Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (02-05-10) Open printvriendelijke pagina
Joham Hamstra  2-5-2010
 

Zo, daar zijn we weer. Na een langere droge periode met geregeld, en zeker de laatste dagen echte zomerse dagen is het nu totaal weer anders. Maar hoe kan het ook anders, we zijn het wel gewend. Bij ons hier in Poortugaal was het donderdagavond of de aarde zou vergaan. Donderslagen, lichtflitsen en bakken met regen kwamen van boven. Ook op de vrijdag was het hier tot in de voormiddag kommer en kwel. In de loop van de middag klaarden het op waardoor de duiven toch hun rondjes maken.

Voetbal met de kleine man

Zo, de laatste wedstrijd is weer gespeeld. En echt, het was een wedstrijd om te janken. Ondanks dat was er na afloop taart en kinderchampagne geregeld door de leiders. Nou, je had die mannen moeten zien smullen in de kantine. De trainingen blijven nog even doorgaan en dan is dit dadelijk ook weer afgelopen tot na de zomer. Voor vanmiddag staat de voetbalwedstrijd Feyenoord - Heerenveen in de agenda. Samen met de kleine man naar de voetbal en dan nog wel naar de Kuip ook. Oké, oké, sommige denken nu van ........ Maar ja mensen, ieder heeft zo zijn eigen geliefde club. En geloof me, er is een clublied van, maar echt, "De mooiste club van Nederland is ....., inderdaad, Feyenoord". 

Toch nog wat terug gekomen

Kreeg ik vorige week op de zaterdag nog een jaarling terug, dit overkwam me ook ook op de donderdag en de vrijdag van afgelopen week. Donderdag aan het einde van de middag kreeg ik een doffertje wat ik uit de kweekstal heb gekregen van een maatje van me. Je kon zien dat hij flink gezworven had. Ook op vrijdag, terwijl de duiven los waren kreeg ik er nog één. Dat ook dit duifje flink gezworven had was eveneens meer dan zichtbaar. Maar persoonlijk vindt ik het toch knap dat dit soort duifjes toch nog het thuishonk weten te halen. Als ze dadelijk weer voldoende zijn opgeknapt zullen ze weer ingelast gaan worden voor wat het africhten betreft. 

Africhting zondag 25 mei

Zoals vorige week aangegeven waren alle vliegduiven weer ingekorfd. Om 07:45 uur kregen de duiven de vrijheid en net binnen de twee uur was de eerste thuis. Persoonlijk vindt ik het altijd een goed teken dat ook op dit soort vluchten je betere duiven gewoon voorop zitten. Zo was mijn eerst aankomende duif deze keer mijn "Dani". Dit is een duivin van 2003 en tot nog toe heeft ze 8 op 8 op haar conto staan. In 2008 ging deze duivin voor het eerst mee naar Barcelona en was het mijn tweede (175e nat.) en in 2009 was ze mijn eerste op deze klassieker (324e nat.) en mijn tweede op Perpignan (247e nat.) Maar ook, ondanks de klap bij de jaarlingen heb ik er mijn inziens weer een nieuw favorietje bij zitten. Althans, dat hoop ik zelf dan stiekum! Dit betreft "Mijn Kleine Pietje". Tot nog toe een verhaal apart voor deze duif. Op maandag trouwens ontbreken er nog twee stuks. En wat ik vernomen heb was ook deze africhting een pittige voor de duiven die in de namiddag nog moesten komen. Al met al zijn de jaarlingen nu flink uitgeselecteerd en of de rest allemaal het einde van het seizoen zal halen, tja, dat is nog maar de vraag en zal de tijd leren.

"Mijn Kleine Pietje"

Het zal nu precies een jaar terug geweest zijn toen ik bij Piet de Vogel het beloofde jong kon ophalen. Ik had een jong te goed uit een machtige zoon van de meer dan gekende "Paarsborst". Als ik het jong in handen krijg zeg ik nog gekscherend, "die kan ik gelijk inmanden" zo rap was het duifje. De dag daarna, eerst me eigen piepers naar buiten en als deze wat zijn uitgefladderd haal ik het duifje van Piet even flink door het water zodat hij niet gelijk op de vleugels. Maar wat gebeurde er.

Nog geen minuut buiten gezeten

Nadat het duifje goed nat was gemaakt zet ik hem tussen de andere piepers op de plank. Wat gebeurde, hij schudde zich uit, met een wip zat ie op het dak, vloog naar het dak van het huis en sloeg de lucht in. Hoger, hoger, koos richting en weg was ie. Ik zeg nog wat teleurgesteld tegen het vrouwtje, "nou, daar gaat mijn Paarsborstje". Een dag of drie later, we zitten in de tuin een bakkie te doen als daar plots een duif steekt. Na enkele rondjes valt ie op het huis, vlieg naar het hok en val op de plank. Potverdorrie, hoe kan dat nou, zo jong, weg na nog geen minuut buiten gezeten te hebben en nu toch terug na een dag of drie.

Een ruime week later

Met de gedachten van het voorgande dacht ik zo van, "die verspeel ik niet meer". Het is nog geen week later of het "Paarsborstje", nu omgedoopt tot "Mijn Kleine Pietje" is alweer verdwenen. Na goed twee weken is hij weer terug op het hok. Nou, die zal het wel weten denk ik zo.

Africhten 2010

Zoals in eerdere "Kijk op de Week" verhaaltjes weten jullie dat ik onder mijn jaarlingen een meer dan fikse tik heb gehad. Maar raar hé, "Mijn Kleine Pietje" was de rampzalig verlopen eerste africhting mijn tweede jaarling terwijl hij de vlucht daarop mijn eerste jaarling is en in toaal was het mijn vijfde aankomende duif. Ik kan het mis hebben, maar dit is "echt" geen verkeerde verzeker ik U.

Verders op eigen hok

De eerste eieren zijn er ook al weer bij de kweekduifjes. De jongen, ze komen nog niet buiten de schotel of er liggen ook al weer eieren. Naar mijn weten moeten ze dan wel gezond zijn. Afgelopen vrijdag heb ik de jongen met schotels op de grond geplaatst en in de bakken schone schotels gezet met een nieuw stromatje voor een nieuwe broed. Nog enkele weken en ook de vliegduiven zullen weer gekoppeld gaan worden. Verders zullen er dit weekend geen duiven gespeeld worden, nee, er staat één deze dagen nog een eigen africhting in de agenda en dan zullen er drie weekende voorafgaande aan de koppeling vluchten op het menu staan van 300, 470 en nog een goede 400 km.

Hoe raar kan het zijn

Een ieder van ons maak wel eens dingen mee dat je denkt ...... Maar soms zijn en gebeuren er dingen die eigenlijk alleen bij ons in de duivensport kunnen. Wat is het geval. De overwinnaar van Pommeroeul binnen het samenspel van de L.M.O. (Linker Maasoever en is een rayon van Samenspel 5 Groot Rotterdam) is niet eens lid in dat samenspel.

Wat is het geval

De bewuste liefhebber is enkele jaren geleden overgestapt van het Samenspel Groot Rotterdam naar het Samenspel Rijnmond 2000. Maar wat ik via de wandelgangen heb vernomen behoorden zijn coördinaten thuis in het Samenspel Groot Rotterdam en komt hij hier dan ook op de uitslag. Dit moet besloten zijn door Afdeling 5 door de reglementen van het N.P.O. toegepast te hebben. Geloof me, het moet eigenlijk niet gekker worden, toch!!! Maar buiten dat, het neemt niets weg van de prestatie van de duif van de bewuste liefhebber. Maar dat het raar overkomt, ja, dat is zeker.

Wat vernam ik nog meer

Van mijn buurman die lid is van de Fondclub Groot Rotterdam vernam ik dat er op een vergadering het volgende werd verteld. Voor de liefhebbers om en rond vliegveld Zestienhoven kunnen toch wat problemen de kop op gaan steken in de toekomst. Gezien het toenemende vliegverkeer zal het uitlaten van postduiven aan banden gelegen gaan worden. Hoe het er allemaal uit gaat zien voor de liefhebbers weet ik niet, maar als ik er iets van zou vernemen dan zal ik het zeker vermelden.

Zo, voor deze week laat ik het hier maar weer eens bij en voor een ieder: Tot de volgende kijk op ....

Groet Johan

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

De Marathonvliegers

Gebr. van Toor

Cees van Heijst

Comb. Verweij-de Haan

Cor Drost

Gebroeders Homma

IFC Zeeland

Comb. Gerritsen

Familie Huizer

A. Engelen

Aad Beerendonk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens