Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport, een manier van leven (12) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  10-5-2010
 

Het voorjaar staat voor de deur, de eerste lentedagen liggen achter ons en snel zal iedereen de winter vergeten zijn. De winter heeft ons een aantal maanden stevig in zijn greep gehouden waardoor velen de kweek later zijn begonnen.  Of dit een voor of nadeel zal zijn zullen we aan het einde van seizoen weten. De kwaliteit van de jongen zal niet beter of slechter zijn door een maand later te kweken, maar door later te beginnen met de kweek zal de voorbereiding op het nieuwe seizoen anders zijn.
De tijd die er anders nog was na de kweek zal nu ontbreken terwijl het begin van het nieuwe vliegseizoen voor de deur staat.  We willen allemaal zo goed mogelijk beginnen en als het eenmaal zo ver is kunnen we de klok niet meer terugdraaien als dingen niet zo lopen als we op voorhand bedacht hadden.

Op dit moment zijn we allemaal nog kampioen en hebben we onze eigen favorieten waar we van hopen dat ze zullen schitteren op de komende vluchten.  Die topper van vorig jaar ziet er wellicht nog net zo mooi uit als vorig jaar maar dat zal nooit een garantie zijn dat hij het ook dit jaar weer zal doen. We zullen verrast worden door jaarlingen waarvan we nooit dachten dat ze zo goed zouden worden. Juist dit onbekende maakt de sport zo mooi.  Niemand weet van te voren wat de beste gaat worden.

Duivenmelkers zoeken elkaar vaak op om de ervaringen en verwachtingen met elkaar te delen, dit kan bij collega’s thuis zijn maar vaak gebeurt dit op centrale plaatsen. Ik tref vaak liefhebbers die bijvoorbeeld iedere maandagmorgen elkaar opzoeken en dan het weekend evalueren. Dit “melken” is voor velen net zo mooi als de beleving thuis.

De meeste kampioenenhuldigingen zijn geweest, er zullen nog enkele vooral fondclubs hun kampioenen huldigen maar voor de meeste is het seizoen 2009 nu wel afgesloten. Zoals gebruikelijk was afgelopen weekend de huldiging van” WHZB” maar ook de kampioenenhuldiging van de Noordelijke Unie. Jammer dat twee van dit soort feesten op dezelfde dag werden gehouden.  De Noordelijke Unie huldigde haar kanpioenen met een geweldig feest in Enter. Het bijzondere aan deze competitie is dat Nederlandse en Duitse liefhebbers met elkaar de strijd aangaan.

Terug kijken mag, maar op dit moment moeten we ons focussen op het seizoen dat voor de deur staat. Iedereen is begonnen met het trainen van de vliegduiven. We moeten oppassen dat we de duiven in deze tijd niet te veel forceren. Doordat ze in de winter weinig los zijn geweest moeten de spieren even wennen. Als we te fanatiek de duiven laten trainen kunnen we geconfronteerd worden met duiven met vleugelproblemen. Duiven die dit krijgen herstellen zelden om nog als vliegduif gebruikt te worden. Natuurlijk kan door rust het probleem  soms verholpen worden maar dan zitten we al midden in het vliegseizoen waardoor die duif niet meer gespeeld zal kunnen worden.

Ook het africhten moeten we zeker in deze tijd gedoceerd doen. Doordat de temperatuur nogal laag is zullen duiven die wat langer onderweg zijn totaal uit vorm kunnen raken. De eerste africhtingsvluchten  zijn bedoeld om de duiven hun kompas weer goed te laten zetten. Ze zullen weer in het ritme moeten komen en daarbij speelt de afstand nog geen rol. Met de juiste voorbereiding kan een duif  beter in vorm raken om goed aan de start van het seizoen te komen.   

Op eigen hok zitten de vliegduiven enkele dagen voor de tweede keer te broeden. Dit zal niet langer zijn dan een drie tot vier dagen. Vanaf komende week zitten ze op weduwschap en kunnen we meer werk gaan maken van het africhten. Als het weer het toelaat gaan we ze enkele keren zelf opleren voordat ze met de wagen meegaan. Met het stijgen van de temperatuur zien we de duiven veranderen. Juist dan kun je zien wat warmte en zon met een duif kan doen.

De jonge duiven zijn op dit moment rustig bezig de omgeving aan het verkennen. Ze ruien wat en hebben nog weinig zin om echt te gaan vliegen. Dit stimuleren we ook niet want de voeding bestaat nog uit kweekvoer waardoor de jongen op dit moment nog wat te zwaar zijn. Over een paar weken als ze een lichtere mengeling krijgen worden ze vanzelf actiever.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Gebr. Maas & Zn

J. Doldersum & Zn

IFC Zeeland

Marcel van Zanden

Gert Jan Beute Duivenproducten

Team Noel-Willockx

Gebr. van Toor

Cor Drost

M. van Ginkel

Van Elsacker-Jepsen

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens