Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (06-06-10) Open printvriendelijke pagina
6-6-2010
 

Zo, het mooie weer is gelukkig weer terug, al zijn de vooruitzichten vanaf vandaag helaas weer niet goed met hoop regenkansen. Gisteren, wij hadden zelf iets speciaals te doen waat u verder in dit stuk meer over zal kunnen lezen, leefden wij of we met Spaanse nachten van doen hadden. Ook voor de duiven was het zowel gisteren, maar zeer zeker ook voor de op vrijdag geloste overnachtduiven een weekend voor de allersterksten en besten. Excuses, nee, die zijn er nu gewoon niet. Heb je ze niet helemaal goed zitten, wat aan de uitslag te zien zal zijn, nee, dan pak je ze ook niet. Maar dat het mooie, eerlijken en open concoursen waren dat staat.

Op eigen hok

Afgelopen maandagavond alle duiven eens goed door de handen laten gaan. Tevens was dit voor mij een mooie gelegenheid om ze eens wat nauwkeuriger te bekijken en gelijk heb ik alles, zo net voor het "echte" seizoen begint (voor mij dan) gedruppeld tegen de luis. Niet dat ze nu luis hadden hoor, ja, een enkeling had een lange luis. Nu ben ik persoonlijk helemaal niet zo bang hoor van deze lange luis. Maar ja, het is een gegeven, doe je er niets aan dan wordt het van kwaad tot erger. Trouwens, duiven in het volle seizoen behoren mijn inziens geen luis te hebben. Dit wil niet zeggen dat ze niet zouden presteren, maar persoonlijk zie ik het eenmaal niet zo graag.

Nog wat sleutelen

Als ik de duiven zo bekijk op deze maandagavond dan heb ik het gevoel dat er toch nog wat aan gesleuteld moet worden willen ze de "echte" forme te pakken krijgen. Ze zijn gezond, vliegen goed, maar forme, nee verre van dat. En dit is nu ook juist mijn inziens het mooie van de sport, ze proberen op het juiste moment goed proberen te krijgen en proberen ze dan zo te houden. Makkelijk, nee, integendeel zelfs.

Kan je zelf actie ondernemen voor de forme

Mijn inziens kan je nog zo goed je best doen en de forme proberen op het juiste moment te krijgen. Maar om te zeggen van, zo, nu moeten ze forme hebben, nee, dat niet. Waarom sommige dan op het juiste moment ze altijd pakken, mijn inziens, ze hebben een juist systeem om de duiven daar te brengen waar ze moeten zijn.

Hoe probeer ik het

Als eerste ben ik nu sinds ander halfe week begonnen met qua samenstelling van het voer over te gaan naar een geheel andere mengeling. Nu staat er een 50/50 mengeling van Premium Fond en Turbo Energy op het menu. Dit doe ik nu een drietal jaar en het bevalt me eigenlijk best goed. Alleen voerde ik de laatste jaren dat ik me kan herrinneren altijd vollebak vanaf half mei, terwijl dit nu veranderd is naar éénmaal daags de duiven een half uur tot een uur een vollebak voor te zetten. Ook komt er een drietal keer in de week nu wat lecithine houdende olie van Brockamp, afgewisseld met de olie van de firma Backs over het voer. Over dit aangemaakte voer strooi ik tevens wat Belga Superfit van de Weerd. Sinds afgelopen maandag krijgen de duiven tevens weer een heel klein snufje snoepzaad in de ochtend in hun woonbak. Op deze manier probeer ik ze voor mezelf wat voller en beter te krijgen. Maar goed, zo zal een ieder zijn eigen manier van handelen hebben. Maar gelukkig ben ook ik er al lang geleden achter gekomen dat hoe je het ook went of keert, alles valt en staat met die goede duif. Komt het gehele hok goed, niets aan de hand en dan denk je dat je het weet. Maar komt het hok niet in gang en krijg je ze niet goed, ja, ook dan weet je het niet. Dus met andere woorden, we weten er gewoon weinig of niets van. Wat wel een gegeven is, de "echte" grote mannen hebben goeie duiven, maar bovenal een goed, doordacht en uiterst perfect systeem. Althans, zo bekijk ik het persoonlijk. 

Pennen genipt

Afgelopen week toen ik de ouden eens door de handen heb laten gaan heb ik tevens de pennen genipt. Vele zeggen vaak dat dit totaal geen toegevoegde waarden heeft want ze steken toch wel hun pennen. Natuurlijk, die moeten ze ook steken. Maar om de natuur voor wat de rui betreft zijn gang gaat moet je die juist net proberen voor te zijn. Nu heeft het merendeel van de oude duiven hier op het hok nog geen enkele pen gestoken. Bij een enkeling is net de eerste er uit !!! En nu, nu dat ze net op eitjes zitten nip ik dan ook aan beide kanten de eerste drie pennen. Gewoon met een schaar een heel klein puntje uitknippen. Met dit moet je juist niet doen zoals vele andere het doen en daarom dan ook aangeven dat het niets uitmaakt. Vele nippen zeg maar de tweede pen als de eerste gestoken is of de derde als de tweede gestoken is. Mijn ervaring, is de rui eenmaal begonnen voor wat het steken van de pennen betreft, ja, dan heeft dat nippen ook weinig of geen zin.

Helpt het dan echt

Mijn ervaring is, dat als je ze op tijd nipt je toch voordat ze bij de derde of vierde pen zijn je enige tijd kan rekken mits je ze goed genipt hebt. En waarom we het gooien van pennen juist moeten proberen tegen te houden, ja, dat hoef ik u gelukkig niet aan te geven lijkt me.  

Lappen

Nadat de duiven vorige week een weekje rust hebben gehad (duivinnen kwamen met eieren) zijn ze afgelopen vrijdag door vader Hamstra samen met de duiven van D. Bakker & Zn gelapt aan de grens bij Hazeldonk. Zaterdagochtend heb ik vroeg in de ochtend (05:15 uur) de oude duiven zelf weggebracht naar Meer. Rond de klok van half zeven in de ochtend ging de eerste de lucht in, en ze werden daarna één voor één gelost. Ja, het is wat werk normaal gesproken maar om 20 stuks (ja, meer oude heb ik niet) duiven stuk voor stuk te lossen valt ook best mee hoor. Zodoende hebben ze dit weekend weer eventjes de vleugels lekker los gegooid.  

Een vreemd verhaal

Gisteren zat ik wat in krant te bladeren als ik plots een oude bekende in de krant zie staan. Het was Margot de Waal (echtgenote van Karel). Eerlijk is eerlijk, het was een vreemd verhaal. In het stukje stond dat ze voor hun verhuizing van Rotterdam naar het Zeeuwse nog niets van de duivensport wisten en dat ze bevangen werden door de sport nadat ze in het Zeeuwse waren beland. Vreemd, in Rotterdam speelde ze zelfs nog de 1e Nat. St. Vincent. Maar goed, het moet niet gekker worden denk ik zo !!! 

Weer zo'n superuitslag en profetische woorden

Enkele maanden geleden plaatste ik het hok van Danny v.d. Vrede in de schijnwerpers doormiddel van een reportage. Vorige week haalde ik zijn hok weer aan door een meer dan voortreffelijke gemaakte uitslag maar nu, gisteren was het op Creil met slechts 25 duiven mee helemaal subliem. In het gemaakte stuk over hem schreef ik eveneens over de "nieuwe" Johan Cruyff onder de duivenliefhebbers. Ik vernam zelfs dat er grootheden waren en zijn die hem gebeld hebben om te feliciteren en hebben staan te kijken over de door mij gemaakte profetische woorden. Natuurlijk, ook zelf ben ik persoonlijk hier meer dan content over. Moeilijk, nee, natuurlijk niet, sommige dingen die weet je, zie je, of hoop je. Maar gisteren, was en ging het zo op het hok de Vrede.

  • Samenspel 5 Groot Rotterdam
    1, 2, 3, 4, 5, 7, 15, 18 etc.  
  • Afdeling 5 Rayon West
    1, 2, 4, 7, 8, 12, 29, 33 etc.
  • Over heel de afdeling gezien met vele duizenden duiven ging het
    1, 2, 4, 7, 8, 13 etc.

Natuurlijk vragen velen zich dan ook nu af, "Wie heeft of doet het beter" ?

Samenloop voor Hoop

Even op de foto !!!


Enkele maanden geleden, om precies te zijn op de dag dat me schoonmoeder begraven werd kreeg ik een mailtje binnen met de vraag om tijdens het vernoemde gebeuren 'als teken van' tijdens de opening op zaterdag 5 juni wat duiven te lossen. Zowel enkele van mijn eigen duiven als van duivengabbers als Henk Timmermans samen met Joke, Jaap Melissant en D. Bakker & Zn kreeg ik een leuk ploegje duiven (een 45 stuks) bij elkander. Het weer was schitterend en zowel de organisatie als deelnemende ploegen vonden het een waar en machtig gebeuren. Terwijl de zangeres haar lied, "One Day I'll Fly Away zingt komen de deelnemende ploegen het veld op en dan, ja dan, onder tropische temperaturen doen wij, zoon Tim, mijn schoonvader en ik persoonlijk, terwijl we zelf ook een traantje weg pinken de manden open. Binnen korte tijd zal u hier iets meer over te lezen krijgen in het N.P.Orgaan/De Fondkrant. 

De duiven krijgen groenlicht !!!

Woorden schieten te kort !!!

In de avond en nacht, terwijl de ploegen hun 24 uurs loop deden branden er maar liefst 1103
kaarsen voor hen die ons ontgaan zijn.
Ook zoon Tim heeft een kaarsje ontstoken voor zijn oma.

Geloof me als ik zeg, dat als je aanwezig bent op zo'n evenement als dit, en je mede door enkele duivengabbers een steentje bij kan en mag dragen aan dit gehele gebeuren je wel weer even met je neus op de feiten gedrukt wordt. Maar eerlijk is eerlijk, ik deed het graag en met liefde.

Met dit schrijven wil ik het er eigenlijk maar bij laten dus,

Tot de volgende kijk op...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Van Elsacker-Jepsen

Aad Beerendonk

A. Engelen

Will & Falco Ebben

Super Fondclub G.O.U.

Huub Hermans

Theo de Kruijk

J. Doldersum & Zn

Familie Huizer

Gertjan Knoop

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!