel lezingen. Veel lezingen.  Alleen de weekenden van Kerst en Nieuwjaar bleven over voor privé activiteiten. Dat ga ik volgend jaar toch echt anders doen. De vraag naar lezingen is groot. Te groot om er aan te voldoen.  Na al die lezingen ben ik het even helemaal zat. Er moet  een zekere balans zijn tussen een beetje privéleven en het werk en dit jaar was het gewoon een beetje te veel van het goede. En dan ook nog artikelen schrijven...

De winter is voorbij en de eerste vluchten hebben al weer plaats gevonden.  Mijn  tuin vraagt om een grote beurt en onze  keuken was daar ook aan toe.  Een nogal rigoureuze beurt, want de hele zaak werd gesloopt om er vervolgens een nieuwe keuken in te laten zetten.   De  oven bleek niet te passen bij het gaskooktoestel en levering van de juiste apparatuur  duurde en duurde. Uiteindelijk zaten we 4 weken zonder gas en dus konden we niet thuis koken.

Aansluiten deed de  Keukenkampioen  niet. Dus werk aan de winkel voor het plaatselijke installatiebedrijf. De hele oven en gaskooktoestel moest er weer uit omdat het een hele klus was die aan te sluiten. Handig hè? En dan breekt er een leiding van het gaskooktoestel af. Moeilijk te leveren zei de man van de AEG want het toestel is net uit ons assortiment. Dat gaat zeker nog 4 weken duren.  Jammer zegt de Keukenkampioen. U zoekt het maar uit. Wij hebben geleverd wat we moesten leveren en daarmee uit. We hebben de centjes binnen, U moet het maar met het installatiebedrijf verder regelen. Nog eens 4 weken wachten? Daar hebben we geen boodschap aan.  Goede service? Maar ja, handel is handel.

Goede service!

Dé oplossing  kwam uit onverwachte hoek. Dankzij bemiddeling van ons installatiebureau Stevens in Odoorn was  AEG  direct bereid de oven en kookplaat om te ruilen voor nieuwe. We moesten maar een nieuw setje uitzoeken.  Dat noem ik nog eens service. Onze wasmachine is ook al een oudje. U mag raden welk merk het gaat worden.

Verkopen op internet

Een van mijn grote ergernissen zijn de verkopen via internet.  Nou gun ik iedereen zijn handeltje hoor! Maar bieden op flutduiven die je niet ziet en niet in je handen hebt gehad. De opgepoetste afstammingen beloven je gouden bergen.  Natuurlijk zijn er ook eerlijke liefhebbers bij die van goede wil zijn. Zij zullen u vast iets goeds geven. En als u er niet mee slaagt, dan helpen zij u vast en zeker verder.  Maar er zit zoveel kaf onder het koren.  De prijzen worden handig opgedreven van duiven die in de afvalbak horen te liggen.  Als je wat wegdoet, moet het gewoon goed zijn.  Daar maak je reclame mee. Maar ja, handel is handel nietwaar...

Rookworst.

Enige tijd geleden schreef ik Unox aan met de vraag  waarom zij in hun reclamewerving de mond vol hebben van “eerlijke producten” zonder toevoegingen van geur, kleur en smaakstoffen.  De rookworsten hebben nooit rook gezien en zijn dus niet gerookt. Ja meneer, we voegen natuurlijke rookstof toe. Die rook komt van  echte houtkrullen. En dan is het ineens geen “geur en smaakstof “ meer? In onze supermarkt kwam ik kort nadien een standje tegen van Unox.  Ze deelden stukjes  rookworst uit. Op de stand waren rookworsten te zien die IN de rook waren afgebeeld. Over eerlijkheid gesproken. Unox heeft zeker een ander gevoel voor eerlijke producten dan ik.

Duivenvoer voor verduisterde duiven

Ik pak de duivenkranten er maar eens bij. Met  verbazing neem ik kennis van  duivenvoer voor verduisterde duiven waaraan vitamine D³ is toegevoegd. Ik schoot er haast een beetje van in de lach. Mensen die mij kennen weten, dat ik ieder zijn eigen handel gun. Ik vind het goed dat er concurrentie is. Elke fabrikant die goede producten op de markt brengt en iets toevoegt aan de duivensport, is van harte welkom. Ik heb ook  niets tegen goede marketing in duivenland, maar dan wel graag gebaseerd op de praktijk . Jonge verduisterde duiven zitten niet in het donker beste mensen en hebben geen vitamine D tekort. Daar heb ik nog nooit van gehoord. Die kunnen overdag gewoon lekker in het zonnetje in de ren liggen om zo de nodige  natuurlijk vitamine D te consumeren. Ze hebben alleen minder daglichturen.

Duiven die in de winter uitsluitend in hun hok verblijven, kunnen wel tekorten hebben aan vitamine D.  Juist  in tijden dat de zon zich maar weinig laat zien. En dat gebeurd vooral in de winter. Je kunt dan vitamine D toevoegen middels wat levertraan over het  voer te geven, of wat mij betreft een voer te geven met vitamine D³ korrels erin. Dat is een begrijpelijke actie.  Van die levertraan weet in alles van. Ik proef de smaak nu nog. Brrrrr. Als kind kreeg je dat vroeger altijd in de wintermaanden.
Jonge duiven die verduisterd worden, ruien hun kleine veren.  Die moeten weer opnieuw worden aangemaakt. Daar is veel eiwit voor nodig.  Daarom is het aan te bevelen een goed kweekvoer  (of ruivoer) te geven met een hoog opneembaar eiwitgehalte en dus geen voer met een relatief laag eiwitgehalte.  Als de duiven weer mooi glad worden, krijgen ze ook  meer vlieglust.  Dan is het tijd om het voer lichter te maken. Ik adviseer dan half vliegvoer en half zuiveringmengeling. Als het wat kouder is, dan kun je wat meer vliegvoer geven (voor de verzadiging) en u kunt wat meer zuivering geven als het heel mooi weer is. Geef je te veel zuivering bij koud weer, dan willen de duiven slecht trainen. Ze blijven dan om het hok hangen en hebben honger.  Geef je te veel vliegvoer als het mooi weer is, dan krijg je ze niet meer binnen. Dan voelen de jongen zich goed en verzadigd en zijn dan liever lekker buiten.  Je moet dat dus  even aanvoelen.

Trainen van jonge duiven

Er zijn mensen die er prat op gaan, dat hun jonge duiven zo geweldig trainen. Al vroeg in april  scheuren ze door de provincie.  “Moet je mijn duiven eens zien, Die hoef ik helemaal niet meer af te richten”. Maar ja, als de jonge duivenvluchten beginnen, zijn die duiven al uitgevlogen. Veel te vroeg in vorm. Het is de kunst ze in een optimale conditie te krijgen vlak voor de eerste jonge duivenvlucht. Echt gas geven dien je daarom pas enkele weken voor die eerste vlucht te geven.  Daarna is het spelen op motivatie en samen met die topconditie zal dat zorgen voor goede resultaten.

We krijgen de weduwnaars niet rond

De eerste vlucht of trainingsvlucht is net achter de rug en deze vraag is me al enkele keren gesteld. De duiven trainden goed maar komen nu veel te laat thuis. Niet rond te krijgen. Ja, we willen ze inkorven als op Bergerac en dat gaat natuurlijk niet onder de huidige omstandigheden. Welke omstandigheden? Nou, overdag was het gewoon nog erg frisjes en ´s nachts tegen het nulpunt aan. Dan komt de weduwnaar niet echt in vorm natuurlijk. Heb je een hok dat in het voorjaar zo wie zo niet snel opwarmt, dan zul je echt even geduld moeten hebben.  Het kan ook zijn, dat u in het begin van de week te rijkelijk hebt gevoerd en de duiven de laatste dagen  wat voer lieten staan. Dan mag nooit gebeuren, want dan zien we de vorm aan het einde van de week weer zakken. In het begin van de week moeten de duiven u heel graag zien komen.

Op een vluchtje van een dikke 130 km met noorden wind hebt u de duiven misschien al wat energievoer toegestopt. Het kan wel eens zwaar worden. Beste mensen,  dat is voor een duif niet meer dan een flinke training van hooguit 2 uurtjes vliegen. Als je nu al bij moet sturen met energievoer, wat moet dat dan worden op Blois.

Het kan ook zijn, dat u altijd zwaarder hebt gevoerd en nu bent overgestapt op een licht voersysteem.  De duiven zijn gewend geraakt aan een veel zwaarder en eiwitrijker voer. Dan kan de omschakeling ineens te groot zijn. Maar dat is gemakkelijk op te lossen. Een paar keer wat zwaarder voer toevoegen in de eerste helft van de week en klaar is kees. De jongen krijgen natuurlijk wel het lichtere voersysteem en daardoor zal het probleem zich volgend jaar zich niet meer voordoen.  Natuurlijk is het wel van belang om dat lichtere systeem door te zetten en niet weer na de vluchten te vervallen in de oude tradities.

Veel succes de komende vluchten. 
Willem


 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Gerritsen

Gebr. Maas & Zn

Johan Hamstra

De Marathonvliegers

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

M. van Ginkel

Van Elsacker-Jepsen

Gertjan Knoop

Nico Haesen

Comb. Verweij-de Haan

Van Hoeck-Noel

Theo de Kruijk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens