Deze week begin ik met een aantal losse flodders:
1. De tarwekiemolie heeft in zoverre effect gehad, dat één eitje van de "602" bevrucht was. 2. Ik ben deze week naar de hei geweest en heb daar wat heiplant)es kort geknipt. Ik gebruik de takjes samen met tabaksstelen als nestmateriaal. Het is lekker stevig spul. De duiven gebruiken het graag. 3. Mijn jongen zijn een dag of achttien oud. Ik zet ze allemaal in een hoek bij elkaar op de grond. De oudjes voeren ze net zo goed als in de broedschaal. De jongen worden gestimuleerd al een graantje mee te pikken en staan zodoende sneller op eigen pootjes. Deze werkwijze bevalt me uitstekend.
Regelmatig gaat de telefoon. Veel vragen, die dan gesteld worden, hebben betrekking op het systeem zoals ik dat u in deze artikelenreeks gepresenteerd heb. Nog veel vaker vragen mensen aan me of ik ze een schema zou kunnen toesturen. In zo'n schematisch overzicht wordt in het kort samengevat wat je nu eigenlijk precies op welke dag aan je duiven moet geven.
Ik heb, als een rode draad door mijn artikeltjes heen laten lopen, dat ik eigenlijk een groot tegenstander ben van schema's. Je wordt er veel te veel door gebonden en het sluit eigen besluitvorming en aanpassing aan je eigen situatie voor een groot gedeelte uit. Toch blijven mensen de behoefte aan een vast voorgeschreven patroon ventileren.
Ik sprak laatst een dierenarts, die ons systeem veel te vaag vond. Wij gingen er vanuit dat duivenmelkers zelf hun eigen begeleidingsmethode konden opzetten. Wij dachten dat duivenmelkers zelf konden bepalen wat goed was voor hun duiven. Dat zag hij helemaal anders. "Geef ze nu maar een lijstje met wanneer je wat in de drinkbak moet doen", zei hij. "Daar hebben de mensen veel meer houvast aan".
Ik vind dat je de melker daarmee degradeert tot een afnemer van bepaalde producten. Zulke melkers zijn er ongetwijfeld. Maar voor mensen die zo hun hobby bedrijven zijn deze artikeltjes niet bedoeld. Iemand die aan het handje wil lopen van de een of andere kampioen, specialist, voerbaas of journalist, komt met mijn artikeltjes bedrogen uit.
Deze artikeltjes pogen u in uw denken over uw hobby te stimuleren. Het schema, dat ik aan het begin van de vluchten, aan u voorleg is dan ook een vaag schema. M.a.w. je kunt (en moet) het schema aanpassen aan je eigen situatie. Pas dan wordt het je eigen schema, en dat is de bedoeling. Hieronder het basisschema:
|