Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Seizoensperikelen (1) Open printvriendelijke pagina
Jaco van Nieuwamerongen  15-5-2010
 

Baalt U ook zo van dit voorjaar? Wat een kou, de zomerjas is niet dik genoeg, laat staan dat die uit kan. Ik kan me niet herinneren dat het de laatste jaren zo koud is geweest in mei en eind april. Dit weekend hebben een aantal afdelingen de eerste dagfondvlucht. Ik denk: Veel plezier ermee!!! Als de duiven op tijd gelost worden, dan hebben ze in Frankrijk misschien net 10 graden en als alles meezit komen ze ’s middags in Nederland aan met zo’n 15 graden. Duiven die in vorm zijn en vroeg op de klep vallen, zullen er geen last van hebben. Zeker als ze eenmaal thuis zijn en goed gevoerd worden. De duiven die er wat langer overdoen, omdat ze nog niet de ‘zomerse’ vorm hebben, krijgen na vorige week weer een knauw en worden verder achteruit geworpen. Terwijl in deze periode de vluchten juist de duiven in vorm zouden moeten brengen. De kou werkt hier niet aan mee. Maar dat maakt allemaal niet uit: het is half mei en er moet gevlogen worden. Dus inkorven maar !!!

Ritme

Een aantal weken geleden schreef ik een artikeltje over de voorbereidingen op de eerste overnachtvlucht. Ik liet daar een aantal manieren van opleren zien, die door goede liefhebbers wordt gehanteerd. Ik liet daar doorschemeren dat ikzelf (en mijn vader) ritme belangrijker vind dan kilometers. Door dit koude voorjaar hebben we de duiven nu (15 mei) nog niet verder gehad dan Lommel (ca. 85 km). Dat was op 24 april toen de thermometer in de middag eindelijk eens de 15 graden was gepasseerd. Daarna zijn ze nog een keer naar Wamel (25 km) geweest en verder zijn ze niet weggeweest. Van ritme is nog totaal geen sprake. Veel liefhebbers snappen niet waarom wij zo voorzichtig zijn. Al die kou lijkt ons gewoon niet goed voor de duiven, vergt veel van de reserves van de duiven en die reserves hebben ze nodig om St. Vincent e.d. aan te kunnen. Brive heeft voor ons gewoon geen hoge prioriteit. Als de weersverbetering een beetje doorzet, gaan ze dit weekend in de middag (als de temperatuur wat beter is) naar St. Job in ’t Goor (103 km), woensdag naar Strombeek (150 km) en het weekend daarna naar Morlincourt (325 km). Als dit plan doorgang kan vinden, hebben de Brive duiven 800 km voorbereiding gehad en voor ervaren duiven moet dat genoeg zijn. Ideaal is het niet, maar inkorven voor vluchten die gelost worden met temperaturen rond de 5 graden vinden wij nog minder ideaal. Als het weer tegenvalt, is het heel goed mogelijk dat we Brive overslaan. Het seizoen is nog lang en kampioenschappen zijn bij ons ondergeschikt aan de conditie van de duiven en de mooie individuele vluchten die hopelijk nog komen.

Afgelopen weekend

Het afgelopen weekend is voor bijna alle liefhebbers niet goed verlopen. De verliezen vielen uiteindelijk wel mee, maar toch zijn er goede duiven en onervaren duiven achtergebleven. Lossen met een actief front met buien is vragen om problemen. Veel liefhebbers hebben van dit weekend nog weken last en sommige het hele seizoen, omdat ze gewoon goede duiven kwijt zijn. De programmaspelers hebben geen keus (tenminste nauwelijks). Ze moeten meedoen voor de punten en je gaat ervan uit dat de duiven op een verantwoorde manier gelost worden en dan heb je vertrouwen dat het goed komt. Wat ik niet begrijp is, dat veel (de meeste) specialisten gaan inkorven met zulke matige vooruitzichten. Of wordt er niet naar de verwachtingen gekeken, maar alleen naar het vliegprogramma. Het lijkt erop!

Het eerste dagfondweekend

Wat me verder is opgevallen als ik mensen spreek, dat ze gelijk alle duiven op de eerste dagfondvlucht spelen. Terwijl er nog vijf dagfondvluchten komen. Moeten die duiven al die zes vluchten volhouden? Als ik dat enkele liefhebbers vraag, zeggen: Ja, waarom niet? En er waren er zelfs een paar die daar niet over hadden nagedacht. Ik neem aan dat de goede (verstandige) liefhebbers een ploegje hebben thuis gelaten of nog beter op een kort vluchtje hebben gespeeld, zodat ze de laatste twee dagfondvluchten ook nog duiven hebben die kunnen pieken. Zeker met dit frisse weer. Maar als ik de meeste duivenliefhebbers spreek, krijg ik het gevoel dat ik teveel over de duiven en het spelletje nadenk, zelfs over disciplines waar ikzelf niet aan mee doe, denk ik mee. Ik blijf er over nadenken en zal mijn hersenspinsels af en toe aan het papier (of beeldscherm) toevertrouwen.

Ik de hoop op beter weer en zeg ik tot een volgende keer!!!

Jaco van Nieuwamerongen

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Hoeck-Noel

Team Noel-Willockx

Combinatie Bruggeman

Gert Jan Beute Duivenproducten

IFC Zeeland

IFC Hoogerheide

Aad Beerendonk

Gertjan Knoop

Fondunie 2000

Cor Drost

Will & Falco Ebben

Nico Haesen

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens