Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport, een manier van leven (16) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  30-6-2010
 

“Doffers zijn beter dan duivinnen” dat dacht ik altijd over de duiven op eigen hok. Maar door er mee te gaan spelen leer je van je eigen duiven. Als je altijd het traditionele spel alleen met doffers gespeeld hebt weet je niet beter. De manier van verzorgen is afgestemd op de doffers.
Verhalen van duivinnen die bij anderen het verschil maken nam ik voor kennisgeving aan omdat ik met doffers altijd meedeed voor de eerste. Een aantal jaren geleden speelde wij al eens met duivinnen maar dit duurde meestal niet langer dan een week of zes. Omdat de doffers altijd beter waren dan de duivinnen stopten wij met het spelen van het zwakke geslacht, want het gaf geen meerwaarde.

Dit jaar zijn wij opnieuw vol goede moed gestart met totaal weduwschap. Veel informatie ingewonnen bij bekenden die ons wilde helpen met dit spel. Maar net zoals bij het spel met de doffers doet iedereen het op zijn eigen manier. Er is niet één manier die enkel tot succes leidt. Je moet een systeem zoeken dat past bij de tijd die je hebt om je duiven te verzorgen.
Kwaliteit blijft de sleutel tot het succes. Daarbij is niet iedere duivin geschikt voor dit spel.
Omdat wij onze duivinnen veelal selecteerde op afstamming en op de prestaties behaald als jonge duif weet je niet of ze geschikt zijn om op weduwschap te spelen. Ook de prestaties behaald op nest op de natour werden gebruikt om te selecteren. Maar omdat deze vluchten maar tot maximaal 300 km gaan en de doffers juist geselecteerd werden op de prestaties op de dagfond besef je dat deze norm niet goed was.

We zijn gestart met 19 duivinnen waarbij de prestaties erg mager waren op de eerste vier vluchten. Wel eens een duivin bij de eerste maar nooit een duivin voorop. Het trainen gebeurde s’avonds na de weduwnaars maar echt lang vlogen ze de eerste weken niet. We voerde ze anders dan de doffers omdat we gewaarschuwd waren door ervaren duivinnen spelers. Geen volle bak, een lichte mengeling en stoppen als er één ging drinken!

Onze doffers zitten op een zolderhok en de duivinnen zitten in een open ren. Daardoor kwam er in het koude voorjaar geen vorm. Dit verklaarde deels het beter presteren van de doffers. Maar we hebben natuurlijk fouten gemaakt en hiervan leer je meestal. De voeding is veranderd, geen lichte mengeling meer maar Superstar Plus als basis aangevuld met Energie Plus in de verhouding van 2/3 – 1/3. Door het aanpassen van de voeding gingen ze beter en langer trainen. Daarbij veranderde het weer en de duivinnen die niet presteerde zijn van het hok gehaald. Nu na 7 vluchten zijn er nog tien duivinnen over die 64% prijs hebben gespeeld.
De laatste 2 weken gaat het zelfs zo goed dat ze bij de eerste vallen. Het plezier van spelen met duivinnen groeit met de week. Nu maar hopen dat ze het ook zullen doen op de dagfond.

NPO vluchten

Komende week beginnen we allemaal met de NPO vluchten. Sommige afdelingen hebben al een NPO vlucht gehad maar de rest heeft komende zaterdag zijn eerste dagfondvlucht.
Meestal worden de ervaren oude duiven hierop gespeeld en de jaarlingen naar de midfond vluchten in hetzelfde weekend. Ervaring is niet altijd garantie voor succes. Er zijn oude duiven waarvan de prestaties tegenvallen maar waarvan men denkt dat als de dagfond begint  ze er wel staan. Wanneer deze duiven de juiste vorm niet hebben lopen we het gevaar ze kwijt te raken. Dus voorzichtigheid is geboden. Ook het spreiden van risico is belangrijk. Speel niet al je toppers naar 1 vlucht, zodat mocht er iets verkeerd gaan je nog iets achter de hand hebt.

Dit jaar hoor je op veel plaatsen dat er nogal wat echte goede duiven zijn verspeeld. Het koude voorjaar zal hierin een rol spelen maar verklaarbaar is het niet.  Wanneer deze duiven naar een paar dagen toch nog thuis komen zijn ze vaak voor een aantal weken uitgeschakeld.
Te snel een duif uit vorm inkorven is spelen met vuur. Het beste is deze duif rustig thuis houden en laten zitten tot de natour. Dan een paar vluchtjes geven voor het vertrouwen en de kans dat je een topper hebt voor het volgende jaar is (bijna) verzekerd.

Vitesse kampioenen

De eerste kampioenen zijn bekend, veel afdelingen zijn klaar met de vitesse. De specialisten van het korte werk zullen nu “rustig” verder gaan met de midfond. Welke voorbereiding was nu achteraf de beste? De meeste specialisten zijn gestart op weduwschap maar er zijn ook kampioenen die er voor kozen om de vitesse op nest te spelen. Niet scheiden na de eerste ronde maar gewoon op het 2e nestje de strijd aangaan. Ook hier zien we dat niet één manier de beste is. Misschien was het dit jaar beter om met het koude weer op nest te beginnen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Van Hoeck-Noel

Huub Hermans

Cees van Heijst

Van Elsacker-Jepsen

Fondunie 2000

J. Doldersum & Zn

Gebroeders Homma

IFC Zeeland

Gertjan Knoop

Combinatie Lokhorst

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens