Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nog steeds zonder medicatie! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  22-5-2010
 

Het is zondag 16 mei 2010, ik zit op kantoor van het tankstation waar ik werk. Lekker in de tijd van de baas even een column schrijven, kan het nog mooier?
Gisteren hebben we de eerste NPO vlucht van het jaar gehad, en dan bedoel ik natuurlijk op de eendaagse fond (ik zag namelijk al NPO vluchten Vitesse).
We zouden spelen vanuit La Ferte S/Jouarre maar dit werd Signy Signetz wat voor ons een afstand had van 490 km. Het werd voor ons een prachtige vlucht maar daarover later meer.

Medicatie

We zijn zoals u weet dit jaar gestopt met het gebruik van medicijnen, en dan bedoelen we natuurlijk de voorbehoedende kuurtjes en de ontsmettingmixen na de vluchten. Nu hebben we tientallen jaren vaste schema’s gebruikt en met groot succes kan ik wel zeggen, dus was het even wennen om daar van af te stappen. Door de informatie die ik kreeg van en de gesprekken die ik voerde met o.a. Peter Boskamp (Duivenarts uit Beek), Gunter Prange (Super speler uit Duitsland) en Nanne Wolff (Duivenarts uit Hattemerbroek) betreffende natuurlijke weerstand en het gebruik van conditie verhogende middelen, ben ik me daar in gaan verdiepen en heb de knoop doorgehakt. We gaan een jaar test draaien voor U. Het schema wat ik al jaren propagandeer is ontzettend goed, ik kan haast zeggen dat iedereen die het gebruikt beter speelt dan ooit te voren, dus dat is inclusief de vaste medicatie. Waar komt het door? Veel liefhebbers komen zelden of nooit bij een dierenarts, ze hebben dus toch regelmatig ziektes onder de duiven maar zien of merken het niet eens. U moet niet vergeten dat een groot percentage van de liefhebbers niet aan hun duiven kan zien of er iets aan scheelt. En als die liefhebbers een vast schema gaan hanteren met op zaterdag en zondag een ontsmettingmix, op donderdag wat voor de luchtwegen en 1 x per 3 weken een geeltablet, die hebben dus geen of in ieder geval veel minder last van de verscholen probleempjes die ze niet zien. Ook wij hebben dus tientallen jaren dit schema gebruikt (al kwamen wij wel iedere maand bij de duivenarts).
Vanaf de natour 2009 zijn we dus begonnen met een “natuurlijke aanpak” , geen geelkuur meer op eieren, geen ontsmettingmix op zaterdag en zondag, geen ornithosepoeder door het water op donderdag en geen geeltabletten meer iedere drie weken.
Vanaf de natour 2009, komen we wel minstens twee maal per week op consult bij dokter Nanne Wolff te Hattemerbroek. En tot nu toe vond hij niets, geen luchtweginfecties, geen geel, coccidiose en of wormen. Dus iedere keer is zijn oordeel: ze zijn supergezond, nog geen medicatie. En dat dit nog steeds goed gaat ziet u aan onze uitslagen.
Is het bekende Beute Schema (Beyers Elite Enzymix Modern System) verder nog veranderd? Neen, eigenlijk niet. Op zondag krijgen de duiven Herstel-Power en Beute Sport over het voer, op maandag en woensdag krijgen ze Prange Suppe door het water. Wel moet ik zeggen dat in de week van inmanden voor de dagfond de dinsdag ook Prange Suppe word gegeven, en op dinsdag, woensdag en donderdag Herstel-Power (96% eiwit) over het voer gaat.
Wanneer u alleen korte vluchten speelt is het voldoende om alleen op zondag Herstel-Power en Beute sport te geven (althans in ons schema), maar bij dagfond en overnachtfond heb ik toch graag wat extra brandstof in het tankje.
De vraag die ik iedere dag nog steeds hoor, ben je tegen medicatie? Of geef je nooit weer medicatie? Dan vind ik domme vragen waarop ik antwoord, Nee natuurlijk niet. We geven tientallen jaren redelijk veel medicatie met super prestaties, dus hoe kan ik er nu op tegen zijn? Nee !!! het is puur om te proberen op eigen hok of het ook zonder kan. Maar vind Nanne Wolff wat, dan gaan we daar voor behandelen, maar zolang hij niets vind…doen we nog niets.
Laatst nam ik een duif van 2005 mee naar Nanne Wolff, deze duif heeft tot en met 2009 gespeelt (en won in 2009 nog ongeveer 17 prijzen), maar deze duif heeft dus vijf jaar lang iedere week een ontsmetting gehad, iedere drie weken een geeltablet (tijdens het vliegseizoen), dus reken eens uit wat deze duif allemaal heeft gehad…Dan word er gezegd: deze is resistent voor medicatie en erg vatbaar.. Maar ook deze duif had helemaal niets, nog geen slijm in de keel, helemaal niets. En ook zijn eitjes had hij allemaal bevrucht in het kweekhok, dus geloof ik dat veelvuldig medicijngebruik slecht is voor duiven? Neen, eigenlijk niet, maar moet het om tot superprestaties te komen? Neen, dat ook niet, als u maar zeker weet dat ze niets hebben en daarom dus iedere 14 dagen naar een duivendokter of in ieder geval bij twijfel gelijk.

Op eigen hok

De prestaties op eigen hok zijn super, ik kan wel zeggen heel erg goed!! Vorige week de 8e mei (sterfdag van mijn vader Arnold Beute 1999) speelde we tegen 2129 duiven in het ACG 8 van Adeling Friesland de 1e, 3e, 4e, 8e. en 26 duiven in de punten van de 50 die we mee hadden. Afgelopen week op Signy Signetz waren we dan ook extra gespannen, hoe zou het gaan, konden ze het aan na de zware vlucht van een week eerder? Nu, ik kan u vertellen het ging ongelofelijk goed. We beginnen met een 5e NPO met Teletekst (JOEHOE, DAAR ISTIE WEER) met Breanna 08-2027748. In het ACG hebben we 4 duiven bij de eerste 10, we hadden 20 duiven mee. Onze 2e duif was Anthony 765 en onze 3e duif was Missourri’s Girl de duif die in 2009 de 1e Europese Asduif Eendaagse Fond was (Dortmund 2010). Op vrijdagavond konden we nog duiven inzetten voor Strombeek met 251 km, hier op speelden we ons B team (10 duiven), hiervan speelden zich 7 in de punten dus 70%. Dus gaat het goed op de hokken in Wilhelminaoord? Ongelofelijk goed tot nu toe, we zijn zo trots als een pauw !
Natuurlijk komt dat voor een gedeelte door goede duiven, een goed systeem, een goed hok met goed klimaat, goede eigen bijproducten maar ook door de verbeterde vrachtwagen die we nu hebben, jaren hebben andere delen van ons ACG in een goede auto gezeten en wij in een slechte wagen, nu is de auto aangepast, ik hoorde door de vervoerder zelf en daarvoor groot respect en dank. Noordwolde kan opeens meekomen op de korte vluchten, wat heet meekomen? We spelen als club nu met de eersten mee. Op de dagfond was dit probleem er niet, dan zaten we in een gezamenlijke auto en blies Noordwolde het ACG bijna iedere keer op. Dus u ziet wat een goede auto doet en weet wat het NPO bestuur wil: Gelijke kansen ook qua vervoer, wij Noordwolde zijn het bewijs, vanuit het niets staan we als club bovenaan op de korte vluchten.

Felicitaties

Aan iedereen met goede resultaten de laatste weken; Van harte gefeliciteerd. Van veel liefhebbers heb ik en maltje of sms mogen ontvangen, zelf probeer ik ook steeds alle bekende die goed scoren even persoonlijk een berichtje te sturen. Mijn excuses als ik u ben vergeten !
Even een extra nood: het Team Gerard Koopman had op 8 mei een zwarte zaterdag, veel duiven keerden niet terug, maar kijk eens naar hun uitslag op Signy Signetz.. Nog geen 20 duiven mee en bijna allemaal prijs en 15 bij de eerste 100 in hun Rayon, grote klasse. Dus ook met weinig duiven mee: Weergaloos!

Vlucht naar de toekomst

Ik wilde deze week mijn mening geven over “Vlucht naar de toekomst” en die is positief kan ik u vertellen, maar u snapt waarschijnlijk wel dat ik er met dit “drukke weekend” even niet aan toe kwam, u houd het nog te goed. Maar lees het nog eens goed door en vergeet dan niet; Denk niet aan U zelf, denk aan de toekomst van de duivensport !!!

Tot volgende week

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans & Evert-Jan Eijerkamp

De Marathonvliegers

Gertjan Knoop

Gebr. van Toor

Team Noel-Willockx

Johan Hamstra

Huub Hermans

Gert Jan Beute Duivenproducten

Combinatie Lokhorst

Super Fondclub G.O.U.

Gebr. Maas & Zn

Theo de Kruijk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!