Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (30-05-10) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  30-5-2010
 

Als we naar het weer kijken van nu, of naar dat van vorige week, ja, dan is de keuze niet echt moeilijk denk ik zo. Gelukkig voor onze duiven hadden we er gisteren met de vluchten geen last van. Hier waren geen duiven mee, en dit was om reden dat ze afgelopen week allemaal herkoppeld waren. Gisteren was trouwens ook de dag dat Monique en ik alweer 18 jaar getrouwd waren. Terugkijkend denk ik dan van, "potverdikkie, wat gaat de tijd toch snel". We zijn ouder geworden, er zijn kinderen gekomen, er is zowel hoop veranderd, maar zeer zeker ook veel gebeurd in deze jaren. En geloof me, van dit laatste meer, veel meer dan ons lief is. Oké, soms lijkt het of de jaren stil blijken te staan. Maar niets is echter minder waar.

Als eerste wil ik aangeven dat we vorige week zondag langs de route van de Roparun deelnemers zijn gaan kijken. Enkele jaren geleden liep mijn grote vriend, en tevens neef Wilfred nog mee als deelnemer en hebben wij hem toen ontvangen op de Coolsingel te Rotterdam. Nu, enkele jaren later ben ik samen met Monique, Tim en de familie Saarloos op de dijk te Klaaswaal wezen kijken. Echt, het was gewoon één groot feest daar langs de dijk. Terwijl de zon hoog aan de hemel stond werden alle deelnemers hartelijk ontvangen met telkens maar weer een daverend applaus. Er kwamen deelnemers langs die ons daarvoor bedankte, tja, eigenlijk moeten wij allen hen bedanken. Want eerlijk is eerlijk, om zulke afstanden onder zulke omstandigheden te moeten lopen, gewoon, in één woord, Chapeau !!! Terwijl ik dan de lopers langs ziet komen dwalen me gedachten ook automatisch af naar de ware reden van en voor alle lopers. Ook dwaal ik dan weer met mijn gedachten weg bij zoal mijn schoonmoeder die door deze smerige ziekte ons is ontgaan. Ja, op zulk soort momenten worden we weer eventjes met onze neus op de feiten gedrukt !!!

Samenloop voor Hoop

Ook volgende week, op zaterdag 5 juni is er zo'n speciaal evenement bij ons in de regio in het naburige Hoogvliet. De organisatie van Samenloop voor Hoop had mij enkele maanden geleden benaderd om tijdens de opening van dit evenement enkele duiven te komen lossen. Er is een schitterend draaiboek gemaakt en om 13:00 uur, als de opening officieel is en als er een zangeres alle deelnemers toe komt zingen mag ik persoonlijk als teken voor hen die ons ontgaan zijn enkele duiven het luchtruim in laten gaan. 24 uur aansluitend zullen er groepen wandelen tijdens dit evenement. Op zondagmiddag zal als afsluiting Lee Towers met het gekende nummer "You never walk alone". dit gebeuren afsluiten. Persoonlijk voel ik me dan ook zeer vereerd dat ik als duivenliefhebber enkele van onze vrienden mag loslaten als teken van ....

Op eigen hok

Nadat de duiven vorigeweek een lekkere vlucht vanuit Dourdan hebben gehad en aansluitend gekoppeld werden hebben ze nu dit weekend rust. Enkel de dagelijkse verplichte training staat voor hen in de agenda. Als ze dadelijk allemaal op eitjes zitten is het de bedoeling, nu dat ze goed zijn ingevlogen om ze wekelijkse een eigen lapvluchtje te geven. Deze lapvluchtjes zal geschieden van de Belgische grens of het iets verderop gelegen St Job in 't Goor. Gewoon, wekelijks even de vleugels weer strekken voor een simpel lapje. Belangrijk?, ik weet het niet maar kwaad zal het zeker niet kunnen denk ik zo. 

Weer begonnen met ...

Nadat ze nu allemaal weer gekoppeld zitten ben ik ook weer begonnen met het iedere dag snijden van een grote verse ui. Ik schil de buitenkant er af, doe hem door de midden (een helft voor bij de oude en een helft voor bij de jaarlingen) en maak er kleinere stukjes van die onder de zitjes in de hokken gegooid worden. Oudere onder ons weten het nog wel, als er vroeger kleine kinderen goed verkouden waren werd er een ui op een schoteltje onder het bed gezet bij het hoofdeinde. Resultaat, de verkoudheid kwam lekker los te zitten. Nu wil ik niet zeggen dat mijn duiven verkouden zijn, nee, maar het doet de luchtwegen zeker geen kwaad hoor. Ook druppel ik sinds jaren als ze gekoppeld zijn in het seizoen iedere keer bij de avondtraining in alle broedbakken met Lavendelolie. Gewoon, in iedere broedbak een twee/drie druppels Lavendelolie. Het ruikt lekker en het hou ook de muggen bij de broedende duiven op afstand. 

Jongen

De jongen beginnen steeds beter de omgeving te verkennen. Afgelopen woensdag avond vlogen ze steeds hoger en hoger en waren zelfs geregeld voor eventjes uit het gezichtsveld verdwenen. Aan het einde van de avond was het wel even schrikken, de helft van de jongen nog niet thuis. Nou, dat is een leuk begin voor wat de jongen betreft ging er nog door mijn hoofd. Elf jongen, net een beetje op de vleugels en dan aan het einde van de avond nog vijf weg! Uit ervaring weet ik, want dit is me al vaker overkomen, dat ze dan de dagen daarna altijd wel weer thuis komen. In de ochtend van de donderdag, op de zaak zat ik voor een cursus, "Bewust Veilig Leidinggeven" krijg ik een sms-je van Monique dat er drie thuis zijn gekomen. In de avond als ik met de verzorging bezig ben komt er nog één thuis waardoor er in totaal weer 10 zitten. Nu, op zondag is de laatste nog niet thuis en deze zal ik dan ook maar afschrijven. Maar ja, ook hier weer, komt de één thuis, dan moet de ander het ook maar kunnen. Ja, heel makkelijk gezegd, maar mijn inziens is het wel zo.    

Iemand terecht of onterecht afzeiken

Afgelopen week las ik een artikel op Duivenvlucht.nl waarin Pieter Veenstra op een mijn inziens toch wel zielige manier een beetje werd afgezeken. Oké, het is een gegeven dat hoge bomen veel wind vangen. En geloof me, vele toppers kunnen hier over meepraten. Of het nu Verkerk, Koopman of zelfs plaatselijk een Danny van de Vrede is, altijd is er negatief gelul over dit soort kampioenen. Veenstra, een bemiddeld zakenman werd zelfs uitgenodigd om in Den Bels te komen wonen. Helemaal gratis en voor niets zou hij een woning met zwembad, kost en inwoning krijgen. Alleen ja, hij moest zijn duiven zelf meebrengen en werd er bij afgesloten, hij zou piepen!!!. Kon het maar eens gebeuren dat een Veenstra hierop inging en deze mensen ...... Denk nu niet, wat schrijf ie Hamstra nou? Heeft die Hamstra soms belangen om Veenstra te verdedigen? Nee, in tegendeel zelfs, het is mijn spel niet eens wat Veenstra speelt. Maar dat ik meer dan onder de indruk van zijn kunnen ben ja, dat is duidelijk. Zijn het allemaal klootzakken of krabbers daar? Kijkend naar NPO concoursen die hij naar zijn hand zet. Oké, dat een Veenstra qua middelen veel meer in te brengen heeft dan de doorsnee liefhebber mag duidelijk zijn. Dat hij misschien commercieel geil is of zou zijn, ach, maakt dat iets uit. Er zijn er legio, en dit ook in Den Bels die het ook zijn, en weet je wat, die presteren vele malen minder en mogen en kunnen niet eens in de schaduw staan van Veenstra. Er werd in het stuk zelfs aangehaald dat hij handelaar is en daarom alle publiciteit op zoekt die hij nodig heeft. Ach, ik stop er maar mee want echt, het is potverdomme zo gemakkelijk om met stront te gooien. Daarom dan ook, Pieter en Gea, doe er nog een schepje bovenop, en beslissen jullie alsnog om gaan te verhuizen naar Den Bels. Ik hou me aanbevolen om jullie dan bij te staan. Dit laatste is natuurlijk gekheid want wie ben ik ......... Maar ik stel me wel altijd maar weer de vraag, wat nu de reden is om dit soort mensen af te zeiken.

Waarom dit schrijven zoals hierboven

Iedereen, of het nu binnen je familie, je kennissenkring, de straat waar je woont, op je werk en zelfs in ons duivenwereldje, altijd zijn er wel mensen waar je minder goed mee op kan schieten. Of misschien nog wel anders gezegd, waar je zelf op kan of zou willen schieten. Maar waarom juist in onze sport altijd maar de kampioenen afzeiken. Maakt iemand mooie uitslagen, wint iemand een concours, altijd zijn er van die lui die lopen te zeikstralen en te kloten. Of het nu in verenigingsverband, kring, afdeling of op nationaalniveau is, altijd en eeuwig worden smaakmakers onderuit gehaald. Vreemd eigenlijk, nooit of te nimmer hoor ik de kampioen A over Kampioen B of Kampioen uit O over Kampioen uit P. Wat je wel altijd hoor of geregel hoor is juist die groep die altijd en eeuwig hun eigen falen of schaamte om eigen slechte presteren willen verstoppen om Kampioen X onderuit te halen. Of ik iets bereik met dit schrijven, nee, natuurlijk niet. Ik had, of heb persoonlijk ook niet eens de stille hoop dat het veranderd. Maar echt, dat ik het meer dan zielig vindt is zeker. Daarom dan ook voor alle kampioenen, ga door met de ingeslagen weg en haal nog meer motivatie uit al dat ..... 

Gefeliciteerd

Als afsluiting van deze "Kijk op de Week" wil ik mijn collega en natuurlijk ook zijn ega nogmaals feliciteren met hun mooie behaalde teletekstnotering van afgelopen zaterdag. Ja ja, ze stonden mooi op teleteks vanuit Vierzon. Gekschirend gaf ik hem nog aan, "nou, ik zie het gebak wel aankomende week op de zaak". Helaas zijn op maandag in de ochtend de winkels gesloten hier maar ja, een appeltaartje is ook wel lekker hoor. Gekheid natuurlijk, al zou ik het niet afslaan hoor, maar zo'n telefoontje doet vaak wonderen voor de winnaar. Joke & Henk, geniet er van op deze druilige zondag. Ik weet haast zeker dat teletekst de gehele dag aan zal staan bij jullie en weet je wat, jullie zouden nog groot gelijk hebben ook. Als je maar weet, het is jullie meer dan gegund!

Met dit schrijven wil ik het er eigenlijk maar bij laten, dus tot de volgende kijk op....

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. Maas & Zn

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Gebr. van Toor

Cees van Heijst

De Marathonvliegers

Aad Beerendonk

Huub Hermans

M. van Ginkel

Comb. Verweij-de Haan

Van Elsacker-Jepsen

Gertjan Knoop

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!