Zo begin ik steeds mijn dagboek op mijn eigen site, die op dit ogenblik geweldig bezocht word. Om elke dag een paar regels te moeten schrijven valt soms niet mee, je moet steeds weer een onderwerpje hebben, tijd er voor maken en de lol er in blijven houden. Tot nu toe gaat het me goed af, de prestaties zijn heel goed dus dan gaat het automatisch makkelijker dan bij beroerde uitslagen, dat moet ik eerlijk zeggen.
Pipa.be
Sinds dit jaar is er een geweldig nieuw initiatief op www.pipa.be ze hebben een fantastisch nieuwtje voor de nationale aanmeldingen, op de landkaart van België zie je met rode stippen de eerste duiven bijna live vallen. Zodra er een duif gemeld is voor een bepaalde vlucht kunt u op deze kaart “live” zien (met rode bolletjes) waar de duiven vallen. En als je met de muis op het bolletje gaat staan kun je zien over wie het gaat. Je ziet ze dus laten we zeggen het land binnenvallen, waar de trek lag en welk tijdstip u zelf ongeveer zou moeten klokken. Voor Nederland gaat Pipa het zelfde doen bij de internationale vluchten op bvb Barcelona. Kijk op www.pipa.be/nl/node/81655/liveresults/radar of natuurlijk gewoon op Pipa.be. Een geweldig nieuwtje van de mannen achter Pipa (Familie Gijzelbrecht)
Jonge duiven
Op het ogenblik (begin juni) zitten we met onze gedachten natuurlijk nog volop bij de oude duiven, we zitten nog midden in het seizoen zeg maar. Maar toch vraag ik even uw aandacht voor de jonge duiven. Deze jonge duiven zijn wel de toekomst van uw hok, hou daar goed rekening mee. Het is nu tijd om ze te laten wennen aan de mand of ze zelfs al beginnen op te leren. Het is nu ook de tijd dat ze toch echt eens moeten gaan trainen. Willen ze dat niet. Laat ze eens extra controleren door uw duivenarts en geef eens een weekje licht voer (wij gebruiken Beyers Elite recup), maar zuivering van een ander merk kan natuurlijk ook prima. Zorg dat de duiven een weekje weinig plantaardige eiwitten krijgen (dus minder erwten), en u zult zien dat de duiven gaan trainen en trekken. Wanneer de duivenarts iets vind is er nu nog tijd genoeg om in te grijpen. Op dit ogenblik is zo’n 50% van alle duiven die dokter Wolff ter onderzoek krijgt aangeboden besmet met het geel. Geef ze dan een goede kuur van 7 dagen of een geeltablet met 2 dagen na kuren. Ook luchtwegproblemen zijn er op dit ogenblik weer heel veel, we hebben veel koud en nat weer gehad en dat zien we terug aan de duiven (op veel hokken dikke koppen, opstaande oortjes en rulle nekken). Wanneer de dokter het nodig vind om deze te behandelen doe dit dan ook.
Laat u duiven nadat ze in orde zijn bevonden door de dokter zo snel mogelijk wennen aan de mand, zet ze er eens een nachtje in. Ervaring, ervaring en ervaring zijn bij jonge duiven drie hele belangrijke woorden, O zijn ze alle drie gelijk? Haha dan weet u in ieder geval dat ervaring heel belangrijk is. Over het leren (lappen) van jonge duiven zijn de meningen ook sterk verdeeld, en ik moet zeggen; Er zijn kampioenen die hun jonge duiven nooit africhten en toch super spelen, maar dat kan alleen bij super trekkende duiven, als uw duiven nog niet super trekken, doe voorzichtig. Ik vind dat jonge duiven nooit genoeg aan de mand kunnen wennen en vind lappen dus heel belangrijk. Vanaf 27 mei jl. ben ik begonnen met lappen, eerst maar 1000 meter, ze konden het hok zien bij wijze van spreken, en afgelopen week ben ik begonnen met 2, 5, 5 km. Ik ben een voorzichtige duivencoach, wanneer ze van bijvoorbeeld 5 km niet goed thuiskomen blijf ik ze op die plaats brengen tot ze fluitend thuiskomen pas dan ga ik een stap verder. Maar ben ik eenmaal op 30 km (de 6e of 7e training) dan kijk ik ook nergens meer naar, dan gaan ze ook net zo gemakkelijk met matig weer er uit als op 100 km. Het enige probleem bij mij is het grote aantal jongen. Ik heb er op dit moment nog zo’n 80 stuks en dat is een heel werk om ze steeds te moeten pakken. Voor 2011 wil ik er toch iets op gevonden hebben, ik denk aan een sluis systeem waar ik de manden voor kan zetten. Als je de jonge duiven makkelijker kunt pakken zul je het ook sneller doen is mijn mening.
Even een tipje, op dit ogenblik zijn er een flink aantal hokken besmet met het Herpes virus, u ziet soms niets aan de duiven op zich, maar wat gelijk opvalt is dat ze hele kleine rondjes rond het huis maken, ze trekken niet weg, En ook zeer opvallend is dat wanneer u ze lapt, ze lang boven de losplaats blijven hangen, soms wel tot 10 minuten steeds weer terug komen naar of blijven hangen op de losplaats. Aan het virus aan zich kunt u niet veel doen, ze moeten het over groeien (het is een kinderziekte), maar wegbrengen (lappen) met een Herpes infectie op het hok is niet aan te raden.
Ook de grote verliezen bij huis zijn vaak veroorzaakt door het Herpes virus. Een Koudijs droogontsmetter is wel aan te raden en heeft toch vaak een positieve invloed op het herstel. Hebben uw duiven Herpes gehad dan vind u van die kleine stippen achter in de keel. Het wil niet zeggen dat al uw duiven dat weerstand hebben opgebouwd tegen Herpes, maar de duif met stippen heeft het gered en is er “overheen”. Wanneer uw duiven Herpes-difterie hebben kunt u dat zien aan de gele aanslag (soms hele stukken) naast de tong en in de keel. Deze Herpes-difterie is vaak een gevolg van overbevolking (vooral bij jonge duiven van commerciële hokken). U ziet de jonge duiven (vaak van verschillende leeftijden) dan zwaar ademen en de verstikkingsdood sterven. Maar laten we er van uit gaan dat dit U niet gebeurt, maar houd het in de gaten.
Op eigen hok
Gaat het heel goed al hadden we zaterdag de 29e mei een beroerde uitslag, we hadden 30 echte kanshebbers op Sezanne met 492 km een midfondvlucht maar deze telde als eendaagse fond. De wind was in Frankrijk Z.O en later in Belgie en Nederland Z tot ZW. Dan weten we van te voren dat met ons systeem van zwaar voeren en onze ligging aan de zuidoostzijde zo’n 100 mpm tekort komen voor Teletekst, en dat was ditmaal zelfs 131 mpm verschil met de 1e NPO. Gemiddeld gezien kun je zeggen dat de hokken die ze vorige week de 22e mei goed hadden ze nu wat minder hadden. Maar niet getreurd en geklaagd, nu zijn er anderen blij en dat is super goed voor de duivensport. Bij ons in de club groot respect voor Joost Westerkamp (Jeugdlid), hij speelde om Isnes (280 km) de eerste prijs in de club tegen de grote mannen, Joost van harte gefeliciteerd en dat je nog maar veel eersten mag pakken, en ik heb begrepen dat je veel hulp krijgt van Peter Burger uit Wolvega en dat je bij hem hokverzorger bent geworden, klasse jongen!
Op zaterdag 29 mei hebben we de duiven uitgerookt met Koudijs droogontsmetter en woensdag de 2e Juni ben ik weer voor onderzoek bij Dokter Wolff. We houden u op de hoogte.
Groetjes
Tot volgende week
|