Heeft u de 'Vlucht naar de toekomst' al gezien? Ik heb de speciale uitgave vandaag met veel plezier gelezen en ik ben blij dat deze stap naar vernieuwing is ingezet.
Mijn grootste belangstelling trok het nieuwe vliegprogramma. Zelf irriteer ik me eigenlijk al jaren aan de wijze waarop de wedvluchten in Nederland worden ingedeeld, ik heb dit in eerdere bijdragen op onze website dan ook niet onder stoelen of banken gestoken. De ene afdeling begint eind april, de andere half maart. In Brabant hebben ze dagfondvluchten van bijna 700 kilometer, in Friesland hebben ze alleen vluchten van tussen de 500 en 600 kilometer. Wij in Gelderland hebben zeven jonge-duivenvluchten, in Zuid-Holland hebben ze er elf. Vitessevluchten idem dito en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarbij komt dat competities zoals WHZB daar eigenlijk onvoldoende rekening mee houden. De 'Beste Liefhebbers' en eigenaren van de ‘Beste Doffer’ en ‘Beste Duivin’ komen eigenlijk altijd uit afdelingen met de meeste vluchten op het programma. In sommige afdelingen ben je in deze competitie dan ook al uitgeschakeld voordat het vliegseizoen is begonnen!
Als fanatieke duivensporter raak ik dus weleens gefrustreerd van deze oneerlijke wantoestanden. Voor mij was het dan ook een verademing toen ik ‘De Vlucht’ doorbladerde. We krijgen allemaal ieder weekend eenzelfde soort vlucht . Daarbij kan iedereen het spel spelen wat hij wil. Zo ben ik een liefhebber van dagfondvluchten, die hadden wij eigenlijk maar één in onze afdeling. Vluchten tussen de 500 en 600 kilometer beschouw ik anno 2010 meer als verre midfondvluchten, 'zware halve fond' zoals de Belgen zeggen. Eindelijk gaat het gat opgevuld worden en krijgen we weer vluchten tussen de 700 en 800 kilometer. Die hebben we in de meeste afdelingen tientallen jaren niet gehad en deze behoren in België en andere landen tot de populairste wedstrijden!
Ook met de jonge duiven krijgen we weer vluchten met meer spanning. Is het nu zo dat de meeste vluchten welke voor de jongen worden vervlogen beneden de 200 kilometer zijn, straks krijgen we weer drie derbyvluchten van tussen de 400 en 500 kilometer op het programma. Als je daar niet van houdt kun je wekelijks inkorven voor een vitessevlucht, fantastisch toch! Jammer dat we niet verder dan 500 kilometer gaan, maar deze concessie aan de specialisten gaat de NPO blijkbaar te ver.
Ik voorzie wel problemen voor de minimum duivenaantallen op de concoursen die voor de kampioenschappen die behaald moeten worden. Op de vitesse zijn dit er 750, op de midfond 1.500 en op de eendaagse 3.000. In sommige afdelingen komen ze nu al nauwelijks aan 3.000 duiven op de eendaagse fond en ik verwacht niet dat er bij ons tijdens bijvoorbeeld de 'midfond 2' periode in augustus nog 3.000 oude duiven komen. Niet in de kring, ook niet in de regio en misschien zelfs niet in afdelingsverband. De huidige indeling gaat op de schop, maar om dergelijke aantallen te halen moet je wel heel grote spelverbanden hebben, maar het kan zijn dat ik dit helemaal verkeerd zie.
Ook wat betreft de kampioenschappen in ons land worden er mijn inziens positieve veranderingen doorgevoerd. Nu zijn er zijn plekken waar de grote liefhebbers zo worden bevoordeeld dat ik niet begrijp dat er nog ruim 20.000 duivensporters in Nederland over zijn. Daar tellen ze gewoon de eerste twee uit de klok, vooral bij diverse fondclubs is dit het geval. Iemand met 200 duiven mee moet er twee pakken voor de punten, en iemand met 4 duifjes mee ook. Onbegrijpelijk. Bij ons in het samenspel spelen we 1 op 10. Op zich is dat een redelijk eerlijk systeem. Het nadeel van 1 op 10 vliegen is dat je, wanneer je bijvoorbeeld 10 weduwnaars hebt, kampioen wordt als je één heel goede duif op je hok hebt. Ik vind dat je per tien duiven die je speelt toch minimaal twee of drie goede moet hebben om kampioen te mogen worden. De NPO wil dus naar een ander systeem toe, namelijk verfijnd 1 op 4 vliegen. Ik vind dat een eerlijk systeem waarbij het voor heel grote korvers wat moeilijker is om aan een groot aantal punten te komen. Ik vind echter dat dit nadeel niet opweegt tegenover de voordelen die grote liefhebbers hebben. Zij hebben de keus en kunnen na bijvoorbeeld vijf vluchten de helft (de duiven die het niet doen) thuislaten en alleen met de beste verder spelen. Die luxe heeft iemand met 8 weduwnaars niet. Ook het aangewezen kampioenschap zal verdwijnen. Van mij hoeft het niet te verdwijnen, ik heb bewondering voor mensen die steeds hun aangewezen duif pakken, maar ik vind nu het wel te zwaar wegen in de Nationale kampioenschappen (50%). In België tellen overigens alleen de aangewezen duiven voor de Nationale kampioenschappen, dat is weer het andere uiterste!
Ik ben benieuwd of de veranderingen allemaal worden doorgevoerd, ik hoop het.
Bron: www.duivensites.nl/ebben
|