Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Mijn mening (4) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  23-4-2010
 

Jeugdleden: Op een forumavond in Noordwolde sprak een beroemdheid zich iets negatief uit over jeugdleden, hij zag het niet zo zitten, zodra er brommers, uitgaan en verkering om de hoek komt kijken haken ze af, en de duivensport diende zijn tijd nog wel uit... althans dat was zijn mening.

Mijn mening is dat je juist de jeugd kennis moet laten maken met de duivensport, op scholen moet gaan vertellen hoe leuk het is en kinderen bij je thuis moet laten komen om in de hokken te kijken.

Vorige week donderdag was ik zelf te gast op O.B.S. de Kievitshoek te Wilhelminaoord. Om 13.00 uur meldde ik me met een aantal duifjes (van 1 dag oud tot en met een volwassen duif van 9 jaar oud met gigantische neusdoppen), om 13.15 kwamen de kinderen de klas binnen en namen plaats achter hun tafels. Na een uurtje te hebben gesproken over de duivensport in zijn algemeen en alle jongen te hebben laten zien (en hoe je een jong van 6 a 7 dagen een ring om doet), liet de meester een aantal filmpjes zien. Vroeger hadden we een zwart krijtbord, tegenwoordig hebben ze de beschikking over grote computerschermen van 2 x 2 meter. De filmpjes had ik van internet gehaald en ik had een filmpje gekregen van het NPO.

Trouwens over het NPO niets dan goeds in deze, ik kreeg een grote doos vol met stickers, boeken, kleurplaten voor de lagere groepen, knip en vouwwerk, etc etc. Rond 15.15 uur namen we weer afscheid, de kinderen vonden het prachtig en belangrijker, sinds die middag zijn er al negen kinderen komen kijken bij me thuis. En zit er een nieuwe liefhebber bij? Geen idee, eigenlijk ook niet belangrijk, eerst moeten de kinderen kennis maken met deze prachtige sport, en als ze dan echt zelf aangeven ook duiven te willen hebben doen ze het vanzelf wel en zijn dan natuurlijk van harte welkom bij mijn club PV de Vredesduif te Noordwolde.

Afgelopen week kreeg ik een prachtig berichtje over weer 9 nieuwe jeugdleden in St. Philipsland (Zeeland), ook hier heet de postduivenvereniging “de Vredesduif” ! Zou het er toch iets mee te maken hebben? Onze club heet ook “de Vredesduif” zoals u weet en ook wij hebben reeds een stuk of 10 jeugdleden .
Dus als het in Zeeland kan, in Noordwolde kan en op nog veel plaatsen in Nederland….dan kan het ook bij U, dus kom met uw luie reet van de bank af en maak een afspraak bij de dichtstbijzijnde school voor een “duivenmiddag” doen!!

Klimaat op de hokken

Ja lieve mensen, we springen van de hak op de tak, zo gaat het over jeugd en nu weer over klimaat op de hokken. Mijn mening (daar zijn deze twee woorden weer) is dat het klimaat op de hokken moet ten aller tijden behaaglijk zijn. Ik zal het proberen te omschrijven. Wanneer het buiten koud, vochtig weer is moet je op je hokken komen en denken: “hier blijf ik even zitten, heerlijk”. Wanneer het zonnetje buiten schijnt moet het goed in je hok kunnen komen, dus zorg voor een raam aan de oost/zuidoost zijde, de duiven liggen graag op de droge vloer van je hok lekker in de zon met de vleugeltjes gespreid. Maar ook de gezelligheid op je hok is zeer belangrijk, vergelijk dit maar met een woonkamer voor mensen; Als u op verjaardag moet naar iemand en het is in een lege saaie kamer, dan denkt u om 22.00 uur “ik ga naar huis” , maar is het èèn en al gezelligheid in die woonkamer, met van alles te bekijken en lekker knus…dan is het zo 24.00 uur. Dus om weer even terug te komen op “gezelligheid”. Een duif komt natuurlijk terug voor zijn broedbak, voor zijn partner, voor u misschien wel maar zeker ook voor al die motivatie plaatsjes. Dus niet alleen bij uw jonge duiven eens nadenken over gezelligheid en motivatie, doe dit ook gewoon bij uw oude duiven. Maak eens een loopplankje aan de kant, zet eens een vierkant bakje in de hoek van de vloer, laat uw krukje een keer achter op de hokken. Gezelligheid en klimaat op de hokken is heel belangrijk, het kan van een redelijke duif (een 7) zo maar een goede duif maken (een 8).

Onze hokken staan op het zuidoosten gericht, we hebben vrij veel glas aan de voorzijde, we hebben geen glazen pannen of iets anders aan glas in het dak. Aan de voorzijde hebben we geen enkele vorm van ventilatie, dus geen roosters of windbreekgaas. De enige “inlaat” is misschien een kiertje van een paar millimeter bij de invlieggaten. Het plafond bestaat uit schuiven, die bijna dicht staan op zo’n 5 cm na. De dakpannen zijn oud Hollandse, dit is wel belangrijk, ik heb weinig ventilatie dus zou niet presteren als ik dan ook nog “dichte dakpannen” zou hebben. Aan de voorzijde van het dak liggen 3 rijen pannen, aan de achterzijde 5 rijen. Onder de 2e rij van boven liggen kleine blokjes die de pannen iets omhoog drukken. Even een tipje: pak een thermometer leg deze in het hok en even op het plafond, is het plafond iets kouder dan het hok dan is het goed (de warme vervuilde lucht moet iets omhoog kunnen), is het andersom, dus het gebied boven het plafond is warmer dan het hok, gaat er iets fout met de ventilatie.

Leo Heremans

En zo gaan we van klimaat op de hokken weer naar een superspelende liefhebber uit België. Voor mij is Leo Heremans een fenomeen in de duivensport, hoe hij met zijn duiven omgaat, voert en motiveert voor de vluchten grenst aan het ongelofelijke. Het spel met zijn weduwnaars, zijn “lepeltjes” voeren, zijn roodsteen gebruik, zijn “turbo” gebouwde krachtpatsers , zijn motivatie spel met de extra doffer in een kartonnen doos voor de broedbakken. Over alles is nagedacht, gewoon weg ongelofelijk, zijn gedachte over bijproducten, grit, vitaminen en medicatie kunnen we gerust “anders dan anders” noemen. Maar waar Leo steeds op terug komt is de superduif, de duif die de absolute wil moet hebben om eerste prijzen te spelen, de duif die perfect gebouwd moet zijn voor hij een plaatsje in het kweekhok verdiend. Mensen zoals Ad Schaerlaeckens, Willem de Bruijn, Hans Eijerkamp & Znn (die bijna alle toppers kocht op de verkoop), Dirk van Dijck, Verkerk & zn , Kas Meyers en vele anderen hadden dit snel door, die duiven moeten we hebben om snelheid in onze dagfondduiven te krijgen of om gewoon Vitesse kampioen te worden. Het was me een eer Leo, om eens in uw keuken te mogen kijken. En voor de liefhebbers: de eerste Koerier-film van het jaar 2010 gaat over Vitessemannen met o.a. Leo Heremans

Op eigen hok

Gaat het prima, neem eens een kijkje op de nieuwe site www.duivensites.nl/beute en vind daar alles over de kwekers, het systeem, het dagboek, de resultaten en de producten.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
M. van Ginkel

De Marathonvliegers

Gebroeders Homma

Will & Falco Ebben

Gebr. Maas & Zn

Van Elsacker-Jepsen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Nico Haesen

Comb. Gerritsen

Hans de Ruig

Team Noel-Willockx

Fondunie 2000

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens