Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (09-05-10) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  9-5-2010
 

Het is nog vroeg deze ochtend als ik mijn warme bedje al uit ga. Nee, niet om te pi... maar gewoon, er zijn nog de nodige duiven onderweg. De laptop aan de eettafel neergezet om mijn weekverhaaltje te gaan tikken en zo doende heb ik ook gelijk een mooi zicht op het hok. Of ik zin heb om nu iets te gaan tikken is een geheel ander verhaal maar goed, we gaan er voor !!!   

Na een tweetal moeilijk verlopen vluchten vanuit Pommeroeul van Brabant 2000 op eigen hok kwam er na een weekje rust een afdelingsvlucht vanuit Creil. De weersvoorspellingen waren nu niet echt om over naar huis te schrijven. Maar ja, de duiven moeten nu eenmaal toch kilometers maken en is het echt slecht, ach, dan gaan ze er toch niet uit. Nou, wat kwamen we met zijn allen toch mooi bedrogen uit en vermoedelijk hebben de mannen achter de schermen op een geheel ander verloop gehoopt dan dat deze vlucht werkelijk verliep. Al vroeg in de ochtend konden de leden van afdeling 5 zien dat de duiven te Creil er om 07:55 uur uit gingen. Mede hierdoor zijn denkelijk ook andere overstag gegaan om te gaan lossen. Maar goed, het blijft altijd moeilijk in dit soort situaties. 33 had ik er mee gedaan en een enkele jaarling had ik thuis gehouden. De eerste duiven in de regio gaan hier vallen zo rond half één. Iets na de klok van 13:00 uur heb ik mijn eerste en goed een uur later zijn er slechts een drietal terug. Rond de klok van kwart voor negen in de avond staat de teller op 24. Ja, de duiven kwamen echt druppels gewijs af. Tja, het was met recht een vlucht om ....... Hopelijk komen er in de loop van deze dag nog een enkele thuis want na een paar van dit soort vluchten zakt de ....... Maar naar buiten kijkend is het weer nu niet echt .... Terwijl ik een rondje met de hond liep voelde ik een enkele spetter regen en ja, dan han hou ik mijn hart vast !!! 

"Mijn Kleine Pietje".
Vorige week schreef ik over "Mijn Kleine Pietje". Tja mensen, wat is nu een goeie? Ja, ik weet het wel hoor maar we hebben en denken (gelukkig maar) hier toch allemaal anders over. Maar het boven genoemde duifje is mijn inziens zeker geen verkeerde. Weer was hij mijn eerste jaarling op het hok. Hij is nu drie keer gespeeld en is vervolgens een keer mijn 2e, 1e en 1e jaarling geweest. Persoonlijk zie ik dit toch maar wat graag. Maar nogmaals, als je denk dat je een bruikbare heb, ik praat niet eens meer over een goeie, ja, voor je het weet ben je hem kwijt met dit soort voornoemde vluchten.

Hoeveel klappen kan je verwerken.
Als ik op zaterdagavond een bestuurder van het samenspel op bel met de vraag of ik hem kan feliciteren is zijn reactie even kort als begrijpelijk met "nee". Niet dat hij trots is op een overwinning hoor, nee, in tegendeel zelfs. Maar op zo'n vlucht, met zoveel duiven nog onderweg !!! Zelf was hij onderweg naar een liefhebber die hem had verteld per direct te stoppen. De man in kwestie kon er niet meer tegen. Zelf, als ik kijk in het hokje denk ik van ...... Daarom stelde ik mezelf de vraag, hoeveel klappen kan je verwerken Hamstra? Oké, ik laat me niet snel uit het veld slaan maar dat dit soort vluchten je geen goed doen. Of doen ze je juist wel goed !!! Kijkend naar hoe ik altijd selecteer en ook aanschouw wat er nog zit, ja, dan zal ik zeker aankomende winter maar een zeer beperkt ploegje oude duiven hebben. Maar goed, dit kan misschien ook wel je sterke kant zijn juist. Ja ja, ik blijf positief.     

Vlucht naar de Toekomst.
Alle leden hebben afgelopen week een prachtig boekwerk (blad) binnen gekregen van de N.P.O. Mijn eerste indruk is dan ook dat het een mooi geheel is. Na een groot gedeelte gelezen te hebben denk ik zo van, ja, dat zit zeker niet slecht in elkaar. Alleen ik, als zo gezegd Marathonvlieger van de ochtendlossing ben met de keuze van Marseille nou niet echt te ...... nee, ik had in deze toch een andere vlucht genomen. Maar goed, wie weet zal één en ander nog veranderd gaan worden. En eerlijk is eerlijk, zoals mijn eigen planning er uit is komen te zien qua vluchten die gespeeld zullen gaan worden staat Marseille hier toch niet meer in de agenda.

Controle.
Zo, het was een rustige week afgelopen week voor wat het werken betreft. Woensdag waren we vrij en donderdag en vrijdag had ik een snipperdag genomen. Ook voor volgende week vrijdag staat er een snipperdag in de agenda, dus al met al heb ik enkele lekkere lange weekenden in het vooruitzicht. Dit was voor mij tevens een mooie gelegenheid om even bij de Weerd (Jan van Wanrooy) langs te gaan. Met een vijftal duiven en enkele zakjes mest ben ik op donderdagochtend samen met Tim naar de Weerd geweest. Het was deze donderdag een leuk ontvangst hier in Breda. Even met Henk gesproken, een bakkie koffie met Yvon (de charmante assistente bij de Weerd) en toen was Jan gereed en hebben we alles besproken en nagekeken. Eigenlijk was alles goed op de mest van de kweekduiven na. Ja, hier zat, ondanks geregeld eerdere controle en recentelijk geen andere duiven bijgehaald te hebben toch een eitje van een spoelworm in. Er is wel een enkele duif bijgehaald deze winter en schijnbaar is tijdens voorgaande onderzoeken niets geconstateerd. Dit geeft mij maar weer een bevestiging dat je nooit een controle voor Jan Lul laat doen. Maar goed, ook hier zullen de meningen over verdeeld zijn !!! En met de totale uitslag ging ik toch weer meer dan tevreden huiswaarts.

Forme.
Dat de duiven nog niet de tekenen hebben van forme en er klaar voor zijn mogen duidelijk zijn. Nee, voor wat dat betreft worden ze juist nog heel rustig gehouden. Geen olie, snoepzaad of wat dan ook komt er nog aan te pas. Wel zijn begin mei de ATX verwarmingsplaten ingesteld op een 60/65% luchtvochtigheid. En dan kijkend met dagen als afgelopen zondag en maandag, en trouwens, ook deze ochtend ja, dan is het zeer aangenaam in het hok. Dadelijk na het koppelen op 25 mei zal ook het licht weer dagelijks branden op de hokken. Dit doe ik sinds twee jaar en ben ik gaan doen op advies van Ronald Geerdink. Gewoon dagelijks, bij mooi of minder mooi weer het licht laten branden zodat de duiven altijd dezelde belichting hebben. Kijk maar eens naar de laatste dagen, dan is het donker en somber buiten maar ook op het hok.

Een forme opbouw.
Kan je forme beinvloeden? Mijn inziens, en U zal er net zo over denken kan je dat wel degelijk beinvloeden. Of je forme altijd op het juiste moment kan hebben wanneer je het wil hebben is een geheel ander punt. Hier krijgen de duiven daarom dan ook tot aan het koppelen een gewone standdaard vliegmengeling wat nog wat aangevuld is met een rust mengeling. Hierna zal ik met de diverse mengelingen van de firma Matador gaan werken. Maar ook zal dan zoals hiervoor omschreven het licht gaan branden. Er komt dagelijks na de training, wat ze enkel hier in de avond doen een snuifje snoepzaad in de bakken. En dat zijn zomaar enkele kleine aanpassingen waardoor ik persoonlijk hoop dat ze dadelijk, wanneer ze goed moeten zitten ook daadwerkelijk goed zitten.

Spelen met de afdeling.
Zoals vorige week aangegeven staan er voor de komende weken enkele vluchten van en via de eigen afdeling op stapel. Vooraf hebben ze enkele africhtingsvluchten vanuit Pommeroeul gekregen. Zo zouden ze nu in enkele weken tijd, zo net voorafgaande aan het koppelen de vluchten Creil, Orleans en Ablis krijgen te verwerken. Maar gezien de vlucht van gisteren zal Orleans komen te vervallen voor die van mij. Nee, ze zullen nu op vrijdagavond de mand in gaan voor St. Quentin en Orleans zal ik laten schieten. En als het dan goed verloopt krijgen ze de week daarna nog wel Ablis. Het blijkt maar weer hoe moeilijk het is om planningen te maken !!! Als ze deze vluchten verwerkt hebben zouden en hebben ze meer dan genoeg kilometers gemaakt voor wat het grote werk aangaat. Misschien als ze dan dadelijk op eieren zitten dat ze nog een zondagvluchtje krijgen vanuit Pommeroeul en anders worden ze enkel zelf nog maar weggebracht tot het moment van ........., inderdaad, tot het moment van inkorven.

Terwijl ik de laatste regels aan het papier (laptop) toe vertrouw van deze uitgave van mijn "Kijk op de Week" is het nog zeer vroeg. De klok geeft 06:32 uur aan. Je zo haast denken dat je met een overnachtvlucht bezig ben.

Zo, voor deze week laat ik het hier maar weer eens bij. Tot de volgende kijk op...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Aad Beerendonk

Team Noel-Willockx

Gebroeders Homma

Comb. Gerritsen

Fondunie 2000

Combinatie Lokhorst

Hans de Ruig

Super Fondclub G.O.U.

Comb. Verweij-de Haan

Cor Drost

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!