Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (18-04-10) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  18-4-2010
 

Daar zijn we weer. Wat een weertje hebben we toch zeg. Alleen gisteren al, wat een zaligheid. Eerst ben ik in de ochtend voer wezen halen en aansluitend met het gezin naar de bij ons op het dorp gehouden paardenmarkt. Aan het begin van de markt stonden de nodige paarden opgesteld en tevens waren er vele kraamtjes. Het was een drukte van jewelste en over het weer kon de organisatie zeker niet klagen.

Deze week geen voetbal

Voor deze week was er geen voetbal voor de kleine man. Nee, hij is even uitgeteld. Hij was met wat vriendjes aan het balletje trappen en schopte in plaats van tegen de bal tegen een stenen muurtje. Het resultaat was, nadat we op vrijdagmiddag in het ziekenhuis hadden gezeten (ze dachten dat hij ze middevoetsbeentje had gebroken) enkele gekneusde tenen. Gelukkig kan hij er nu weer een beetje op lopen maar het doet wel veel pijn geeft hij aan !!!

Africhting zondag 11 april

Vorige week zondag stond hier de eerste africhting op het programma. Er werd op zaterdagmiddag ingekorfd te Steenbergen voor Pommeroeul. Voor hen die mij kennen, die weten hoe ik zowel mijn jongen als mijn jaarlingen speel. Zuinig ben ik er zeker niet op, nee, ze krijgen deze begin periode van hun leven over het algemeen een zware en best wel extreme opleiding. De verwachtingen voor deze zondag waren mooi (wel koud) weer en een kalm (windkracht 2) Noord Oostelijke windje. Het viel allemaal echter geheel anders uit dan verwacht. De wind kwam wel uit de opgegeven hoek, alleen stond er een fikse (smerig koude) wind (windkracht 5) en in de middag was het bij ons, goed tot zwaar bewolkt. Zoals vermeld had ik alles, zowel oude, jaarlingen en laatjes ingekorfd. In totaal had ik er 54 mee en ze kwamen...

Dramatisch

Ja, andere woorden heb ik er eigenlijk niet voor. De duiven waren om 08:00 uur gelost en uit de eerste aankomsten bleek dat het een mooi, maar pittig vluchtje zou gaan worden: 10:55, 10:57, 10:59 etc. In de avond, zo rond halfzeven zat nummer 27 op het hok wat resulteerde dat ik in de avond op slechts 50% zat. Op maandag, weer een harde wind en op deze dag kwamen er slechts een 6 stuks bij. De dag daarna, de dinsdag dus kon er maar 1 het hok bereiken zo ook op woensdag en donderdag. Dit brengt het totaal voorlopig op 36. Nog 1 laatje van 08 en nog 17 jaarlingen zijn er niet. Dus al met al een fikse tik, zeg maar gerust een hele fikse !!! Vreemd is het misschien als ik aangeef, "kan de ene jaarling thuis komen, dan moet de andere het ook maar kennen". Geloof me, ondanks deze tik (?), deze instelling blijf ik houden !!! Oké, die thuis zijn zullen niet allen goede zijn en die weg zijn zullen echt allemaal geen slechte zijn. Maar een voordeel is, wat weg is zal je nooit achter komen of het bruikbare geweest zullen zijn. In deze wil ik niet eens over goeie spreken want U weet ook, daar zijn er maar verdomde weinig van. Maar dat deze aanpak niet helemaal de juiste zal zijn is ook mij wel duidelijk!!! Nee, in het vervolg zal ook ik ze eerst enkele keren zelf lappen voor ze de "echte" reismand in zullen gaan. Oké', er komen er best nog wel van en wat als jong en als jaarling thuis kan komen mag blijven, mits ze gezond blijven natuurlijk.

Vertrouwen weer terug winnen

Om het vertrouwen, wat toch zeer belangrijk is weer terug te krijgen bij mijn vrienden en vriendinnen zullen ze deze week niet gespeeld worden en zal ik ze zo gaan pakken voor een eigen lapje. Gewoon even weg brengen op een goeie 25 km. om ze daarna de gehele dag lekker bij elkaar te laten.

Ik had nog een gewezen kampioen aan de telefoon

Op dinsdagavond had ik zo nog een kampioen aan de telefoon die trouwens afgelopen jaar in 2009 een zeer slecht jaar kende. Hij gaf me aan, ondanks zijn nog vrij jonge leeftijd voor duivenliefhebbers begrippen aankomend jaar nog harder te selecteren dan anders. Ook hij gaf me aan, "er zijn maar zo weinig goeie". Oké, selecteren is goed, maar kijk nu niet naar stambomen of naar presteren van broers of zussen. Nee, in je vlieghok, hoe groot of hoe klein het ook is telt enkel en alleen prestaties van de aldaar aanwezige duiven. Zelf geef ik altijd aan, ik heb geen broedbakken die vol moeten, maar duiven die een broedbak nodig hebben. Het liefst heb ik dan ook broedbakken leeg staan !!!

Woensdag stond er een controle in de agenda

Afgelopen woensdag ben ik naar dr. Marien geweest voor controle. Normaal, en dit herhaal ik diverse keren ga ik altijd en eeuwig naar Jan van Wanrooy van Belgica de Weerd te Breda. Maar een keer buiten de pot pissen in deze kan geen kwaad lijkt me. De controles, bestaande uit mestonderzoek en keeluitstrijkjes waren allen meer dan goed. Ook had ik uit alle drie mijn afdelingen enkele duiven meegenomen. Over de gezondheid was hij gelukkig meer dan te spreken en ook kreeg ik over enkele duiven een meer dan groot compliment. Ja, hij was over enkele aangeboden kweekduiven echt meer dan te spreken. Oké, je bekijkt ze in de hand maar de man heeft er wel kijk op !!! Over het grote aantal duiven wat nog achter was kon hij kort en bondig zijn, "moet je ze maar spelen als jong". 'Natuurlijk, dit zou ook het mooiste zijn maar de ruimte ontbreekt me gewoon om ze te spelen met of de jonge duivenvluchten of de natour.  

Een groot kampioen is ons ontgaan

Vrijdag zat ik op de zaak, en tussen de bedrijven door heb ik even een kijkje genomen op het internet. Wat schetste mijn verbazing. Op de site van Top Pigeons zag ik plots dat Chris van der Velden ons is ontgaan. Op de zaterdag lag er een kaart in de bus van het overlijden van deze legende. Ja, een waar en groot kampioen is ons helaas ontgaan. Chris was de laatste jaren al goed ziek maar toch schrik je best als je deze berichten plots verneem. In deze kan ik dan ook niet anders zeggen dan,

"Familie van der Velden, sterkte in deze moeilijke tijd die komen gaat".
Chris, rust zacht, je was en blijft voor mij een groot en waardig kampioen !!!

Enkele mooie complimenten

Over de reportage van Danny van de Vreede kreeg ik enkele mooie reacties binnen. Zowel van de hoofdpersoon zelf als van de nodige andere. Dit is, en geloof me, ook ik vindt dat altijd leuk en fijn om te vernemen. 

Zo, voor deze week laat ik het hier maar weer eens bij en voor een ieder.

Tot de volgende kijk op...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Bruggeman

IFC Hoogerheide

Gebr. Maas & Zn

Huub Hermans

Will & Falco Ebben

Fondunie 2000

Gert Jan Beute Duivenproducten

Combinatie Lokhorst

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cees van Heijst

Comb. Gerritsen

Van Hoeck-Noel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!