Het nieuwe seizoen is begonnen, wie zal er gaan uitblinken op de eerste vluchten? Wie heeft zijn vliegploeg het beste voorbereid? Uitmuntend presteren op de eerste vluchten is een specialisme dat niet komt aanwaaien. De specialisten hebben de moeite genomen om hun ploeg goed af te richten en zij waren op tijd klaar met de kweek om er op tijd te staan. Als de omstandigheden niet al te eenvoudig zijn op de eerste vluchten is het niet vanzelfsprekend om een goede uitslag te maken. De duiven van de specialisten hebben al de nodige kilometers in de vleugels waarmee zij in het voordeel zijn. Als deze duiven ook nog eens een zeer slechte africhtingsvlucht hebben gehad zijn deze duiven scherper dan de rest. Hierdoor ontstaan vaak de grote verschillen met de rest.
Er zijn al veel duiven die tijdens dit koude voorjaar met de africhtsvluchten de weg naar huis zijn kwijt geraakt. Deze duiven zullen als ze al weer thuis komen een aantal weken nodig hebben om weer helemaal fit te zijn. Deze missen dus de echte seizoensstart, voor deze duiven wordt het lastig om weer aan te pikken. Extra voorzichtigheid is dus geboden om de ploeg goed aan de start te krijgen. Vaak zijn er problemen met jaarlingen die als jong alleen maar een paar natourvluchten hebben gedaan. Of met jaarlingen die wegens succes na vier weken zijn ingehouden!!. Beter zou het zijn geweest om ze als jong door te spelen op de NPO vluchten. De ervaring die ze als jong opdoen bij deze massale lossing geeft ze een voorsprong op diegene die maar een paar korte opleervluchten hebben gehad. Maar omdat men vaak aanvulling nodig heeft zijn we extra voorzichtig. Dit is zelden de weg naar succes met jaarlingen.
De manier van duiven houden staat of valt met de tijd die je beschikbaar hebt. Streef geen doel na wat niet past bij de tijd die je daarvoor hebt. Als je pas vanaf het verzetten van de klok tijd hebt om je doffers te trainen zul je geen supervorm hebben op de vitesse. Het trainen moet rustig opgebouwd worden en met een geleidelijke voorbereiding lukt het vaak ook wel. Want voor veel van de hokken die de echte vorm hebben op de eerste vluchten is het moeilijk om deze vast te houden het hele seizoen. De fondliefhebbers die op nest spelen hebben hun vliegduiven pas gekoppeld dus zij zullen er alles aan doen de vorm nog een aantal maanden uit te stellen.
Op eigen hok lijkt het allemaal goed te gaan. De enige graadmeter zullen straks de prestaties op de vluchten zijn. Wij hebben er dit jaar voor gekozen rustiger te starten dan andere jaren. De doffers worden nog steeds verduisterd en we hebben ze nog steeds maar één keer per dag los. De afgelopen jaren begonnen we pas eind april dus toen werden ze niet meer verduisterd toen het seizoen begon. We zijn benieuwd of het enig verschil zal maken.
Nieuw voor ons wordt het spel met de duivinnen, wat we hier van moeten verwachten is voor ons één groot vraagteken. Dit geeft wel iets extra’s aan de beleving. De voeding van de doffers bestaat uit 1/3 gerry plus en 2/3 superstar plus. De duivinnen krijgen hetzelfde maar dan minder omdat ze anders eerder zullen aanlopen. Tijdens de vitesse blijven we op deze manier voeren. Pas als de eendaagse fondvluchten eraan komen zullen we de voeding gaan aanpassen.
Op het jonge duivenhok heerst nog geen strak regime. We zijn nog niet begonnen met het verduisteren maar een aantal begint toch al wel de dekveren en de nekken kaal te gooien. Op dit moment is het een lusteloze bende. Ze vliegen amper en lopen alleen maar een beetje rond op het dak en in de tuin. Maar dit is geen reden tot ongerustheid, uit ervaring weet ik dat ze wanneer we een lichtere mengeling gaan geven ze spontaan de lucht in zullen gaan. Ook de leeftijd zal hierbij een rol spelen. De mest is in ieder geval goed en dat is op dit moment het belangrijkste.
|