Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport, een manier van leven (13) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  15-5-2010
 

Het nieuwe seizoen is begonnen, wie zal er gaan uitblinken op de eerste vluchten? Wie heeft zijn vliegploeg het beste voorbereid? Uitmuntend presteren op de eerste vluchten is een specialisme dat niet komt aanwaaien. De specialisten hebben de moeite genomen om hun ploeg goed af te richten en zij waren op tijd klaar met de kweek om er op tijd te staan. Als de omstandigheden niet al te eenvoudig zijn op de eerste vluchten is het niet vanzelfsprekend om een goede uitslag te maken. De duiven van de specialisten hebben al de nodige kilometers in de vleugels waarmee zij in het voordeel zijn. Als deze duiven ook nog eens een zeer slechte africhtingsvlucht hebben gehad zijn deze duiven scherper dan de rest. Hierdoor ontstaan vaak de grote verschillen met de rest.

Er zijn al veel duiven die tijdens dit koude voorjaar met de africhtsvluchten de weg naar huis zijn kwijt geraakt. Deze duiven zullen als ze al weer thuis komen een aantal weken nodig hebben om weer helemaal fit te zijn. Deze missen dus de echte seizoensstart, voor deze duiven wordt het lastig om weer aan te pikken. Extra voorzichtigheid is dus geboden om de ploeg goed aan de start te krijgen. Vaak zijn er problemen met jaarlingen die als jong alleen maar een paar natourvluchten hebben gedaan. Of met jaarlingen die wegens succes na vier weken zijn ingehouden!!. Beter zou het zijn geweest om ze als jong door te spelen op de NPO vluchten.
De ervaring die ze als jong opdoen bij deze massale lossing geeft ze een voorsprong op diegene die maar een paar korte opleervluchten hebben gehad. Maar omdat men vaak aanvulling nodig heeft zijn we extra voorzichtig. Dit is zelden de weg naar succes met jaarlingen.

De manier van duiven houden staat of valt met de tijd die je beschikbaar hebt. Streef geen doel na wat niet past bij de tijd die je daarvoor hebt. Als je pas vanaf het verzetten van de klok tijd hebt om je doffers te trainen zul je geen supervorm hebben op de vitesse.  Het trainen moet rustig opgebouwd worden en met een geleidelijke voorbereiding lukt het vaak ook wel.
Want voor veel van de hokken die de echte vorm hebben op de eerste vluchten is het moeilijk om deze vast te houden het hele seizoen. De fondliefhebbers die op nest spelen hebben hun vliegduiven pas gekoppeld dus zij zullen er alles aan doen de vorm nog een aantal maanden uit te stellen.

Op eigen hok lijkt het allemaal goed te gaan. De enige graadmeter zullen straks de prestaties op de vluchten zijn. Wij hebben er dit jaar voor gekozen rustiger te starten dan andere jaren.
De doffers worden nog steeds verduisterd en we hebben ze nog steeds maar één keer per dag los. De afgelopen jaren begonnen we pas eind april dus toen werden ze niet meer verduisterd toen het seizoen begon. We zijn benieuwd of het enig verschil zal maken.

Nieuw voor ons wordt het spel met de duivinnen, wat we hier van moeten verwachten is voor ons één groot vraagteken. Dit geeft wel iets extra’s aan de beleving. De voeding van de doffers bestaat uit 1/3 gerry plus en 2/3 superstar plus. De duivinnen krijgen hetzelfde maar dan minder omdat ze anders eerder zullen aanlopen. Tijdens de vitesse blijven we op deze manier voeren. Pas als de eendaagse fondvluchten eraan komen zullen we de voeding gaan aanpassen.

Op het jonge duivenhok heerst nog geen strak regime. We zijn nog niet begonnen met het verduisteren maar een aantal begint toch al wel de dekveren en de nekken kaal te gooien. Op dit moment is het een lusteloze bende. Ze vliegen amper en lopen alleen maar een beetje rond op het dak en in de tuin. Maar dit is geen reden tot ongerustheid, uit ervaring weet ik dat ze wanneer we een lichtere mengeling gaan geven ze spontaan de lucht in zullen gaan. Ook de leeftijd zal hierbij een rol spelen. De mest is in ieder geval goed en dat is op dit moment het belangrijkste.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Haesen

Van Elsacker-Jepsen

Theo de Kruijk

Gebr. van Toor

Huub Hermans

De Marathonvliegers

Familie Huizer

J. Doldersum & Zn

Gebr. Maas & Zn

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!