Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport, een manier van leven (14) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  20-5-2010
 

Het spel zit op de wagen, heel Nederland heeft er nu een aantal vitesse vluchten opzitten dus voor de snelle mannen is het nu hoogseizoen. Het weer is de laatste twee weken op zaterdag perfect dus diegene die hun duiven goed hebben voorbereid kunnen hun klasse laten zien. We zien ook dat er echte specialisten zijn die zelfs op vluchten van minder dan 175 km series draaien voordat de concurrentie een veer heeft gezien. De verliezers hebben altijd een excuus en zelden waardering voor de prestaties van de specialisten, zij zoeken mindere prestaties vaak in pech en zelden in eigen fouten. Maar om tot buitengewone prestaties te komen moet je een goede planning hebben en niet leven van dag tot dag.

Om tot goede prestaties te komen moet je spelen met gezonde sterke duiven die voldoende natuurlijke weerstand hebben. Zolang je vliegduiven rond en veerkrachtig aanvoelen, geen slechte mest produceren en goed vliegen bij huis zullen ze niet erg ziek zijn. Daarbij is het belangrijk dat ze huizen op droge hokken waardoor de kans op een coccidiose besmetting erg klein zal zijn. Wat het geel betreft, hiervoor zijn bepaalde duiven gevoeliger. Maar duiven die van een gevarieerde voeding gebruik maken moeten het geel zelf de baas kunnen. Dit wil niet zeggen dat als ze geen fitte indruk maken je geen dierenarts moet raadplegen. Want spelen met duiven die niet gezond zijn heeft geen zin.

Bovenstaande moet men niet verwarren met geen vorm. Koude tuinhokken die in het voorjaar weinig zonlicht hebben zullen moeilijker in vorm komen dan de droge zolderhokken. De spaarzame voorjaarszon zal de zolderhokken eerder verwarmen dan de tuinhokken waardoor de duiven hierop sneller in conditie komen. Daarbij zal de temperatuur s’nachts lager zijn op een tuinhok waardoor de gemiddelde temperatuur lager is dan op een zolderhok. Dus verwar het niet presteren in het begin van het seizoen, niet met het gemis aan gezonde duiven.
Medicijnen verstrekken aan gezonde duiven zonder vorm geeft zelden succes dus preventieve kuurtjes kan men beter achterwege laten.

Op eigen hok gaat op dit moment alles naar wens. Het resultaat op de eerste vlucht was niet bijzonder maar dit had mijn inziens alles te maken met de matige voorbereiding. Het resultaat op de tweede vlucht was goed waarbij de duiven lieten zien in ieder geval klaar te zijn voor het komende seizoen. Natuurlijk moeten we afwachten hoe een en ander gaat lopen maar de voortekenen geven vertrouwen. De conditie zal nog wel moeten verbeteren maar door de dagelijkse training zien we dat deze groeit. De verduistering bij de oude duiven handhaven we nog twee weken zodat vooral de aanvang van de rui nog even wordt uitgesteld. Op dit moment is conditie bij de doffers beter als bij de duivinnen. Dit komt omdat de doffers in het zolderhok zitten en de duivinnen in het koude tuinhok met open front, waardoor de kou van de nachten het klimaat niet aantrekkelijk maken. Vorm zal in dit hok nog even niet komen, maar de piek voor deze duivinnen moet liggen in de maanden juni en juli dus rustig aan.

De jonge duiven zijn uiteindelijk toch maar gaan vliegen nadat we het menu wat lichter verteerbaar hebben gemaakt. Doordat we lang de eiwitrijke kweekmengeling hebben gegeven was er geen behoefte om te gaan vliegen. Er waren wel enkele jongen die vlogen maar de meeste bleven rustig op dak zitten of de tuin onveilig maken. Nu het ritme erop lijkt te komen kunnen we het regime ook strakker aantrekken. Het wordt nu vliegen of binnen. Het slenteren rond het huis is verleden tijd dus als ze uitgevlogen zijn worden ze direct binnengeroepen.

Voor diegene die hun jonge duiven nog niet hebben laten enten wordt het kort dag. Stel het niet te lang uit want straks moet je gaan africhten en dan moet dit alles achter de rug zijn.
Voor de jongen lijkt het mij beter na de enting een twee weken rustig aan te doen.  Als je dan te lang wacht mis je straks de tijd om de jonge garde klaar te maken voor het seizoen. Er zijn enkele liefhebbers die ook enten tegen Paratyfus en daarna tegen Paramixo. Hier moet wel enkele weken tussen zitten dus je bent bij die voorbereiding al snel een maand verder.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

Super Fondclub G.O.U.

Combinatie Bruggeman

Aad Beerendonk

J. Doldersum & Zn

De Marathonvliegers

A. Engelen

Comb. Verweij-de Haan

Team Noel-Willockx

Theo de Kruijk

IFC Zeeland

Will & Falco Ebben

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Duivenverkoop, gratis adverteren

Gezondere duiven door gezond licht!

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies