Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Als de mussen van het dak vallen Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  29-5-2010
 

De winter was lang en het lijkt erop, dat we het voorjaar overslaan. Zelfs na de IJsheiligen hebben we nog vorst in de nacht. Dat komt zelden voor, maar we hebben er nu mee te maken. Een van de weinige voordelen is, dat de klimaatmannetjes en vrouwtjes nog even in winterslaap zijn. Zo gauw het weer warmer is dan het volgens de Bilt zou mogen zijn, komen die weer uit hun holletjes gekropen.  Niet dat ik tegen duurzame methodes ben om de CO² uitstoot terug te dringen, integendeel zelfs. Maar ik heb liever geen woorden maar daden. Feyenoord fan zeker? Juist!!

De weduwnaars komen niet echt op dreef door deze omstandigheden en bij menig hok moeten de dames de eer redden.  Toch kunnen de omstandigheden snel veranderen en voor we het weten  zien we, dat de buurvrouw toch wel een mooie meid is.

Gaan de temperaturen richting de 30 graden, wat we ons nu nog nauwelijks kunnen voosstellen, dan wordt er weer geklaagd dat het te warm is voor de duiven. Op veel hokken voelt het benauwd aan en de duiven willen  de laatste dagen voor inkorving niet meer eten. De maïs en de peulvruchten blijven in de bak liggen en de liefhebber vraagt zich af, of de kwaliteit van het voer wel deugt. De maïs wordt nog eens van alle kanten bekeken…de twijfel groeit. Terecht?

De stofwisseling.

Nou ik weet niet of u in de zomer bij 30 graden wel eens een oliebol eet met  stamppot boerenkool na... Ik in ieder geval niet. Waarom niet? Omdat je daar al snel een heel erg vol gevoel van krijgt. Veel te vet en veel te machtig. We eten dan liever wat salade en verse groenten. Lekkere lichte kost. En bij onze duiven is het ook al niet anders. Als het koud is, trekken wij  een jas aan. Duiven kunnen dat niet. Zij hebben ook behoefte aan meer warmte en dat zit vooral in maïs (polysacharides). Een beetje vetrijker voer is ook welkom en ze voelen zich weer happy in het hok. Als het erg warm is, trekken zij de korte broek aan en duiven hebben dan ook andere behoeftes. De stofwisseling verandert en de behoefte aan zwaar verteerbaar eiwit en koolhydraten die veel warmte geven vermindert sterk.

Maïssoorten.

En toch hebben onze duiven maïs nodig op de vluchten. Goeie maïs. En dan vertelt me  ergens op een feestelijke gelegenheid een zeer goede duivenmelker, dat  hij ergens in het buitenland mooie zwarte maïs heeft gekocht. Met veel meer suikers erin. Ik kijk hem aan en zeg even  niks. Hij kijkt me vragend aan en verwacht natuurlijk een antwoord. .  Ik zeg: ik weet het. Als je lang wacht wordt alle maïs zwart. Dat is lachen aan de tafel met duivenmelkers.  Ik zal nog maar eens een poging doen. Mais bestaat uit 10% tot 13% uit vocht, 8 tot 10 % eiwit, 4% tot 6,5% vet (meestal niet hoger dan 4,4%), rond de 2% tot 3 aan  ruwvezels, 1,2% ruw as, 0,2% fosfor.  Tellen we dat allemaal eens op, dat komen we op 28% tot 32%. De rest zijn suikers en zetmeel. Dat zijner dus zoiets als 68% tot 72%. Waar hebben we het dan over. 100% is 100%, meer is er niet. Daar komt bij dat zwarte maïs waarschijnlijk een siermaïs is en daar is nooit gelet op de voedingswaarde, alleen op het verkrijgen van de kleur. De voedingswaarde van goede gele maïs zal daarom waarschijnlijk hoger zijn.

We moeten dus nu alleen nog zorgen, dat de duiven de juiste voeding binnenkrijgt en bij hoge temperaturen. Verstandig is het een mengeling samen te stellen met een laag maïspercentage, een niet te hoog peulvrucht percentage, maar met wel  een redelijk hoog vetpercentage.  Deze lichtverteerbare mengeling geven we in het begin van de week.    De gewone zuivering is daar niet geschikt omdat die te mager is en een deel vlieg erin levert nog te weinig energie op en snel een te hoog percentage aan maïs.  Wat nou? We moeten het dus zoeken tussen een super dieet mengeling en zuivering en hooguit 5% tot 7½% maïs.  Dat voeren we de eerste helft van de week. Uiteraard hebben er wel voor gezorgd, dat de duif direct na de vlucht een flinke hoeveelheid opneembaar eiwitten heeft binnengekregen. (b.v. ½ Vliegmengeling + ½ energiemengeling + pinda´s of extra hennep).

De laatste 2 dagen voor de vlucht krijgen de duiven weer volop   vliegvoer met veel maïs erin + energiemengeling, eventueel aangevuld met pinda´s, hennep en witte rijst.
Die rijst is dan weer welkom om het nodige aan vocht vast te houden. De duif verbruikt immers veel vocht per vlieguur .

Ik heb een flink aantal jaren met veel plezier voor het internetblad Winning geschreven. Ik heb daar destijds eens een Winning Hot race mix gemaakt.  Liefhebbers die zelf hun voer willen samenstellen, konden de mengeling zelf namaken. De inzichten zijn inmiddels veranderd. De mentaliteit van sommige fabrikanten helaas ook. Zodoende kan ik geen vernieuwde samenstelling meer vrijuit  afgeven.  Jammer, maar het is niet anders.

De week ziet er dus ongeveer zo uit:

Na thuiskomst: ½ Vlieg + ½ Energie mengeling .
Maandag en  dinsdag :  ½  Zuivering + ½  Energiemengeling ( zonder peulvruchten) + iets maïs.
´s Morgens 10 gram per duif en ´s avonds tot 2 op de 10 duiven hebben gedronken, of totdat er wat gerst blijft liggen. 
Woensdag en donderdag (inkorfdag) : ½ Vliegvoer + ½ Energiemengeling, aangevuld met 10% witte rijst. Navoeren met een mix van 50%  maïs,  25% pinda´s en 25%  hennep, al naar gelang de zwaarte van de komende vlucht.

Duiven die een weekje thuisblijven en pas weer na 14 dagen op de volgende fondvlucht gaan, kunnen de maandag en dinsdag voeding langer aanhouden. Ten minste als de weersomstandigheden niet veranderen. We dienen altijd mee te denken en het weer in de gaten te blijven houden. Dat tekent de goede liefhebber en de minder goede.

Op deze manier kunnen we tijdens een hittegolf de duiven toch goed aan het eten houden en krijgen ze de juiste opbouwstoffen binnen. De duiven zullen zo op het juiste moment de maïs voorgeschoteld krijgen en er voldoende van eten.  De geleverde eiwitten zijn voor het grootste deel nu veel lichter verteerbaar en beter opneembaar. Dat is van groot belang onder dergelijke temperaturen. De vetzuren bevatten meer omega 3 door toevoeging van hennep en ook dat is het juiste antwoord op deze omstandigheden.

Warme landen.

Ervaringen zijn er te over. Ik heb op deze wijze mensen begeleid in Zuid Afrika, Taiwan, Tailand, Australië, Nieuw Zeeland, Brazilië, Mexico,  India, Californië etc. Ook weer dankzij internet, wat een internationale impact heeft.  Natuurlijk zijn er ook vele andere mogelijkheden, maar dit is er eentje die het zeker zal doen.

Veel succes ermee.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

De Marathonvliegers

Hans de Ruig

Will & Falco Ebben

Fondunie 2000

Cees van Heijst

Marcel van Zanden

Cor Drost

Gebr. van Toor

Gertjan Knoop

Nico Haesen

A. Engelen

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duivenverkoop, gratis adverteren

Ad Schaerlaeckens

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Gezondere duiven door gezond licht!