Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kies mannen! Open printvriendelijke pagina
Vieux Bleu  19-5-2010
 

Nee, vrouwen zijn er niet bij. Het zijn niet voor niks kiesmannen. Weinig jonge mannen ook trouwens, een goede afspiegeling dus van de duivensport. Want die wordt ook meest beoefend door (oude) mannen. Ik mag dat zeggen, ik ben pas écht oud. Naar het schijnt kijkt diezelfde duivensport reikhalzend uit naar verandering. Best logisch dus dat het hoofdbestuur nu met een ‘vlucht naar de toekomst’ is gekomen.
Hebt u het boekje gelezen? De glossy van Albert Jan en z’n maten? Ik wel, van voor naar achter, van links  naar rechts. En het viel me mee! Het viel me trouwens ook tegen! Dat zal ik uitleggen.

Meevaller

Wat me meeviel was dat er verschillende heilige huisjes worden neergehaald. Een vliegschema omtoveren tot een inkorfschema, is op z’n minst gedurfd. Niet vanwege de inhoud, want die wordt al jaren geopperd. Ook niet vanwege een andere woord voor hetzelfde begrip, want dat hoort bij veranderprocessen. Maar wel vanwege het feit dat zo’n nieuw schema per discipline wordt ingericht en niet meer in het keurslijf hoeft van het Generaal Kampioenschap. De Generaal bepaalt immers altijd en overal de discussies die er gevoerd worden. Ja, we kunnen wel een vakantieperiode doen, maar dat kan niet vanwege het Generaal. Ja, we kunnen wel tien vitessevluchten achtermekaar doen, maar hoe moet het dan met de opbouw voor de dagfond……….die telt immers voor Generaal.
Verder is de uitslag al sinds mensenheugenis 1 op 4 vervlogen, dus logisch dat dit nu ook eens met de kampioenschappen gaat gebeuren. En kleine hokken tegen grote meneren, ook daar komt nu landelijk onderscheid lees ik. Kortom, voor het spel is dat positief. Natuurlijk zit niet alles nog helemaal fantastisch inelkaar, maar daar kan nog over gediscussieerd worden. Per discipline weliswaar, want de tijd dat iedereen over alles mee kon praten ligt achter ons. Ook dat is een goede zaak. Want weet zo’n trage fondter nu van vitesse, wat weet zo’n zenuwpees nou van lang wachten?

Tegenvaller

Wat het NPO-bestuur gaat doen en wil uitvoeren, daar verandert de vlotte en praktische toon plotsklaps in ‘proza’. Vele nietszeggende teksten, waardoor uitvoering, organisatie en het vervolg beslist niet bij iedereen recht op de klep zullen landen. Het komt nou niet direct bij je binnen als de lange ‘piiieeep’ van de eerste vroegopdeklep, of het klokken van de gummi zo je wilt. Waarom dat zo is, dat is logisch. Glashelder omschrijven dat het over is met de jarenlange lithanie terwijl er weer meer dan duizend leden opstappen, dat komt nu eenmaal te hard aan.
Heel hoopgevend staat er op bladzijde 37 nog heel duidelijk: “De structuur volgt de sport”.
Mijn voorspelling is een andere, we gaan door met het adagium wat we al hadden: “De structuur verlamt de sport”. Er komen werkgroepen, ze lopen op de weg van de verandering en stap voor stap worden de veranderingen doorgetrokken naar de werkorganisatie en toegespitst op de ontwikkeling……….gaap…..zucht! Eén van de meest tegenvallende zinnen uit het boekje: Het begrip leiderschap zal verder worden uitgewerkt.

Brammetje

Juist daar wringt het schoentje, bij dat leiderschap. Want hoewel het in bedekte termen is opgeschreven, zit de grote verandering niet in het uitwerken van de slogan ‘hoe zouden we de sport inrichten als we er vandaag mee zouden beginnen?’. Nee, veeleer wordt de discussie op 31 mei (en vast ook al eerder), ‘hoe kunnen we de sport net zolang houden zoals ze vandaag is totdat we in een inrichting zitten?’. Voorbeeld is de bijdrage van Walpot in het NP-Orgaan, die dan wel ‘eindelijk’ verzucht over het glossy-blaadje wat op de deurmat viel, maar aan het eind niet verder komt dan de bekrompen constatering dat het voor ‘de fondspelers’ een waardeloos stuk is. Net zo goed als dat A.S. niet mag vinden dat het belachelijk is dat er 500 duiven worden ingekorfd op Bourges door de Barcelona-loft.  Het stikt in de duivensport van de weduwnaartjes die luid koerend en klepperend hun eigen territorium verdedigen, liever buurman’s bak veroveren en z’n duivin verschalken. Zoals een hond op z’n baas gaat lijken (of is het andersom), zo is het bij duivenmelkers schijnbaar ook.
De één heeft een duivenkrant, een ander doet in tweedehandsduivenverkoop en vindt dat het z’n eigen zaak is wat hij roept en wat hij schrijft. Strikt genomen is dat natuurlijk zo. Weer iemand anders  heeft een website waar de waarheid wordt verkondigd. Het dient waarschijnlijk vooral als compensatie van die te kleine dofferpiemeltjes, want iedere uiting is er toch vooral een om het eigen gelijk te versterken en een ander in de hoek te zetten (z’n bak weg te kapen en z’n duivin te veroveren). Leiderschap is ver te zoeken omdat er zovele weduwnaartjes (letterlijk, want hun vrouw heeft hen geestelijk allang verlaten) rondtoeren met bolle krop en hol gekoer. Iedereen is z’n eigen broedhok aan het verdedigen en realiseert zich niet dat je met 1 goede weduwnaar geen Generaal wordt!

Niet kies?

In één ding geef ik Bram gelijk, het is een waardeloos stuk! Het houdt rekening met de toekomst, het erkent de noodzaak van verandering en het geeft ruimte voor verschillende meningen. En dat willen we niet in de duivensport! We willen lekker zelf bepalen hoevaak, hoever en hoe hard we onze duiven spelen. We willen best wat nieuwe aanwas, maar ze moeten zichzelf wel melden en hun kop houden als de grote mensen praten. Tja, en voor de kiesmannen is het helemaal een waardeloos stuk, want zij kunnen lezen dat er naast henzelf ook nog mensen die verstand van het spelletje hebben bijkomen in de vergadering. En juist die mensen hebben ze volledig genegeerd in hun ambitie om toch vooral maar lang te blijven zitten totdat het Hare Majesteit misschien ook eens een keer behaagd……Als je dan toch werkelijk niets betekent in de maatschappij, dan in godsnaam maar een lintje omdat je al 30 jaar kiesman NPO was, toch?

Of zijn al deze onbezoldigde nestduiven ter goeder trouw in hun bedoeling om de duivensport te besturen? Trekken ze zich werkelijk wat aan van de medeleden in hun afdeling, snappen ze inmiddels ook dat het tijd voor verandering is? Hebben ze ontdekt dat er een nieuwe spelmethode nodig is om vooruit te komen, dat er nieuw elan, misschien wel een nieuw hok nodig is om tot betere prestaties te komen? Nauwlettend houd ik de websites van de afdelingen in de gaten voor al hun extra bijzondere ledenvergaderingen. Want als kiesman kun je toch niet naar Wijchen op 31 mei zonder eerst je achterban te raadplegen?

Tuurlijk wel, want niemand doet dat! Je stemt het gewoon af, zegt dat het veel te snel gaat en dat je het voor het eerst zag. Immers, de leden hebben ook al van je geaccepteerd dat je zonder verantwoording af te leggen instemt met een startdocument en een basisdocument. Dan zijn ze vast ook wel zo dom om je met applaus te begroeten als je op de najaarsvergadering uitlegt dat je het einddocument hebt weggestemd omdat het je allemaal veel te ver ging... wordt je misschien toch nog eens zo’n stoere weduwnaar...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Team Noel-Willockx

Huub Hermans

Super Fondclub G.O.U.

Nico Haesen

Fondunie 2000

Cees van Heijst

Will & Falco Ebben

IFC Hoogerheide

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Combinatie Bruggeman

A. Engelen

Gebr. Maas & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!