Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Lossen en frontlijnen Open printvriendelijke pagina
Wiebren van Stralen  10-5-2010
 

Ze keken me wat meewarig aan vrijdagavond in het clubhuis van Douwenocht, je zag ze denken "Heb je die voorzitter weer zonder duiven". Ik ben al geen schoolvoorbeeld van voorbereiding dit seizoen, heb nog maar twee vluchten ingemand. Nu was de directe aanleiding de voorspelde storing van zaterdag, met een duidelijke frontlijn van Den Helder naar Roermond, langzaam zuidwestwaarts schuivend. Zo'n regengebied gaat gepaard met slecht zicht, lage bewolking en nu ook nog met lage temperaturen en een noordoostelijke wind. Kortom, voor mij reden om de inkorving door te schuiven naar zaterdagmiddag op Urk. PV Flevoland levert duiven aan bij Brabant2000 en ook die zaten in Pommeroeul. Er gingen erveertien in de mand, de jaarlingdoffers van vorige week en vier doffers die waarschijnlijk Bordeaux ZLU gaan vliegen.

Zaterdag pakte inderdaad slecht uit, veel duiven die laat of heel laat hun hok bereiken en door het kilometers omvliegen (duiven gaan niet door een front maar er omheen) ook wat uit het ritme van een mooie voorbereiding.

Die slechte vluchten bij passerende frontale zones, daar moeten we nu toch wel eens wat van leren met z'n allen zou je zo zeggen. Limoges '08 was een duidelijk voorbeeld, maar ook de Duitslandvluchten waaronder München '06. Het WIS/WAS-rapport heeft het duidelijk laten zien; bij 13 van de 20 slecht verlopen vluchten is er sprake van zo'n frontale zone. Verder zijn twee andere onderzoekers ook helder:

Frontale zones (Den Tonkelaar):
“Het blijkt dat voor de meeste postduiven het passeren van een frontale zone – die soms maar enkele tientallen kilometers breed is, met motregen, regen, mist en vooral laaghangende stratusbewolking – een onoverkomelijke
zaak is”.

Frontale storing (Schietecat):
In 3 op de 4 gevallen waar een frontaal systeem werd vastgesteld werd er een minder goed tot duidelijk gestoord vluchtverloop vastgesteld.

Het vertalen van onderzoek in beleid en vooral het toepassen bij het lossen van duiven, is nog niet zo gemakkelijk bleek afgelopen zaterdag wel weer. Ook de week ervoor, toen was er een flink deel van het Nederlandse vlieggebied onder invloed van een trog. Nu was eigenlijk 'code rood' op z'n plaats, zoals die in de tabel van de WOWD duidelijk naar voren komt (zie onder). Toch maar weer eens het rapport van de WOWD boven water halen? Klik hier om het te lezen.

Wie er meer over wil weten duikt eens een zoekmachine in en vooral het rapport van de WOWD lijkt me verplichte kost. Uiteindelijk kiest een liefhebber voor inkorven of thuislaten...

 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Gebr. Maas & Zn

Van Elsacker-Jepsen

Johan Hamstra

IFC Zeeland

Cor Drost

De Marathonvliegers

Gert Jan Beute Duivenproducten

Familie Huizer

Gebr. van Toor

Combinatie Lokhorst

Nico Jan Koenders

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens