Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport, een manier van leven (15) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  22-6-2010
 

Het laatste wat een duivenliefhebber zich wenst zijn weekenden zoals afgelopen weekend (8 mei 2010). Het zal misschien niet overal superslecht zijn verlopen maar in de meeste afdelingen was het een drama. De hele week hoop je dat het weer in het weekend wel beter wordt en de temperatuur omhoog zal gaan. Maar het mooie en warme weer laat voorlopig nog even op zich wachten. Nu was de voorspelling voor zaterdag niet geweldig maar omdat er geen of weinig regen voorspeld werd leek het toch nog goed te komen. Het kwam dus niet goed!! Grote verschillen bij de aankomsten en concoursen die bijna drie kwartier of langer open stonden. Weinig getekende duiven in de uitslag waaraan je kunt zien dat het verloop niet goed was.

Het enige waar je als liefhebber dan aan denkt, als ik mijn duiven maar terugkrijg.  Als ze dezelfde dag thuis zijn gekomen zullen ze weinig problemen hebben. Maar diegene die de volgende dag thuiskomen en een koude nacht buiten hebben doorgebracht zijn de komende week uitgeschakeld. Veel afdelingen korven komend weekend op donderdag dus we hebben al een dag minder om ze op te lappen. Wanneer je duiven gaat spelen die niet 100% zijn kun je ze voor het hele jaar uit vorm spelen. Vaak lijken ze mooi maar omdat de omstandigheden niet lijken te veranderen kun je beter voorzichtig zijn. Thuis houden is vaak moeilijker als spelen maar denk aan de toekomst en niet alleen aan komend weekend. Daarbij is de kans klein dat een duif die niet in conditie is zaterdag op tijd zal zijn.

Wij laten duiven die een dag later thuiskomen de eerste 2 dagen niet los. Wellicht zullen ze wél meetrainen maar de kans dat ze het ritme van de groep verstoren is groter. Daarbij worden ze dan alleen maar achterna gezeten door de anderen die dan ook niet aan trainen denken. Wanneer ze dan na twee dagen weer naar buiten gaan met de groep zijn ze voldoende hersteld om weer volwaardig mee te vliegen.

De nachten blijven koud waardoor de temperatuur in de nacht dicht bij het vriespunt ligt. Voeg daarbij de regen en iedereen weet dat de duiven hier niet van in vorm komen. Ik hoor soms dat men in verband met gebrek aan tijd om s’morgens de duiven los te laten, de weduwnaars s’avonds een bad geeft.
Dit is eigenlijk altijd verkeerd, maar zeker met deze lage temperatuur slecht voor de duiven. Ze zullen nat de nacht ingaan want te tijd is tekort om op te drogen. Dus ook in de zomer is het niet aan te bevelen om dit s’avonds te doen.

De komende weken beginnen de dubbelvluchten. Voor iedereen die gaat spitsen en niet teveel vliegduiven heeft een moeilijke periode. Je moet kiezen welke duiven je waar naar toe gaat spelen. De eerste weken met die dubbelvluchten gaat het nog wel maar naar een aantal weken zie je toch dat het moeilijker wordt om op iedere vlucht mee te kunnen doen voor de prijzen. Je ziet dan ook vaak dat door dit splitsen men zich uiteindelijk uitschakelt voor een hoge eindnotering. Wanneer je weinig vliegduiven hebt moet je van te voren keuzes maken. Dit voorkomt teleurstellingen

Wij zijn op eigen hok redelijk tevreden tot nu toe. De resultaten waren goed op de tweede en derde vlucht, maar de laatste twee vluchten zijn niet goed. Wel enkele duiven bij de eerste maar te weinig prijzen. Je kunt zeggen dit ligt aan het weer. Maar dat is te gemakkelijk We hopen dat wanneer de afstand wat groter wordt, en het weer stabieler het prijspercentage weer omhoog gaat. Dit moeten we gewoon afwachten en vertrouwen houden in de duiven.
De afgelopen jaren hebben ze laten zien dat de kwaliteit er is. De mooiste vluchten liggen nog voor ons en onze focus ligt hier toch meer dan bij de kortere vitessevluchten.

Met de jonge duiven gaat het met de week beter. Vooral de eerste ronde traint en luistert goed. Ze vliegen inmiddels meer als een uur en als ze uitgevlogen zijn komen ze goed naar binnen. Daarbij hebben ze dan veel honger. Dit duidt vooral bij jonge duiven op gezondheid. De tweede ronde heeft net een coli aanval achter de rug en hersteld hiervan. Op dit hok zitten veel duiven van vreemde hokken samen die allen hun eigen milieu meebrengen. Dit zorgt hier voor problemen. Ze moeten nu zelf eerst samen de balans vinden en dit duurt enkele weken. Door deze problemen vliegen ze nauwelijks maar ruien wel dus ook hier zal het over een aantal weken wel beter gaan. We hopen ook deze ploeg goed op de rails te hebben als het jonge seizoen begint.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Super Fondclub G.O.U.

Huub Hermans

Van Elsacker-Jepsen

Hans de Ruig

Nico Jan Koenders

De Marathonvliegers

Gert Jan Beute Duivenproducten

Dick-Jan & Stephan Göbel

IFC Zeeland

Cees van Heijst

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Aad Beerendonk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens